CONFERINŢA "ENERGIA ÎN PRIZĂ", EDIŢIA A II-A / RĂZVAN NICOLESCU, MINISTRUL ENERGIEI: "Vrem să îngheţăm preţul gazelor pentru populaţie, pe termen nelimitat"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 17 septembrie 2014

"Vrem să îngheţăm preţul gazelor pentru populaţie, pe termen nelimitat"

Actualizare 16:07 Proiectul de modificare a legilor energiei, gazelor şi petrolului a fost adoptat

Nicolescu: Calendarul de liberalizare a preţului la gaze este amânat cu cel puţin doi ani

Camera Deputaţilor a adoptat, azi, proiectul de modificare a legilor energiei, gazelor naturale, petrolului, ministrul Răzvan Nicolescu arătând că este amânat cu cel puţin doi ani, din 2018 până în 2021, calendarul de liberalizare a preţului la gazele naturale pentru populaţie, transmit surse din presă.

Au fost înregistrate 241 voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi 95 de abţineri.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect.

---------

Preţul gazelor distribuite populaţiei ar putea fi "îngheţat" pe termen nedeterminat, dacă proiectul de lege care vizează suspendarea liberalizării preţului gazelor naturale pentru segmentul casnic va fi aprobat de Guvern, a spus, ieri, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie.

Oficialul a menţionat că iniţiativa a fost întocmită în contextul în care salariul mediu pe economie a scăzut cu 1% în ultimii doi ani, iar preţul gazelor la populaţie a crescut cu 16% în perioada menţionată.

Un alt proiect al autorităţilor presupune modificarea Legii energiei electrice şi gazelor naturale, prin prelungirea termenului agreat pentru dereglementarea pieţei gazelor, cu 2,5 ani.

Termenul angajat de România în acest sens este 31 decembrie 2018, fiind unul dintre cele mai ambiţioase termene din UE, potrivit ministrului de resort.

Răzvan Nicolescu a declarat: "Problema suportabilităţii preţului gazelor de către populaţie devine îngrijorătoare. (...) Suntem în momentul în care trebuie să începem să propunem măsuri (...) Este momentul să compensăm creşterile de preţuri cu o creştere de venituri. Noi am considerat că este nevoie de o perioadă de pauză în scumpirea gazelor pentru ca preţurile să se echilibreze cu veniturile. Avem argumente economice, sociale şi juridice şi avem hotărârea să facem acest lucru".

Ministrul de resort a anunţat că va merge, din nou, la Bruxelles să discute pe marginea acestor proiecte. Referitor la preţurile pentru populaţie, autorităţile au început, la 1 septembrie, o dezbatere publică, finalizată luni.

Calendarul de liberalizare presupune mai multe creşteri trimestriale ale preţului gazelor din producţia internă.

România consumă anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale şi produce aproximativ 11 miliarde metri cubi. Diferenţa este importată din Rusia, la preţuri mai mari decât cele ale gazelor produse intern.

Nicolescu nu încurajează pe nimeni să depună ofertă pentru cumpărarea ENEL Dobrogea

Ministrul Răzvan Nicolescu a anunţat că pleacă astăzi la Roma (Italia), unde va avea discuţii cu omologul său italian, dar şi cu reprezentanţii ENEL.

În această deplasare, ministrul de resort va fi însoţit şi de conducerea Nuclearelectrica şi Electrica, respectiv Daniela Lulache şi Ioan Roşca.

Răzvan Nicolescu nu a oferit mai multe detalii referitoare la discuţiile care urmează să aibă loc în capitala Italiei, dar, în contextul în care Enel a anunţat că intenţionează să vândă, până la finalul acestui an, operaţiunile pe care le deţine în România, oficialul a spus că nu încurajează pe nimeni să depună ofertă pentru cumpărarea distribuţiei de electricitate din Dobrogea (una dintre societăţile deţinute de ENEL).

"Nu încurajăm pe nimeni să depună ofertă pentru cumpărarea distribuţiei din Dobrogea, mai ales că există interes din partea unor companii de stat româneşti", a spus Nicolescu, arătând că activitatea de distribuţie a energiei este considerată strategică de către statul român, mai ales în zona Dobrogea, ţinând cont de ceea ce întâmplă în estul ţării. ENEL Dobrogea are un tip de activitate foarte strâns legată de securitatea României, a apreciat oficialul.

ENEL deţine o treime din piaţa distribuţiei de energie din ţara noastră. În ultima vreme, au apărut informaţii în piaţă potrivit cărora o companie din China doreşte să cumpere toate acţiunile scoase la vânzare de ENEL în România.

Nicolescu: "Ruşii fac un joc prin care încearcă să transfere o stare de nelinişte"

Ruşii fac un joc prin care încearcă să transfere o stare de nelinişte, anunţând oscilaţii în livrările de gaze către ţara noastră, este de părere ministrul Răzvan Nicolescu.

Afirmaţia vine în contextul în care, luni seara, Gazprom a anunţat că exporturile de gaz dinspre Rusia către România vor reveni la normal, în zilele de marţi, miercuri şi joi, după ce, în timpul zilei, gigantul rus anunţase că livrările vor scădea cu 10%, până la finalul săptămânii.

Ultimele informaţii primite luni seara de la Gazprom fac referire doar la cele trei zile menţionate mai sus, pentru vineri, sâmbătă şi duminică nefiind făcută nicio referire, potrivit ministrului de resort.

Domnia sa a subliniat că nu există niciun risc real ca populaţia din România să fie afectată de evenimentele care ar putea apărea la noi, chiar şi în cazul în care vom avea o iarnă foarte aspră: "Va trebui să ne obişnuim, să privim cu detaşare şi calm, pentru că putem să acoperim aceste reduceri".

În acest context, Nicolescu a menţionat că se aşteaptă ca acest joc "uite reducerea, nu e reducerea", prin care se încearcă să se transmită o stare de nelinişte în unele ţări europene, să continue şi în săptămânile următoare.

"Din fericire pentru noi aceste lucruri nu au efecte. Cei care fac astfel de jocuri vor pierde mult pe termen mediu şi lung, pentru că imaginea de furnizor de energie de încredere (...) este discutabilă având în vedere ce se întâmplă în ultimele zile. Credibilitatea lor este discutabilă, acum", a continuat ministrul de resort.

Ministrul a subliniat că ţara noastră are suficiente stocuri de gaze pentru perioada de iarnă şi că importurile de gaze ruseşti sunt nesemnificative.

"Avem constituite rezerve de gaze cu circa 700 de milioane de metri cubi peste cele 1,8 miliarde mc pe care suntem obligaţi să îi avem. Sunt convins că vom atinge 2,8 miliarde mc de gaze în depozite până la sfârşitul ciclului de injecţie".

Uniunea Europeană a instituit, vineri, noi sancţiuni la adresa Rusiei, care prevăd, printre altele, măsuri specifice împotriva unor ruşi şi ucraineni acuzaţi că sunt implicaţi în conflictul din Ucraina, dar şi blocarea finanţării datoriei pentru trei companii petroliere, şi anume Rosneft, Transneft şi filiala petrolieră a Gazprom - Gazprom Neft.

În ultimii zece ani, Rusia a oprit de trei ori furnizarea gazelor către Ucraina, în 2006, 2009 şi începând din luna iunie a acestui an, din cauza disputelor cu Kievul referitoare la preţ.

Nicolescu nu vrea alţi "băieţi deştepţi" în energie

Corupţia, rezistenţa la schimbare şi birocraţia reprezintă vulnerabilităţile din sectorul nostru energetic de stat, a mai spus, ieri, Răzvan Nicolescu, precizând: "Sectorul energetic nu este expus unor riscuri din afară, dar trebuie să ne rezolvăm vulnerabilităţile din interior - corupţia, rezistenţa la schimbare şi birocraţia".

Ministrul a arătat că, la noi, sunt întreprinzători autohtoni "foarte vocali" referitor la faptul că sunt români, dar care nu îşi plătesc taxele aici, având offshore-uri înregistrate în diverse state renumite ca fiind paradisuri fiscale.

"Continuăm programul de creştere a transparenţei prin listarea companiilor de stat la bursă şi manifestăm toleranţă zero la corupţie. A trebuit să luăm măsuri în cazul unor companii ca ELCEN, Conpet, Complexul Energetic Hunedoara şi nu vom ezita să luăm măsuri administrative oricât de puternică va fi reacţia din opoziţie", a declarat Nicolescu.

Oficialul a subliniat, făcând referire la noile reglementări care urmează să fie aprobate în domeniul energetic, că nu doreşte să existe riscul apariţiei unor noi "băieţi deştepţi" ca cei care au încheiat contracte cu Hidroelectrica.

Domnia sa şi-a arătat speranţa că România va avea un capital autohton dezvoltat, în condiţiile în care sectorul are nevoie de investiţii în valoare de 3,5-5 miliarde euro, în următorii 10-15 ani, iar companiile de stat nu au la dispoziţie decât 1,3 miliarde euro, bugetaţi în acest sens.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb