Autorităţile din ţara noastră au distrus Ministerul Agriculturii, a afirmat Ştefan Nicolae, preşedintele federaţiei Agrostar, adăugând: "L-au tăiat bucăţele: pădurile sunt la partidul X, cadastrul e în ordinea primului ministru, apele - nu mai ştiu la ce minister sunt. ANSVSA este stat în stat şi face ce vrea. Asta este Ministerul Agriculturii?"
Domnia sa a amintit că politica europeană şi politicile de mediu erau anterior la Ministerul Agriculturii, Mediului, Apelor şi Pădurilor. "Acum nu ştim ce se întâmplă în România şi vrem să facem politici coerente adecvate, să avem o legislaţie stabilă, un buget", a subliniat domnul Nicolae, menţionând că ar fi necesară realizarea unui buget multianual pentru agricultură, pe o perioadă de cinci ani, ca în statele europene.
"Agricultura este cea mai importantă ramură a economiei", a subliniat Ştefan Nicolae, atrăgând atenţia: "De ce după 27 de ani de la Revoluţie, în agricultură nu există un patronat autentic care să reprezinte interesele capitalului autohton şi suntem divizaţi în tot felul de asociaţii şi organizaţii? Pentru că asta se doreşte. Asta este situaţia reală actuală. Nu avem cum să ne luptăm, nu avem puterea de lobby. Nimeni nu este interesat să creeze condiţii pentru dezvoltarea asociaţiilor agricultorilor. Partidele plătesc chirii infime, asociaţiile plătesc chirii de 1.000 de euro pe lună (...) Ne-au decimat legislativ, atât din punct de vedere al Legii sindicatelor, cât şi al Legii asociaţiilor. Nu avem o legislaţie stabilă, nu se întâmplă absolut nimic. Ne-au făcut ţăndări. Noi nu mai putem să ne întărim, să ne omogenizăm".
Reprezentantul Agrostar a mai spus că producătorii agricoli sunt nevoiţi, după un an în care a fost secetă foarte mare (2015), să se "milogească" pe la uşile ministerului pentru subvenţii. Domnia sa a explicat că producătorii trebuie să apeleze la credite pentru că nu îşi primesc subvenţiile la timp.
Domnul Nicolae a menţionat: "Suntem singurul stat european în care producătorul, când nu are Ministerul bani de subvenţii, se duce şi ia o adeverinţă pentru aceste subvenţii, iar apoi contractează un credit şi mai dă şi nişte comisioane la bancă. Cred că este o situaţie unică în lume".
Ştefan Nicolae: "În România există o piaţă de gros construită pe bani de la BERD, pentru care statul plăteşte dobânzi mari. Piaţa este închisă, spaţiile sunt închiriate la tot felul de grupuri de interese".