Investitorii imobiliari străini au adus în primele şase luni cei mai mulţi bani la capitalul firmelor pe care le deţin în România, pe poziţia a doua plasându-se băncile, acestea fiind urmate de companiile de retail, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).
Astfel, investitorii imobiliari străini au adus în primul semestru peste 390 de milioane de euro la capitalul firmelor pe care le deţin în România, cea mai mare subscriere fiind realizată la dezvoltatorul Gran Via România, cu acţionar majoritar spaniol, respectiv 122,8 milioane de euro, anunţă Mediafax.
Alţi investitori imobiliari activi pe piaţa românească în primele şase luni au fost fondul scoţian DEGI, care a adus la capitalul a două firme - DEGI PGV Tower şi DEGI Millennium Tower - în total aproape 20 de milioane de euro, şi fondul austriac Europolis, care a majorat cu 10,7 milioane de euro capitalul proiectului de birouri deţinut în cadrul complexului Sema Parc din Bucureşti, în timp ce Global Finance a adus peste 16 milioane de euro la două firme.
În ceea ce priveşte sectorul bancar, potrivit datelor ONRC, băncile mamă au subscris la capitalul subsidiarelor din România aproape 380 de milioane de euro, GE Garanti Bank figurând în statisticile Oficiului ca cel mai mare aport din acest sector, cu 137,6 milioane euro.
Subscrieri importante au fost realizate şi de Alpha Bank - 71,7 milioane de euro, Volksbank - 39 milioane de euro şi Intesa Sanpaolo - 29,7 milioane de euro.
Firmele din sectorul de retail au primit de la grupurile mamă infuzii de capital totalizând aproape 250 de milioane de euro, cea mai mare în primele şase luni fiind realizată de reţeaua real,- Hypermarket, în valoare de 80,5 milioane de euro, realizate prin două operaţiuni. Alte majorări în acest sector au fost realizate de Lidl România - 32,6 milioane de euro, Hornbach Imobiliare - 21,5 milioane de euro, Mega Image - 21 milioane de euro şi grupul Ikea - 17,2 milioane de euro.
Totodată, firmele din România din sectorul componentelor auto au atras în perioada ianuarie-iunie investiţii de la firmele mamă care se apropie de 190 milioane de euro, iar cele de asigurări şi servicii financiare de 120 milioane de euro.
La sfârşitul lunii martie, în România erau înregistrate 169.884 de firme cu acţionari străini, iar valoarea capitalului social subscris la acestea se ridică la 27,4 miliarde de euro.