Profitul înregistrat anul trecut de Complexul Energetic Oltenia (CEO) din activitatea de exploatare a fost influenţat negativ de o serie de factori externi, respectiv provizioane, dobânzi aferente creditelor bancare, curs valutar, certificate de emisii, conform unui comunicat remis redacţiei. Pentru anul 2015, CEO îşi propune o creştere de EBITDA (profit înainte de deducerea cheltuielilor cu dobânda, impozitul pe profit, deprecierea activelor şi amortizarea) la 707.925.700 lei şi o reducere a cheltuielilor cu provizioanele, astfel încât rezultatul net să fie pozitiv.
Conducerea CEO a menţionat că, în momentul înfiinţării societăţii în mai 2012, exista deja o creanţă istorică de peste 400 milioane lei care, la sfârşitul fiecărui an, s-a mărit din cauza accesoriilor şi penalităţilor aferente.
Rezultatul operaţional brut înregistrat la sfârşitul anului 2014 de CEO este de 693.636.000 lei, fiind influenţat negativ de cheltuielile cu amortizarea în sumă de 585.698.900 lei, precum şi de cheltuielile cu provizioanele, reprezentând ajustări necesare creanţelor de recuperat - 356.249.000 lei. "Subliniem că aceste cheltuieli nu implică flux de numerar, reprezentând cheltuieli non-cash", susţine conducerea companiei.
În viziunea oficialilor CEO, este relevant că EBITDA este pozitivă în 2014 (302.340.000 lei), indicând un potenţial de asigurare a pârghiei financiare, respectiv de asigurare a unui raport acceptabil între datoria totală şi acest excedent. De asemenea, această valoare pozitivă menţine un nivel acceptabil al acoperirii fluxului de monetar, putând să asigure serviciul datoriei.
Profitul net a fost afectat în 2014 şi de cheltuielile cu dobânzile, în suma de 50.184.000 lei, aferente creditelor în valută contractate de fostele complexuri energetice pentru asigurarea menţinerii siguranţei în funcţionare şi conformării cu legislaţia în vigoare, în special cu cerinţele de mediu. "CEO este singurul producător de energie pe bază de cărbune din ţară care a îndeplinit toate cerinţele de mediu, instalând tehnologie de evacuare a zgurii şi cenuşii în şlam dens la 13 grupuri energetice şi unităţi de desulfurare a gazelor de ardere la toate blocurile energetice (9 instalaţii funcţionale şi 4 instalaţii în curs de finalizare în intervalul 2015-2016)", mai arată comunicatul.