CONFERINŢA BURSA - FINANŢAREA EUROPEANĂ, O ŞANSĂ A ECONOMIEI NOASTRE Blănculescu: Miliarde de euro au fost "deturnate" de la bugetul de stat

VIVIANI MIRICĂ
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 31 mai 2012

Sumele plătite de la bugetul de stat pentru proiectele cu finanţare europeană, recuperabile de la Comisia Europeană, reprezintă circa 3,2 miliarde euro, adică 17% din totalul de 19,2 miliarde euro - fonduri structurale alocate ţării noastre, a declarat Ionel Blănculescu, secretarul executiv al Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri (CCMA). Domnia sa a precizat: "Am reuşit să luăm de la bugetul de stat sume imense. Suntem «performeri» aici (de fapt, vorbim despre o non-performanţă). Nu sunt de acord ca eu, contributor la bugetul de stat, să împrumut sau chiar să finanţez final pe cineva, ca să construiască o pensiune în vârful muntelui, pe care nu o vizitează nimeni, sau un funicular pe nu ştiu unde, patinoare de lux, sau să contribui la instruirea oamenilor de pe uliţele satului în domeniul de înaltă tehnologie IT&C, fără ca aceştia să se convertească vreodată în lucrători pe calculatoare sau făuritori de aplicaţii software".

Ionel Blănculescu condamnă schimbarea destinaţiei banilor de la bugetul de stat, pentru a compensa plăţi care ar trebui să vină de la Comisia Europeană: "Mă interesează factorul de multiplicare al acestor sume. Miliarde de euro au fost «deturnate» de la calea lor normală, care a fost stabilită prin legea bugetului de stat, pentru a compensa un domeniu neperformant. Obiectivul României nu este acela de a atrage şi a cheltui oricum banii europeni, ci de a aduce valoare adăugată cu aceştia în economia românească, prin proiecte fezabile şi eficiente, cu factor de multiplicare".

Ionel Blănculescu a menţionat că, la cele 19,2 miliarde euro (fonduri structurale alocate ţării noastre), valoarea proiectelor depuse este de 36,1 miliarde euro, din care 13 miliarde euro reprezintă valoarea proiectelor contractate (67% din totalul alocărilor), iar 21,5 miliarde euro - valoarea proiectelor respinse sau în curs de evaluare. Fondurile absorbite de ţara noastră din partea Comisiei Europene au atins 1,2 miliarde euro, adică 6,3% din totalul de 19, 2 miliarde euro, spre deosebire de Polonia, care a avut un grad de absorbţie mai mare de 80%.

Rezultă că raportul de 6,3% (fonduri absorbite) la 67% (fonduri contractate) reprezintă o rată de tragere a fondurilor de la CE de aproape zece ori mai mică, a explicat domnul Blănculescu.

Domnia sa a adăugat că 40% din proiectele depuse sunt "proiecte balast", fără şansă de finanţare, care îngreunează derularea celorlalte 60% din proiecte.

Secretarul executiv al CCMA afirmă: "Propunem eliminarea balastului cu mare curaj, chiar dacă lucrul acesta va supăra clientela politică, de toate culorile. România trebuie să urmărească nu neapărat cheltuirea banilor Comisiei Europene, cât obţinerea valorii adăugate. Judeţele sunt stat în stat, unde rata licitaţiilor publice este extrem de mare în beneficiul clientelei de toate culorile. Cauza: construirea defectuoasă a întregului sistem de absorbţie". Economistul le propune autorităţilor crearea unei instituţii, a unui "centru unic de comandă"- "Project Management Office"- care să coordoneze procesul de absorbţie, preluând atribuţiile autorităţilor de management.

Totodată, Consiliul Consultativ propune crearea unui sistem de finanţare "punte", care să rezolve ruptura dintre beneficiarii fondurilor structurale şi bănci.

Ileana Bratu, FGCR:

Doar cu o documentaţie "teribilă" poţi lua credit bancar

Beneficiarul de fonduri europene care doreşte să contracteze un credit de la bancă trebuie să fie pregătit, trebuie să dispună de o documentaţie şi de o putere de convingere "teribile", a declarat, ieri, Ileana Bratu, director al Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR).

Domnia sa a precizat: "Pentru realizarea proiectului de investiţii, grantul acoperă pe medie, în funcţie de diverse criterii de eligibilitate, cam 55%, deci este parte nerambursabilă. Diferenţa trebuie să fie o cofinanţare, care aparţine beneficiarului, pe care, în 99% din cazuri, beneficiarul nu o are. Aşa încât trebuie să apeleze la o nouă sursă de finanţare. Nu pot trece de bancă nişte proiecte care nu conving, care nu vin de la specialişti, care nu vin cu argumente. Unul dintre argumente este existenţa garanţiilor. Banca are nevoie de un confort, care vine, în acest caz, din partea garanţiilor de la clienţi. Partea de garanţii este unul dintre cele mai importante elemente la care se raportează o bancă".

FGCR garantează 80% din valoarea creditului, iar pe partea de infrastructură rurală acoperă chiar până la 100% valoarea proiectului. (Elena Voinea)

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. felicitari pentru articol. Eu propusesem in 2006 un grup de lucru destinat capacitaii de absorbtie- care sa creeze o strategie pentru cresterea capaciatii de absorbtie. Director din MFP Livia Chirita a ripostata sunand ca nu este necesara crearea unui asemenea grup. Personal am discutata cu mai multi functionari publici elemente ale unei strategii pentru cresterea capacitatii de absobtie a fondurilor de catre Romania. Asta se intampla in 2006 si chiar 2007 inainte sa primim primele fonduri europene. Si Comisia Europeana a intaziat cu procedurile. Romania a fost printre primele state care au reusit sa finalizeze programele operationale. Se pare ca pe hartie suntem primii...cand trebuie sa trecem la practica...asta ne omoara cu zile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb