Consumatorii de energie trebuie să beneficieze de programe de educaţie în materie de eficienţă energetică, a declarat Martin Zmelik, Country Manager şi Preşedinte al Directoratului CEZ România.
Potrivit domniei sale, sectorul energetic din ţara noastră trebuie să se concentreze pe o scădere a consumului, o diminuare a pierderilor, precum şi pe selecţii de proiecte "inteligente", cum ar fi unităţile mici de producţie.
Domnia sa a precizat că trebuie efectuate schimbări în iluminat, în special cel public, astfel încât să se ajungă la un mai bun control al consumului şi un management al costurilor mai eficient. De asemenea, aprovizionarea cu căldură ar trebui regândită, iar modernizarea sistemului de încălzire ar fi o soluţie ce ar necesita investiţii importante, astfel încât să se reducă la maxim pierderile. Mai mult, aceasta ar duce şi la creşterea competitivităţii economice între unităţile mici de producţie, care, în continuare, este de aşteptat să aducă dezvoltare tehnologică şi producţie în masă.
În contextul în care liberalizarea pieţei va conduce la o creştere continuă a preţurilor, companiile vor conştientiza tot mai mult necesitatea eficienţei energetice, ceea ce, într-un final, va duce la un management energetic mai bun, precizează oficialul CEZ România.
"Există înalt potenţial de dezvoltare a serviciilor privind eficienţa energetică în România", a adăugat Martin Zmelik, subliniind că ţara noastră poate economisi 62% din consum prin măsuri de eficientizare, fiind printre cele mai energo-intensive din Europa.
Potrivit CEZ România, conform celor mai recente estimări, România poate avea beneficii de 5-7 miliarde de euro din eficienţa energetică.