Necesarul de orz pentru producţia de bere din acest an va fi acoperit în proporţie de 85-90% din recolta autohtonă, aceasta datorîndu-se în mare parte calităţii bune a orzului. Producătorii de bere din ţara noastră au nevoie pe an de 250-260.000 tone. Anul trecut necesarul de orz şi malţ a fost acoperit în proporţie de 70% din producţia internă, restul provenind din importuri, ne-a declarat domnul Vifor Verşescu, directorul Asociaţiei Producătorilor de Bere.
Asociaţia Producătorilor de Bere are în componenţă 25 de producători independenţi, cu acţionari români şi din alte ţări, acoperind aproximativ 31% din piaţa internă. Producătorii de bere autohtoni importă malţ din Slovacia, Ungaria, Franţa şi în cantităţi mai mici din Austria. Furnizorii externi de orz sunt Austria, Cehia şi Slovacia. "De importuri nu vom scăpa, în mai - iunie se fac importurile de completare, dar ponderea lor va fi mai mică", susţine domnul Verşescu.
Tranzacţiile între producătorii de orz şi cei de bere se desfăşoară în proporţie de 65% pe baza precontractelor din perioada însămînţării, restul au loc pe baza contractelor libere de după apariţia recoltei.
Precontractele prezintă o problemă, în cazul în care condiţiile climaterice nu sunt favorabile şi recolta nu este bună, producătorii de bere au de pierdut pentru că nu li se livrează marfa.
Domnul Verşescu ne-a informat că ţara noastră prezintă o situaţie deosebită faţă de altele, deoarece la noi fabricanţii de malţ şi bere lucrează împreună.
Producătorii de bere au achiziţionat anul trecut orzul din recolta internă, de la fermieri cu 110-120 euro, dar calitatea era proastă, proteina brută fiind în procent de 13,5%.
Anul acesta producţia de orz este mai mare, iar preţul pe tona de orz achiziţionată de la producătorii agricoli este de 105-110 euro. Orzul din noua recoltă are un procent de proteină brută de 11,5%, valoare care se situează mai aproape de optim (10,5-11%). Preţul plătit anul acesta pentru o tonă de orz în Uniunea Europeană este de 120 euro, dar dacă are un procent de proteină brută de 10,5 - 10,8%, preţul poate să crească, afirmă directorul Asociaţiei Producătorilor de Bere.
O altă problemă semnalată de domnul Verşescu este lipsa unei burse a orzului, producătorii de bere fiind nevoiţi să achiziţioneze într-o lună - două, orzul necesar pentru tot anul. Aceasta implică atragerea unor credite de multe ori greu de preluat de la bănci. Producătorii de orz, malţ şi bere resimt lipsa unor credite cu dobînzi mai reduse (asemănător situaţiei din alte ţări), avînd în vedere că orzul este un produs care stă pe stoc pînă la un an.
Domnul Verşescu ne-a declarat că anul acesta, comparativ cu anul trecut, au scăzut vînzările de bere, atît la producătorii independenţi, cît şi la marile companii, datorită temperaturilor mai scăzute înregistrate pînă în prezent.