Problema protecţiei datelor şi a securităţii cibernetice a fost abordată până acum mai mult din perspectiva persoanelor fizice şi a dreptului la intimitate, apreciază Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al ACUE (Asociaţia companiilor de utilităţi). Odată cu intensificarea atacurilor cibernetice, problema stârneşte dezbateri intense şi la nivelul companiilor.
Domnia sa a subliniat: "Furnizarea de energie şi gaze a devenit un serviciu universal şi absolut necesar în viaţa noastră. Şi companiile energetice sunt expuse atacurilor cibernetice, dar aici vorbim de infrastructura critică a unei ţări. Până acum România nu s-a confruntat cu blackout-uri. Dar acum a crescut riscul atacurilor cibernetice care pot aduce un astfel de eveniment nedorit, iar sectorul energetic trebuie să fie pregătit".
Oficialul ACUE a declarat că sectorul nostru energetic a rămas în urmă cu investiţiile în capacităţi de producţie şi reţele noi sau în modernizarea unităţilor şi echipamentelor actuale. Sectorul nu a făcut însă aproape deloc investiţii în securitatea cibernetică, riscurile de atac fiind foarte mari.
Din această perspectivă, Silvia Vlăsceanu a pledat pentru armonizarea legislaţiei şi colaborarea între instituţii, astfel încât să fie diminuat riscul de atac al companiilor energetice. Domnia sa a explicat că o parte importantă a investiţiilor făcute de firmele din sectorul energetic trebuie recunoscute prin tarif şi trebuie luat în calcul şi gradul de suportabilitate a consumatorilor când vine vorba de creşteri de preţuri: "De multe ori nu găsim înţelegere şi o uşă deschisă la ANRE - autoritatea de reglementare în domeniu - atunci când vine vorba despre necesarul de investiţii din domeniu. Dar nu este neapărat vina ANRE, pentru că nu avem un cadru legal interdisciplinar".
Conform directorului ACUE, necesarul de investiţii pentru cybersecurity în energie este unul mare, iar problema trebuie abordată şi de către reglementator.