CONFERINŢA BURSA - FINANŢAREA EUROPEANĂ, O ŞANSĂ A ECONOMIEI NOASTRE Leonard Orban: România nu este contributor net la bugetul UE

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 31 mai 2012

Leonard Orban: România nu este contributor net la bugetul UE

Avem un beneficiu de circa 6 miliarde de euro

România nu este contributor net la bugetul Uniunii Europene, a declarat, ieri, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban. Domnia sa a explicat: "România a primit mai mult de 13 miliarde de euro în perioada 2007 - sfârşitul primului trimestru 2012 şi a plătit 7 miliarde de euro contribuţie la bugetul UE. Deci avem un beneficiu de aproape 6 miliarde de euro". Domnul ministru Orban a subliniat că suma atrasă de ţara noastră, de 13 miliarde de euro, provine din fondurile de pre-aderare, cele post-aderare şi prefinanţări.

Leonard Orban a adăugat: "Dintr-o anvelopă financiară de 35,4 miliarde de euro am absorbit un sfert, deci peste 8 miliarde de euro. Rata de absorbţie reală, respectiv cereri de rambursare transmise şi aprobate de Comisia Europeană, a depăşit 9% în prezent. Nu este un procent satisfăcător şi vrem să ajungem, la finele anului, la o rată de absorbţie de 20%".

Negocierile pentru bugetul UE sunt mai complicate decât ne aşteptam

Negocierile privind bugetul Uniunii Europene pe 2014-2020 sunt mult mai complicate decât ne aşteptam, a mai declarat ministrul Afacerilor Europene. Domnia sa a precizat: "Situaţia în UE este dificilă. Nu cred că era un moment mai nefavorabil în care să discutăm despre viitorul buget al Uniunii. Există un număr important de state membre, circa 8-9, care presează pentru o reducere substanţială a sumelor totale alocate UE. Comisia Europeană a propus o sumă de 1.025 miliarde de euro, iar statele membre doresc o reducere de minim 100, chiar 125 miliarde de euro. În aceste condiţii, există riscuri importante. Dacă se vor opera anumite reduceri, atunci există riscul ca cea mai afectată politică să fie cea de coeziune".

Guvernul a simplificat procedurile de absorbţie

Guvernul a adoptat, ieri, o serie de măsuri în vederea simplificării procesului de verificare a cererilor de rambursare aferente proiectelor finanţate din instrumente structurale.

Potrivit MAEur, efectele acestor măsuri vor consta în scurtarea duratei procesului de verificare a cererilor de rambursare, în reducerea poverii administrative atât la nivelul beneficiarilor, cât şi al structurilor care gestionează fondurile, precum şi în creşterea predictibilităţii activităţii beneficiarilor proiectelor.

Va trebui ca, printre altele, autorităţile de management să avanseze spre aprobare MAEur lista exhaustivă a documentelor justificative pentru cheltuielile declarate de beneficiari.

MAEur va elabora proceduri simplificate de verificare a achiziţiilor efectuate de beneficiarii privaţi şi le va supune aprobării guvernului în termen de patru săptămâni.

Executivul a mai decis, ieri, modul de implementare a măsurilor cu aplicare imediată, pe viitor urmând să fie avute în vedere şi măsuri cu aplicare pe termen mediu.

Ţara noastră va trebui să dovedească faptul că are o funcţionare solidă a sistemului de management şi control, a spus domnul Orban, adăugând: "Este nevoie să continuăm eforturile, să respectăm şi să îndeplinim integral angajamentele pe care le-am luat".

În ceea ce priveşte situaţia fondurilor prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), mi-nistrul de resort a precizat că se fac eforturi pentru adoptarea unor măsuri care să conducă la remedierea problemelor în termen optim. Totodată, oficialul a precizat că, dacă la sfârşitul anului trecut ţara noastră avea câteva mii de cereri de rambursare întârziate, în prezent mai sunt doar câteva sute de astfel de cereri. Domnia sa şi-a exprimat speranţa ca, în scurt timp, să nu mai existe cereri de rambursare întârziate.

Orban: Rata de absorbţie este, în prezent, de 9,1%

Este devreme să ştim care va fi rata de absorbţie a fondurilor europene din România în final, a declarat, ieri, Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene.

Domnia sa a adăugat: "Sperăm să fie crescută rata de absorbţie. Este absolut necesar ca proiectele să fie accelerate în implementarea lor. Rata de absorbţie este la un moment dat o fotografie care se schimbă de la săptămână la săptămână, de la lună la lună. În septembrie 2011 era (n.r. rata de absorbţie) 3,7%, acum este 9,1%".

Leonard Orban a mai spus că speră să găsească o soluţie pentru asigurarea garanţiilor pentru stat-up-uri, în special pentru absorbţia la nivelul organizaţiilor neguvernamentale. (E.V.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5640
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2853
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9164
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8405

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb