Directorul Societăţii Naţionale de Gaze Naturale, Romgaz, Toth Francisc, a declarat că livrarea de gaze naturale din import s-a îmbunătăţit, ieri dimineaţă, înregistrându-se o creştere a debitului de aproximativ 10% faţă de ziua de sâmbătă.
Potrivit şefului Romgaz, citat de NewsIn, situaţia s-a îmbunătăţit datorită discuţiilor cu societăţile furnizoare. Toth a spus că debitul era, duminică dimineaţă, scăzut doar cu 20%, faţă de peste 30 % cât era sâmbătă.
"Este o informaţie nouă şi nu ştiu în ce măsură acest procent se va modifica. Asta este situaţia la ora actuală, nu ştiu ce va fi peste o oră. Oricum, Romgaz a luat toate măsurile pentru a compensa din producţia internă cantităţile care nu mai vin din extern. Romgaz poate livra diferenţa şi consumatorii nu sunt afectaţi", a declarat Toth.
Şeful Romgaz a adăugat că şi fără criza intervenită între Gazprom şi Ucraina, pe plan intern, în timpul iernii există un plan de măsuri care să poată fi aplicat în condiţiile creşterii necesarului de gaze. Întrebat dacă închiderea temporară a combinatului chimic Azomureş, un mare consumator de gaze, influenţează în mod pozitiv economisirea de gaze naturale, Toth Francisc a spus că da, dar nu a putut preciza care va fi evoluţia şi cum ar putea influenţa posibila reluare a activităţii societăţii din 12 ianuarie, termen menţionat la începutul lunii decembrie, când Azomureş a încetat activitatea.
"Azomureş consumă două milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi. Oricum, şi dacă nu ar fi încetat activitatea, în aceste condiţii ar fi trebuit să o reducă, potrivit planului naţional. În situaţii deosebite, acestor mari consumatori li se reduce consumul de gaze naturale tocmai pentru a nu fi afectată populaţia. Nu ştiu dacă îşi reiau activitatea şi nici ce se va întâmpla atunci. Deocamdată vorbim despre ziua de astăzi. Mâine (astăzi, n.r.) se va face o analiză la nivel naţional deoarece începe toată lumea să lucreze", a mai spus Toth.
Acesta a adăugat că Romgaz livrează zilnic 40 de milioane de metri cubi de gaze naturale din depozite şi că, faţă de anii trecuţi, situaţia din această perioadă este mai bună.
Romgaz operează şase depozite proprii subterane de gaze naturale proprii care se află la: Sărmăşel, Cetatea de Baltă (în bazinul Transilvaniei), Bilciureşti, Bălăceanca, Urziceni şi Gherceşti (în zona extracarpatică). Compania mai deţine depozite în asociere la Târgu Mureş (cu firma Depomureş) şi la Nades (cu firma Amgaz).
Cele trei depozite ale Romgaz din apropierea Capitalei (de la Bălăceanca, Urziceni şi Bilciureşti) pot asigura de exemplu consumul zilnic de gaze naturale al Bucureştiului. Consumul de gaze naturale al Capitalei se ridică la 14-16 milioane metri cubi de gaze/zi în sezonul rece.
România consumă anual circa 17-18 miliarde metri cubi gaze, din care două treimi sunt asigurate de Petrom (deţinută de grupul austriac OMV) şi de producătorul de stat de gaze naturale Romgaz, iar o treime este importată din Rusia, de la cel mai mare producător de gaze din lume, gigantul Gazprom, prin companii intermediare.