Una dintre transformările majore ale domeniului bursier este dinamica dezvoltării pieţelor organizate de energie în economiile emergente, a declarat Septimiu Stoica, preşedintele AGA BRM.
Domnia sa a menţionat: "Pentru că Bursa Română de Mărfuri este cuprinsă într-o asemenea dinamică a dezvoltării pieţelor emergente, cred că evoluţia societăţii noastre bursiere în domeniul acesta este una de succes, bazându-se pe o creştere organică şi pe expertiza pe care am căpătat-o în anii anteriori, dezvoltând, astfel, şi alte tipuri de pieţe. Potrivit domnului Stoica, piaţa aparţine furnizorilor şi producătorilor, iar BRM a ţinut seama de acest fapt.
Septimiu Stoica a punctat: "Piaţa nu ne aparţine nouă, celor care o organizăm, nici administraţiilor care ne supravegheză, ele aparţin operatorilor care funcţioneză în respectiva piaţă, asta se întâmplă şi pe pieţele financiare, unde pieţele aparţin şi se dezvoltă prin activitatea intermediarilor, unde fundamentali sunt furnizorii şi producătorii, iar BRM a ţinut seama de acest fapt. În momentul de faţă avem finalizate, cu acordul autorităţilor, discuţiile pentru punerea în funcţiune a tranzacţiilor de tip «spot», atât cu decontare în ziua următoare, cât şi în cursul aceleiaşi zile. Sperăm să facem pasul decisiv spre o piaţă completă în care să avem contracte la termen standardizate precum contractele derivate, care să permită, pe de o parte, dezvoltarea mecanismelor de administrare a riscurilor de hedging şi, pe de altă parte, lărgirea bazei participanţilor cu cei din zona inclusiv financiară. Acest lucru va însemna o deschidere a porţilor spre creşterea lichidităţii, ceea ce se întâmplă peste tot în lume. Acesta este marele pariu instituţional pe care noi îl propunem industriei energetice din România".
În ceea ce priveşte partea de reglemetare, domnul Stoica a declarat că, în primul rând, fundamental pentru un reglementator este să nu strice, la fel ca principiul din medicină "primum non nocere", iar, în al doilea rând, peste tot în lume unde au avut loc succese pe pieţele de tip bursier, dezvoltarea pieţelor este datorată celor care lucrează pe acele pieţe. Aceste pieţe nu se construiesc administrativ, ci de către cei care simt «creşterea firului ierbii». De cultura lor financiară, curajul lor, de corectitudinea lor depinde viitorul succes ale acestor pieţe".
În sectorul de gaze, dinamica are o tendinţă ascendentă, întrucât din 2013 până în 2015 s-au tranzacţionat doar 7 TW, iar în 2018 s-au tranzacţionat 46 de TW. Mai mult de 80% din volumul gazelor tranzacţionate în ţara noastră au fost tranzacţionate prin intermediul Bursei Române de Mărfuri, depăşind cu mult cerinţa obligatorie prin actele normative.