CONFERINŢA "ENERGIA ÎN PRIZĂ" - EDIŢIA A III-A Bogdan Badea, Ministerul Energiei: "Nu mă voi lăsa cumpărat de diverse grupuri de interese"

Companii #Energie / 10 septembrie 2015

Bogdan Badea, Ministerul Energiei: "Nu mă voi lăsa cumpărat de diverse grupuri de interese"

Actualizare 14:37 Remus Vulpescu, Vulcan: "Să ceri bani de la stat este o abordare falimentară pentru o companie privată"

Abordarea pe care o au unele companii private, respectiv să solicite ajutorul statului, este una "falimentară", consideră Remus Vulpescu, directorul general al societăţii Vulcan SA.

Domnia sa a declarat: "Eu nu cred că este o soluţie ca mediul privat să pună presiune pe stat. Consider că aceste abordări, de genul «statule, dă-mi bani», sunt victimale, falimentare".

Remus Vulpescu a dat exemplu situaţia Vulcan SA, care s-a stabilizat, compania urmând să lanseze, în această toamnă, o gamă de cazane pentru generarea de energie pe bază de biomasă. Cifra de afaceri a societăţii vine, în proporţie de 85%, din contractele încheiate cu ţările din nordul Europei.

Domnul Vulpescu este de părere că statul nu ar trebui să mai intervină în managementul societăţilor comerciale.

"În acest moment, nu avem tehnocraţii necesari, într-un număr minim, care să spargă gheaţa".

În opinia şefului de la Vulcan, o strategie corectă de dezvoltare a ţării ar trebui să vină dintr-un mediu nepolitizat, pentru o perioadă de 20 de ani, domnia sa considerând că un astfel de program nu trebuie întocmit de miniştri.

(E.O.)

------------

Actualizare 12:25 Victor Ionescu, OPCOM: Valoarea anuală a tranzacţiilor realizate pe OPCOM - peste 2.500 milioane de euro

Valoarea tranzacţiilor realizate de participanţii la piaţa energiei electrice este de peste 2.500 de milioane de euro anual, cifră prevăzută pentru anul curent, iar pentru anii viitori este estimat un plus de 1.000-1.200 de milioane de euro, conform declaraţiilor domnului Victor Ionescu, director general al Operatorului Pieţei de Energie Electrică şi de Gaze Naturale din România (OPCOM).

"Avem un proiect care împlineşte 15 ani şi funcţionează bine. Administrăm intenţiile de tranzacţionare a 1.784 de participanţi, prin opt pieţe, 12 produse şi 38 de instrumente", a declarat domnul Ionescu, adăugând că OPCOM a organizat anual peste 250.000 de sesiuni de tranzacţionare, cu o rată de succes de peste 75%, respectiv o rată de participare mai mare de 62%.

(A.V.)

------------

Actualizare 14:17 Gabriel Dumitraşcu, RADET: "România este aproape absentă la jocurile mari din energie"

Energia este unul dintre elementele care acum fac diferenţierea între statele puternice şi cele slabe, iar ţara noastră are nevoie de pragmatism şi viziune pentru ca interesul naţional să fie promovat, consideră Gabriel Dumitraşcu, preşedintele Consiliului de Administraţie al Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti (RADET).

Domnia sa a declarat: "Pentru a da potenţial României, trebuie să venim cu pragmatism şi viziune, dacă vrem să promovăm interesul naţional aşa cum se cuvine.Suntem aproape absenţi când vine vorba de jocurile mari din energie, chiar dacă avem o tradiţie mai bogată decât multe alte ţări europene. Însă, pentru că nu valorificăm aceste resurse pe care le avem, orice decizie europeană ne ocoleşte".

Potrivit sursei citate, societăţile din energie au propus un spaţiu echilibrat în acest domeniu, însă "Guvernul a intervenit şi a schimbat echilibrele".

Gabriel Dumitraşcu a menţionat şi situaţia dificilă de la RADET, menţionând că una dintre cauzele colapsului a fost sistemul prost de legiferare.

Preşedintele CA RADET a precizat că, în această iarnă, există riscul ca

alimentarea cu energie termică în Bucureşti să nu fie continuată, întrucât peste 70% din reţeaua termică este mai veche de 40 de ani.

"Gradul de încasare la nivel de Bucureşti este de peste 95% şi este obligaţia noastră să asigurăm agentul termic pentru aceşti oameni, pentru că este cea mai mare rată de încasare din ţară", a mai spus domnul Dumitraşcu.

(P.B.)

---------------

Actualizare 13:42 Ovidiu Demetrescu, Hidro Tarniţa: "Avem şansa să devenim un furnizor regional de securitate energetică"

Ţara noastră are şansa să devină un furnizor regional de securitate energetică, este de părere Ovidiu Demetrescu, directorul executiv al Hidro Tarniţa, care îndeamnă la realizarea de proiecte în domeniu.

Domnia sa afirmă: "Avem şansa să devenim, prin proiecte, un jucător şi un furnizor regional de securitate energetică, ceea ce va face din România un pol energetic important în Sud-Estul Europei, dar şi pentru partenerii noştri din NATO şi UE".

Ovidiu Demetrescu consideră că, pentru sistemul nostru energetic, avem nevoie de o viziune pe un orizont de timp mediu şi lung, de la 5 la 10, 20 de ani, şi chiar mai mult.

(A.V.)

------------------

Actualizare 13:37 Ion Lungu, AFEER: "Toate costurile din sistemul energetic sunt plătite de consumatorul final"

Toate costurile din sistemul energetic sunt suportate de consumatorul final, a precizat Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).

Domnia sa a menţionat că, deşi preţul energiei primare a scăzut, valoarea facturii la consumator a crescut, explicând acest fenomen: "Există 12 componente ale preţului energiei electrice, cuprinse în factură. (...) Dintr-o factură de 600 de lei, costul energiei pure, care se tranzacţionează pe piaţă, reprezintă doar 26%, o proporţie de 38% însemnând costurile de reţea, (31,5% distribuţie şi restul transport)". Ponderea de 64% reprezintă preţul celorlalte zece componente, partea în care furnizorul îşi are aportul fiind foarte redusă. "Din proporţia de 26%, partea de negociere este de doar 10%, adică circa 2,6% din valoarea facturii".

În aceste condiţii, deşi nu furnizorul de energie este motivul creşterilor din factură, sunt foarte mulţi consumatori care doresc să-şi schimbe furnizorul şi analizează oferte în acest sens, în final furnizorul fiind supus unei presiuni, subliniază domnul Lungu.

Domnia sa a mai spus că furnizorul nu poate promite, în cadrul unui contract, că produsul livrat va avea o calitate ridicată, că nu vor fi întreruperi pe reţea etc., distribuitorul fiind răspunzător de acestea. Ion Lungu a anunţat că AFEER a demarat o campanie de informare a consumatorilor, care are rolul să explice aspectele prezentate mai sus.

(E.O.)

----------------

Actualizare 13:13 Viorel Gafiţa, Romelectro: "Antreprenorii sunt o resursă prost utilizată"

Situaţia antreprenorilor autohtoni în piaţa de energie este una foarte dificilă, aceştia reprezentând o resursă prost utilizată, este de părere Viorel Gafiţa, preşedintele Romelectro.

Potrivit domniei sale, 60% dintre subantreprenorii cu care lucrează se află în insolvenţă sau în incapacitate de plată.

"Nici nu vă imaginaţi în ce situaţie am ajuns. Încercăm să păstrăm contactul cu generaţia veche ca să creştem noii specialişti", a spus domnul Gafiţa, subliniind: "În compania noastră încă mai avem oameni de peste 70 de ani şi încercăm să facem transferul de know-how către tineri".

Preşedintele Romelectro a mai spus că foarte mulţi antreprenori români din domeniul energetic, "care încă mai sunt în viaţă", se gândesc să-şi consolideze cunoştinţele şi afacerile în străinătate, iar după aceea iau în calcul ideea să se întoarcă pe piaţa locală.

(P.B.)

-------------

Actualizare 12:40 Badea: "Nu doresc eu, personal, să fiu director general la Electrica"

Secretarul de stat din Ministerul Energiei Bogdan Badea a specificat, în urmă cu câteva minute, că nu urmăreşte să fie directorul general al companiei Electrica, menţionând că, prin declaraţia sa, doreşte să dezmintă "informaţiile apărute în ultima vreme în presă" legate de acest subiect.

Oficialul a menţionat: "Urmărim criteriile de performanţă. Nu putem acorda remuneraţii dacă nu există performanţă. (...) Nu doresc eu, personal, să fiu director general la Electrica. Doresc să fiu exigent. Eu vreau să apăr interesele statului român în mod legitim".

(E.O)

-------------------

Actualizare 12:08 Mihai Darie, Nuclearelectrica: "Avem un proiect de retehnologizare a Unităţii I de la Cernavodă"

Unitatea I de la Cernavodă ar putea să fie retehnologizată în următorii 7-8 ani, astfel încât acestui grup să-i fie prelungită perioada de viaţă cu circa 25 de ani, a spus Mihai Darie, CFO Nuclearelectrica.

Potrivit domniei sale, este nevoie de realizarea unor astfel de investiţii, pentru ca şi peste 30 de ani ţara noastră să beneficieze de energie nuclearelectrică. Pentru proiectul amintit mai sus există atât sprijin politic, cât şi sprijin tehnic, a adăugat domnul Darie.

În acestuia, un rol important al sectorului de energie nucleară este atingerea ţintei de decarbonizare, în acest sens fiind necesar un balans între sursele regenerabile şi cele nucleare, pentru producţia de electricitate.

Reprezentantul Nuclearelectrica a subliniat avantajele pe care le are energia nucleară, printre acestea aflându-se independenţa de fluctuaţiile preţurilor combustibilor fosili (uraniul având o pondere foarte mică în preţul de cost) şi de schimbările climatice.

"În ceea ce priveşte nivelul apei de răcire, suntem la un nivel de siguranţă, în acest moment, şi există toate planurile în funcţiune astfel încât, într-o situaţie deosebită de secetă, să fie luate măsurile necesare. Nu trebuie să se creeze o isterie legată de o astfel de situaţie. Avem cei mai buni specialişti acolo".

Potrivit lui Mihai Darie, Unitatea I de la Cernavodă împlineşte 20 de ani, în 2015, de la punerea ei în funcţiune, Unitatea II fiind la aproape zece ani de activitate.

(E.O.)

-------------

Actualizare 11:38 Doina Vornicu, CEZ România: "Suntem departe de performanţa UE, dar evoluţia este către bine"

Performanţa activităţii de distribuţie a energiei electrice din ţara noastră este departe de cea a UE, dar, în ultimii ani, în urma investiţiilor, evoluţia este "către bine", afirmă Doina Vornicu, director de operaţiuni în cadrul CEZ România.

Domnia sa atenţionează că "toate lucrurile care se întâmplă în economia noastră afectează direct sau indirect activitatea de distribuţie a energiei electrice, iar în ultimii şapte ani, în zona Olteniei, consumul de profil a scăzut cu 37%".

Oficialul CEZ susţine că aceasta este o scădere importantă, care generează ineficienţa utilizării instalaţiilor de distribuţie din zonă.

"Soluţia este să investim în instalaţii", declară doamna Vornicu, aducând în atenţie, totodată, că sunt necesare măsuri care să întărească dreptul distribuitorilor de energie de a-şi apăra instalaţiile, care aparţin statului.

"Trebuie să avem posibilitatea să ne protejăm instalaţiile de intervenţiile neautorizate ale terţilor", spune reprezentantul CEZ, precizând că 65% din întreruperile neplanificate de energie electrică din Oltenia nu sunt cauzate de reţeaua proastă, ci de intervenţia neautorizată a terţilor în reţeaua de utilitate publică. Aceste intervenţii sunt, conform afirmaţiilor doamnei Vornicu, fie însuşirea unui transformator, fie furtul de electricitate, ori accidentele auto care implică un stâlp de electricitate.

(A.V.)

-------------

Actualizare 11:17 Răzvan Purdilă, TRANSELECTRICA: "Performanţa pe termen scurt nu este suficientă pentru supravieţuire"

Tendinţa companiilor energetice să obţină performanţe pe termen scurt nu poate asigura supravieţuirea pe piaţă, consideră Răzvan Purdilă, manager guvernanţă corporativă în cadrul CNTEE Transelectrica SA.

"Această gândire nu este greşită, dar performanţa pe termen scurt nu este suficientă", a precizat domnia sa, referindu-se la managementul companiilor din domeniul energetic.

(P.B.)

---------------

Actualizare 11:16 Aurora Negruţ, Ministerul Energiei: "Piaţa noastră de capital nu este sigură"

Piaţa de capital din ţara noastră nu este sigură, opinează Aurora Negruţ, director în cadrul Ministerului Energiei, menţionând, însă, că evoluţia companiilor energetice listate la bursă este una bună.

Doamna Negruţ a menţionat că, mai ales în prima parte a anului bursier, când au fost acordate dividende, pe piaţa de capital, au avut loc fluctuaţii mari.

"Nuclearelectrica, Romgaz şi Electrica au suscitat interesul investitorilor de pe piaţa de capital românescă şi de pe cea internaţională, în unele cazuri înregistrându-se suprasubscrieri şi de cinci ori", a mai spus domnia sa.

Reprezentantul ministerului de resort a subliniat că, urmare a listării companiilor din domeniu, acţionarii minoritari au avut posibilitatea să propună persoane competente în conducere, unele societăţi obţinând creşteri în rezultatele financiare.

Aurora Negruţ a ţinut să menţioneze că listarea companiilor energetice pe bursă a avut ca obiective principale maximizarea veniturilor la buget, atragerea investitorilor în respectivele societăţi, acordarea posibilităţii investitorilor privaţi să participe la management, creşterea competitivităţii operaţionale, finanţarea prin piaţa de capital şi creşterea vizibilităţii societăţilor energetice pe bursă.

(E.O.)

--------------

Actualizare 11:08 Laurenţiu Ciurel, Complexul Energetic Oltenia: "Sistemul energetic se poate confrunta cu o criză cum nu a mai fost în ultimii 20 de ani"

Organizarea proastă a sistemului energetic din ţara noastră, în care producătorii se canibalizează între ei, uneori prin mijloace "neortodoxe" pentru a câştiga cotă de piaţă, reprezintă o problemă majoră în domeniu, după cum afirmă Laurenţiu Ciurel, directorul general al Complexului Energetic Oltenia.

Domnia sa a făcut referire la concurenţa pe care o fac sistemului energetic clasic producătorii de resurse regenerabile, prin dezvoltarea "iraţională a acestora".

Oficialul companiei a atras atenţia: "Nu facem nimic ca să stopăm aceste producţii masive. Dacă, după această vară normală (n.r. - cu temperaturi foarte ridicate), urmează şi o iarnă normală, atunci sistemul energetic românesc se va confrunta cu o perioadă pe care nu a mai avut-o în ultimii 20 de ani". Laurenţiu Ciurel a adăugat că această situaţie de criză ar putea să apară în 7-8 luni, şi a avertizat că, în sistemul energetic, sunt multe "lucruri incorecte", iar reglementările lasă foarte mult de dorit".

(A.V.)

-------------

Actualizare 11:02 Niculae Havrileţ, ANRE: "Nu există apetit pentru înmagazinarea gazelor naturale"

Instalaţiile de înmagazinare a gazelor naturale din ţara noastră au ajuns, până în acest moment, la o colectare de 2,2 miliarde de metri cubi, fiind nevoie de un minimum de 2,5 miliarde mc pentru ca populaţiei să îi fie asigurată încălzirea la iarnă, consideră Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

În opinia domniei sale, pe plan local nu există un apetit deosebit pentru activitatea de înmagazinare a gazelor, întrucât nu sunt stabilite principiile pentru tranzacţii profitabile.

Totuşi, Niculae Havrileţ spune că sunt destule elemente care dau încredere că vom trece cu bine peste perioada de iarnă, chiar dacă "nu putem spune că nu avem nevoie de import de gaze".

(P.B.)

--------------

Ţara noastră are o nevoie acută de investiţii în domeniul energetic, este de părere Bogdan Badea, secretar de stat la Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri.

Oficialul a menţionat că, de foarte multă vreme, nu s-a mai investit în acest sector, companiile de profil având ca scop să asigure energie, să fie sigure şi eficiente.

"Am sesizat un derapaj şi încercăm să corectăm acest derapaj până nu este prea târziu. Ce s-ar întâmpla dacă ar crăpa un baraj, din lipsă de investiţii? Ar fi un mod extrem de periculos de a ne trezi la realitate", a subliniat domnia sa, adăugând: "Nu ne vom lăsa intimidaţi de tot felul de presiuni ca să închidem ochii la partea de performanţă. Eu nu sunt printre cei care se lasă cumpărat de diverse grupuri de interese care căpuşează domeniul energetic. Ne vom lupta cu ele până la capăt pentru a curăţa sistemul energetic".

Bogdan Badea a ţinut să precizeze că, în România, încă mai sunt zone neelectrificate, precizând că autorităţile analizează care este soluţia pentru ca această situaţie să se rezolve.

Dacă nu vom rezolva problemele existe în piaţă şi dacă nu vom oferi un preţ al energiei electrice cât mai competitiv faţă de cel din alte state europene, investitorii nu vor veni să dezvolte afaceri la noi, a conchis domnul Badea, precizând: "Întotdeauna ne-am dorit o companie naţională puternică, capabilă să intre într-o competiţie reală cu jucătorii mari de la nivel mondial. Am fost la un pas, dar nu s-a reuşit. Trebuie să reluăm această soluţie".

(E.O.)

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. S-a abuzat de energia alternativa, s-au dat aprobari pentru capacitati mai mari decat se puteau prelua in sistem, evident pe spaga. Directorul transelectrica a avertizat public despre asta, cerand sa nu se mai faca presiuni pt aprobari. DNa ar trebui sa-i caute pe spagarii cu stampile care au avizat fara numar si pe sefii lor ca nu faceau asta de capul lor.

    obs lui Marius e minora. S-A TRISAT LEGEA 22- A ENERGIILOR VERZI . LA PRIMA EDITIE AM INTERZIS PRIN ART 6 SUBVENTIONAREA ENERGIEI VERZI EXPORTATE LA REEDITARE A DISPARUT ART 3 PC 6 .. ASA CA SE POATE FURA IN VOIE

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb