Actualizare 16:20 Sindicaliştii de la "Univers" se solidarizează cu greviştii foamei de la CE Oltenia
Federaţia Naţională a Sindicatelor din Electricitate "Univers", membră a confederaţiei Blocul Naţional Sindical (BNS), îşi exprimă solidaritatea faţă de sindicatele afiliate din zona Complexului Energetic Oltenia şi de membrii lor care au intrat în greva foamei, conform unui comunicat remis azi redacţiei.
"Nu suntem adepţii violenţei de niciun fel, iar măsura extremă, greva foamei, la care au recurs colegii noştri, periclitându-şi sănătatea şi viaţa, demonstrează gravitatea situaţiei create de lipsa unui Contract Colectiv de Muncă aplicabil pentru toţi salariaţii companiei", precizează sindicaliştii de la "Univers".
Ei cer "imperios" conducerii CE Oltenia "încetarea presiunii asupra sindicatelor şi membrilor acestora care nu au semnat Acordul colectiv de muncă", aceasta fiind, în opinia sindicaliştilor, cauza "disperatei acţiuni de protest".
Sindicaliştii doresc să continue urgent negocierea colectivă, ca să ajungă la finalizarea şi înregistrarea unui Contract Colectiv de Muncă ce ar legifera relaţiile de muncă pentru toţi salariaţii companiei şi ar duce la detensionarea stării conflictuale.
"Univers" atenţionează Guvernul, Ministerul Energiei, CE Oltenia şi puterea locală că "amplificarea conflictului poate duce la consecinţe grave atât din punct de vedere economic, cât şi social, iar responsabilitatea va aparţine celor ce au atribuţia de a găsi soluţii şi a instaura pacea socială".
BNS şi "Univers" sunt adepţii unui dialog social constructiv, ai păstrării locurilor de muncă şi asigurării unui trăi decent al salariaţilor din ţara noastră, conchide comunicatul citat.
(Valentin Busuioc)
---
Complexul Energetic Oltenia (CEO) a transmis Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj o notificare prin care anunţă concedierea colectivă, începând cu data de 1 iunie 2015, a peste 2.000 de angajaţi. Potrivit directorului AJOFM Gorj, Romeo Chiriac, este vorba de 1.620 de muncitori, 233 de angajaţi ai TESA, 56 de la operativ şi 224 de conducători formaţie de lucru, informează Agerpres.
Domnul Chiriac a precizat: "CEO a transmis o notificare prin care anunţă concedierea colectivă a unui număr de 2.133 de persoane, din Gorj fiind 1.471 de angajaţi, iar restul sunt de la unităţile aflate în subordinea CEO din judeţele Brăila, Dolj, Mehedinţi, Hunedoara, Prahova şi Vâlcea. Printre motivele menţionate în documentul transmis se numără contextul actual caracterizat de o predictibilitate redusă a pieţei de energie în care se produc mutaţii de amploare generate de influenţa politicilor europene şi naţionale, cât şi influenţa mediului extern şi intern asupra rezultatelor companiei în perioada 2012-2014. De asemenea, se menţionează că societatea trebuie să implementeze un amplu program de restructurare şi reorganizare care presupune menţinerea în funcţiune a capacităţilor de producţie eficiente şi redimensionare numărului de personal în funcţie de necesarul optim care să asigure funcţionarea în siguranţă a capacităţilor care vor fi menţinute în funcţiune".
Angajaţii care vor fi concediaţi colectiv vor primi indemnizaţie de şomaj, venit lunar de completare şi plăţi compensatorii.
O parte a sindicaliştilor din CEO au protestat sub diverse forme în ultimele luni împotriva măsurilor de redresare anunţate de conducerea companiei, pe care o acuză şi de management defectuos.
• 14 mineri în greva foamei
Cartel Alfa a anunţat, ieri că, din cauza situaţiei tensionate de la Complexul Oltenia, începând de luni dimineaţă o serie de mineri au intrat în greva foamei în faţa sediului companiei, iar ieri numărul lor a ajuns la 14. De asemenea, în subteran sunt blocaţe câteva zeci de persoane. Federaţia sindicală susţine că disponibilizările colective sunt masive, de circa 2.000 salariaţi, şi vor afecta întrega zonă, producând efecte în lanţ şi asupra familiilor salariaţilor, adâncind sărăcia. Sindicaliştii solicită schimbarea conducerii Complexului Oltenia care, anul trecut, a pierdut circa 30% din contractele de producţie.