CONFERINŢA "ENERGIA ÎN PRIZĂ" / CIPRIAN GLODEANU, PREŞEDINTELE ARIF: "Ministerul Finanţelor nu-i susţine pe producătorii de energie regenerabilă"

M.G.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 7 septembrie 2018

"Ministerul Finanţelor nu-i susţine pe producătorii de energie regenerabilă"

Mecanismul privind prosumerii (consumatorii casnici care produc energie din surse regenerabile) este un subiect mai vechi, care este discutat de aproape 10 ani, şi nu s-a reuşit implementarea lui până anul acesta, când a fost adoptată legea 184/2018.

Cu toate acestea, membrii Asociaţiei Române a Industriei Fotovoltaice (ARIF) consideră că deşi există principiul legislativ, din păcate intervin încă o dată cele trei necunoscute, ce apar de fiecare dată cu prilejul unei noi legi: când, unde şi cum se va aplica aceasta.

Ciprian Glodeanu, preşedintele ARIF, a afirmat: "Nu ştim exact dacă se va aplica, nu ştim exact când se va aplica şi, mai ales, nu ştim exact dacă se va aplica, pentru că, după cum aţi auzit, a venit o scrisoare de la Consiliul Concurenţei. Se pare că va trebui să mergem încă o dată la Comisia Europeană; este fix ceea ce se întâmpla cu legea 220 în 2008. Pe domnul Nagy (n.r. - Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie) l-am văzut extrem de optimist, susţinând că într-un an de zile vom rezolva tot. Vă rog să vă amintiţi că a durat trei ani până când s-a aprobat legea 220. Nu uitaţi că anul viitor şi anul 2020 sunt ani electorali şi mi-e greu să cred că cineva se va concentra pe a rezolva problema prosumerilor".

El consideră că, deşi este vorba despre un mecanism important, lipseşte ceea ce a lipsit şi legii 220: conştientizarea publică. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în octombrie 2011, la intrarea în vigoare a legii 220, când consumatorii s-au trezit cu o nouă cifră pe factura lor de energie. Glodeanu susţine că atunci a fost un şoc şi oamenii s-au întrebat de ce plătesc această sumă. De aceea, acum este necesar să se facă o cât mai mare publicitate prosumerilor, ca să li se explice beneficiile, să li se explice cetăţenilor de ce ar fi bine să îşi monteze pe case panouri solare, să producă energie, să reducă cheltuielile cu factura energetică, în condiţiile în care preţul energiei se apropie de 100 de euro MWh şi va continua să crească. În aceste condiţii, ARIF consideră că toată piaţa ar trebui să facă cunoscute beneficiile acestei tehnologii privind panourile solare şi ale mecanismului privind prosumerii.

Ciprian Glodeanu, preşedintele ARIF, a mai spus: "Din păcate, Minis­terul Finanţelor Publice nu este cel mai mare prieten al acestui mecanism şi mi-e teamă că, dacă vom ajunge să trecem în faţa Comisiei Europene în procedură de obţinere de informaţii, de trimitere de date, angajaţii ministerului ne vor pune piedici şi frâne şi procedura se va lungi încă 10 ani". Conform lui Glodeanu, OUG 24/2017 şi legea 184/2018 au venit ca un pansament, sunt benefice, dar s-au pierdut cinci, şase ani în care foarte multe proiecte au intrat în insolvenţă. El a precizat că, în calitate de avocat, a luptat cu băncile care au executat parcuri solare, dar cineva trebuie să acopere aceste pierderi, iar apoi cineva va trebui să reconstruiască credibilitatea statului, "care în momentul acesta este aproape de zero".

Ciprian Glodeanu mai susţine că ţara noastră mai are o problemă privind indicele de corupţie: "România se află pe locul 54, şi orice fond de investiţii, care parcurge această listă, după ce trece de numărul 50 îşi pune un mare semn de întrebare cu privire la ţara respectivă, pentru că această poziţie înseamnă un steguleţ roşu. Şi atunci trebuie să reconstruim credibilitatea. Totodată trebuie să avem unc adru predictibil, care să reglementeze şi accesul în reţea, precum şi titlurile de proprietate asupra terenurilor, şi trebuie să îmbunătăţim imaginea externă a României". Conform preşedintelui ARIF, ţara noastră are nevoie de stabilirea priorităţii energetice pentru anul 2030, dar condiţia fundamentală pentru a accesa finanţarea în acest domeniu o reprezintă un cadru legislativ stabil şi predictibil.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Va rog sa ne spuneti, care tari acorda prin ministerele respective , ajutor financiar pentru regenerabile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb