CONPIROM cere dezbatere publică pe tema liberalizării pieţei de energie

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 25 mai 2011

CONPIROM cere dezbatere publică pe tema liberalizării pieţei de energie

Confederaţia Patronală din Industrie, Agricultură, Construcţii şi Servicii din România - CONPIROM, având în componenţă 16 federaţii şi organizaţii patronale reprezentative, consideră că cererea FMI privind liberalizarea pieţei de energie, în special cea privind alinierea preţului producţiei interne de gaze naturale la preţul gazelor din import, este total nefondată, a declarat Vasile Turcu, preşedinte al CONPIROM. Organizaţiile patronale membre CONPIROM consideră că această solicitare nu răspunde cerinţelor pieţei de energie din România şi nu ţine cont că România dispune de resurse proprii însemnate de gaze naturale şi ţiţei.

"Nu înţelegem raţiunea pentru care România trebuie să crească preţul gazului natural din producţia internă la nivelul artificial al preţului european. Prin aşa-zisa liberalizare a preţurilor resurselor, economia româ-nească va pierde şi acest unic avantaj de a dispune, deocamdată, de resurse naturale proprii existente şi exploatabile cu costuri reduse", mai spune Turcu, citat de Agerpres.

În opinia CONPIROM, aplicarea acestei măsuri va duce la creşterea preţurilor cu minim 30- 35% la toate produsele fabricate în Româ-nia. În acest context, industria chimică de îngrăşăminte din România, singura ramură industrială ce valorifică superior gazele naturale îşi va opri activitatea. "După cum se cunoaşte, gazele naturale reprezintă materia primă a acestei industrii iar ponderea lor în totalul costurilor de producţie reprezintă peste 70%. Alte ramuri şi sub-ramuri de pe orizontală îşi vor diminua considerabil activitatea prin dis-pariţia industriei chimice", subliniază preşedintele CONPIROM.

Prin creşterea preţului la gaze naturale, agricultura va avea cel mai mult de suferit prin încetarea producţiei de îngrăşăminte chimice.

Faţă de această situaţie, CONPIROM se alătură Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (A.O.A.R.) şi solicită Guvernului şi Parlamentului să prezinte spre dezbatere publică măsurile pe care intenţionează să le adopte în domeniul pieţei de energie şi consideră că este o datorie a patronatelor de a sublinia situaţia extrem de îngrijorătoare ce se va instaura în economia românească prin adoptarea unor măsuri care nu au la bază un studiu profund şi complet a realităţilor economice actuale precum şi a perspectivelor dezvoltării economice a ţării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb