CONFERINŢA "ENERGIA ÎN PRIZĂ" - EDIŢIA A V-A Toma Petcu, Ministrul Energiei: "Vrem ca Strategia Energetică să fie dezbătută în Parlament, ca lege"

Emilia Olescu
Companii #Energie / 7 septembrie 2017

Toma Petcu, Ministrul Energiei: "Vrem ca Strategia Energetică să fie dezbătută în Parlament, ca lege"

Petcu: "Am încheiat un Memorandum astfel încât, în următoarele cinci luni, să finalizăm negocierile cu partenerii chinezi pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă"

-------

Actualizare 14:34 Gheorghe Piperea: "RADET va deveni un hub tehnologic, după absorbţia ELCEN"

RADET va deveni un hub tehnologic în ţara noastră, după ce va fuziona, prin absorbţie, cu ELCEN, a spus avocatul Gheorghe Piperea, administrator judiciar al RADET, companie de stat aflată în insolvenţă. Domnul Piperea a spus, printre altele, că noua entitate are două provocări, urmărind implementarea acoperişurilor solare şi realizarea de acumulatori pentru înmagazinarea energiei solare. "Entitatea pe care vrem să o construim o să fie vârf de lance, în România, pe aceste două tipuri de tehhnologii. Vom insista să aducem aceste două tehnologii în România, suntem în stadiul de pregătire a acestei idei", a menţionat domnia sa.

Conform avocatului Piperea, respectivele tehnologii pot fi achiziţionate prin diverse metode, cum ar fi parteneriatele sau asocierile în participaţii. Domnia sa a precizat că Primăria Capitalei şi ministerul energiei ar trebui să se implice în susţinerea unor astfel de proiecte.

Gheorghe Piperea a anunţat că, în maxim o lună, Primăria va semna o convenţie de plată în avans către Romgaz, de 430-440 de milioane de lei, în contul subvenţiei la energie termică, astfel încât, în iarna 2017-2018 să nu existe sincope de furnizare a agentului termic. Printre altele, avocatul a menţionat că, întrucât RADET funcţionează cu preţuri sub costul de producţie, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a hotărât să majoreze subvenţia acordată pentru energia termică, astfel încât preţul plătit către Radet să crească, "într-o formulă care să nu afecteze consumatorul final". Ulterior, în timp de câţiva ani, subvenţia ar urma să ajungă la zero, în urma unor lucrări de modernizare şi retehnologizare a companiei.

Tariful pentru agentul termic nu a fost majorat din anul 2011, deşi acest lucru ar fi trebui să se întâmple, a conchis administratorul judiciar al RADET.

(E.O.)

------

Actualizare 13:22 Ion Lungu, AFEER:"Pieţele energetice au funcţionat corect în acest an"

Pieţele energetice au funcţionat corect în acest an, a menţionat Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER). Şeful AFEER a subliniat: "Eu nu sunt dintre cei care susţin că piaţa a fost manipulată", făcând referire la creşterile semnificative de preţ din acest an.

În opinia domniei sale, există câteva soluţii care pot fi luate în vederea soluţionării acestei probleme.

Una dintre acestea este posibilitatea funcţionării unor integratori pentru producătorii mai mici, care să permită o libertate mai mare de acţiune. De asemenea, posibilitatea ca unii furnizori să poată închiria capacităţi pe care să le cumpere sau să le exploateze când au nevoie, precum şi posibilitatea încheierii unor contracte flexibile, dar şi existenţa unei pieţe de energie foarte bine conectată sunt alte soluţii propuse de domnul Lungu. Preşedintele AFEER consideră că inclusiv permiterea închirierii unor contracte bilaterale, în afara OPCOM, ar putea ajuta la rezolvarea situaţiei, ca o primă etapă, pe termen scurt, urmând ca aceasta să fie extinsă.

"Piaţa este destul de transparentă şi posibilitatea unor eventuale disfuncţionalităţi sau aranjamente este foarte redusă", a mai spus Ion Lungu, considerând că nu mai există posibilitatea ca în piaţă să mai apară unii "băieţi deştepţi", asemenea celor care au încheiat contracte cu Hidroelectrica în trecut.

(E.O.)

------

Actualizare 11:25 Premierul Mihai Tudose: "Este absolut necesar să utilizăm banii europeni pentru dezvoltarea infrastructurii de transport şi de energie electrică"

Energia este un domeniu strategic pentru România, cu obiective clare şi realizabile, şi anume: creşterea independenţei şi a securităţii energetice, conform mesajului premierului Mihai Tudose, transmis de către Gabriel Andronache, consilier de stat în Guvern.

"Pe fond, ţara noastră nu trebuie să mai depindă energetic de nimeni, de aceea am intensificat eforturile pentru finalizarea strategiei energetice a României. Proiectul, aflat în lucru la Ministerul Energiei, va conţine investiţiile prioritare din sector", spune premierul.

Totodată, domnia sa precizează: "Este absolut necesar să utilizăm banii europeni pentru dezvoltarea infrastructurii de transport şi de energie electrică. Infrastructura rămâne în continuare un element al dezvoltării uniunii energetice europene. Ţara noastră poate câştiga din negocierile la nivelul UE pentru infrastructura de tranzit, care ar creşte veniturile din tranzit şi ar asigura şi mai multe surse de energie pentru consumatorii interni".

Nevoile investiţionale mari identificate în procesul de constituire a uniunii energetice reprezintă o provocare, în opinia premierului, care adaugă că instrumentele europene care sunt la dispoziţia statelor membre trebuie utilizate la maxim în acest context.

"Îmbunătăţirea eficienţei energetice este un alt obiectiv strategic al politicii energetice naţionale, datorită contibuţiei majore pe care o are la realizarea siguranţei alimentării cu energie, dezvoltării durabile şi competitivităţii, la economisirea resurselor energetice", mai subliniază Mihai Tudose.

(A.V.)

-----

Autorităţile intenţionează să trimită Strategia Energetică în Parlament, ca să fie dezbătută ca lege, a anunţat ministrul energiei Toma Petcu, subliniind că aprobarea acestui document este una dintre priorităţile ministerului de resort.

În programul de guvernare se regăsesc unele obiective care nu sunt cuprinse în Strategia Energetică şi, pentru ca cele două documente să fie corelate, ar fi trebuit ca ministerul să retragă Strategia din dezbatere, să o completeze şi să o repună în dezbatere. Acest proces ar fi fost, însă, prea lung şi, ca atare, documentul a fost lăsat în dezbatere, urmând să fie actualizat, a completat ministrul Toma Petcu. În acest sens, a avut deja loc o primă întâlnire a membrilor comisiei constituite în scopul actualizării proiectului Strategiei, urmând ca aceasta să fie adoptată până la finalul lunii octombrie, conform estimărilor Guvernului.

Printre altele, ministrul energiei a încurajat firmele din piaţă să investească în proiecte noi sau să le cumpere pe cele existente în sectorul producerii de energie din surse eoliene.

"În această perioadă, în care preţul energiei pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) a fost atât de mare, companiile de producţie şi furnizare a energiei care şi-au putut regla producţia din surse eoliene au avut o stabilitate mai mare decât celelalte", a subliniat oficialul. Domnia sa a precizat că energia regenerabilă reprezintă o sursă importantă de producţie a electricităţii.

Referitor la evoluţia preţului energiei pe piaţa spot, Toma Petcu a anunţat că a fost luată decizia de a fi realizată o analiză într-o comisie a Parlamentului în vederea identificării condiţiilor optime de funcţionare a ANRE. Obiectivul analizei este stabilirea oportunităţii modificării legislaţiei secundare în condiţiile actuale. "Trebuie să plecăm de la varietatea de producţiei a energiei, de la componenta de transport şi furnizare etc.", a punctat domnul Petcu, menţionând că motivele care au stat la baza creşterii preţului energiei electrice sunt multiple, printre acestea numărându-se volumul mare de electricitate tranzacţionat în PZU, acesta ajungând de la 10-15 MW la 45 de MW. "Creşterea preţului energiei din ultima perioadă este în atenţia mea şi a premierului", a conchis ministrul energiei.

Ministrul energiei are mai multe "puncte fierbinţi" pe care doreşte să le atingă în mandatul său, unul dintre acestea fiind realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. În acest sens, Guvernul ia în calcul suplimentarea pârghiilor financiare necesare implementării proiectului, potrivit oficialului, care a precizat: "Avem un mandat nou, cu posibilităţi multiple, flexibile, pentru noi şi partenerii chinezi, astfel încât, în următoarele cinci luni, să reuşim să ducem spre finalizare negocierile cu partenerii noştri din China". Toma Petcu a menţionat că ministerul de resort a încheiat un Memorandum în acest sens, astfel încât producerea energiei din surse nucleare să se menţină la un nivel ridicat.

Tot printre priorităţile ministerului de resort se află şi sectorul gazelor, dar şi investiţiile din domeniul energiei, care (în special în retehnologizare şi modernizare), conform domnului Petcu, au fost foarte reduse în ultimii ani.

Ministrul de resort a concluzionat că ţara noastră este capabilă să producă şi să furnizeze toată energia pe care o consumă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Asa se dilueaza responsabilitatea si se paseaza raspunderea de la Ministru si cei din vama veniti la ME si parlamantari. Nu raspunde nimeni, asa ca fac ce cred sa-si rotunjeasca veniturle

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb