CONFERINTA "ENERGIA ÎN PRIZA" - EDITIA A V-A/GABRIEL DUMITRAŞCU, EXPERT ÎN ENERGIE "Consumatorul vrea servicii de calitate, la un preţ decent"

A.V.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 8 septembrie 2017

"Consumatorul vrea servicii de calitate, la un preţ decent"

"Am început să ne obişnuim şi să nu avem reacţie la derapajele de la guvernare, să acceptăm mult mai senin mediocritatea la nivelul decidenţilor"

Industria energetică face mult prea puţin pentru micii consumatori, respectiv pentru bunăstarea acestora, oferindu-le prea puţine elemente de certitudine legate de un viitor mai bun, consideră Gabriel Dumitraşcu, expert în Energie, care a menţionat: "Trebuie să ne trezim din iliuzie şi să îi determinăm pe decidenţi să abandoneze discursul de «Cântarea României». Lucrurile nu stau bine, iar semnalele sunt trase de mai multă vreme".

Domnia sa a afirmat: "Din păcate, ceea ce probabil sesizăm ca ameninţări - instabilitatea cadrului de reglementare, primar sau secundar, impredictibilitatea asumărilor de investiţii - încep să se cronicizeze. În fapt, mult mai grav este că începem să ne obişnuim cu impredictibilitatea, cu instabilitatea legislativă. Am început să ne obişnuim şi să nu avem reacţie la derapajele de la guvernare, să acceptăm mult mai senin mediocritatea la nivelul decidenţilor".

Dacă vrem să oferim un viitor sectorului energetic, trebuie să gândim prin prisma consumatorului, susţine domnul Dumitraşcu, explicând: "Consumatorul ştie că trăieşte într-o ţară bogată în resurse, că moştenim un sistem electroenergetic naţional formidabil, că avem o supracapacitate de producţie performantă, că avem un sistem de transport şi distribuţie care a dus energia în cele mai îndepărtate cătune, că ne bucurăm de o zestre profesională şi tehnologică - prin specialiştii care au gestionat acest sistem. Toate acestea sunt «la superlativ», motiv opentru care consumatorul vrea următoarele lucruri, care trebuie să fie incluse în obectivele viitoarei strategii energetice: servicii de calitate, dar la un preţ decent, suportabil".

Gabriel Dumitraşcu a precizat: "Când vorbim de calitatea serviciilor, societăţile de distribuţie încă mai ţin percepţia la un nivel acceptabil, dar când vorbim de preţuri, mai precis atunci când baza de preţ creşte, începe să deranjeze. În plus, statul le amplifică pe toate prin taxe, accize, impozite etc. Această regulă începe să fie percepută ca o regulă injustă".

Domnul Dumitraşcu a mai afirmat că produsele energetice devin, pentru majoritatea consumatorilor, produse de lux, nu din cauză că sunt mai mari costurile în România faţă de celelalte ţări din regiune, ci pentru că încă nu ne putem compara din punct de vedere al veniturilor cu ţările vestice. "Dacă nu vom face ceva în sprijinul consumatorilor vulnerabili sau în prag de vulnerabilitate, sau dacă nu facem ceva cu schemele de sprijin, se va accentua sărăcia energetică".

În opinia sa, aceste scheme de sprijin nu ar trebui să fie gestionate de autorităţile statului. "Propun ca toate schemele de sprijin să fie gestionate de o asociaţie profesională, care ar fi mult mai aplecată către atingerea obiectivelor noastre".

Gabriel Dumitraşcu a declarat că toţi cei care sunt legaţi de zona producţiei de energie ar trebui să creeze o presiune concertată astfel încât politicul şi guvernul să intre pe o agendă publică în domeniu, o agendă care să nu fie a vreunui partid sau a Executivului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb