CONSILIUL CONCURENŢEI ANUNŢĂ VÂNZAREA COMBINATULUI, LA ÎNCEPUTUL ACESTUI AN Ştefan Vuza: "Depunem ofertă pentru 80% din Oltchim"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 ianuarie 2017

Ştefan Vuza: "Depunem ofertă pentru 80% din Oltchim"

Wojciech Zaremba, PCC: "Vom prezenta oferta finală pentru Oltchim, pe 23 ianuarie"

O firmă chineză, printre investitorii interesaţi de combinatul chimic

Omul de afaceri Ştefan Vuza, care controlează "Chimcomplex", şi Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC în România (acţionar minoritar semnificativ al "Oltchim"), au confirmat, pentru ziarul "BURSA", că vor depune oferte pentru cumpărarea activelor combinatului chimic Oltchim, în timp ce alte surse susţin că printre investitorii interesaţi s-ar regăsi şi companii din China, Kuweit şi Israel.

În august, compania a anunţat că va lansa un proces competitiv de vânzare a activelor, grupate în nouă pachete, înlocuind astfel metoda anterioară de privatizare, printr-un vehicul special SPV. Ofertele neangajante sunt aşteptate până pe 23 ianuarie.

"Intenţionăm să depunem ofertă pentru activele funcţionale ale «Oltchim», adică 80% din combinat", ne-a declarat Ştefan Vuza, care controlează compania "Chimcomplex" Borzeşti, ce a anunţat, în mai multe rânduri, că doreşte constituirea Companiei Române de Chimie.

Wojciech Zaremba ne-a spus că oferta PCC este în pregătire şi că varianta finală va fi prezentată pe 23 ianuarie.

Cei doi nu au oferit mai multe detalii despre activele pe care le vizează.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a afirmat, ieri, că, la începutul acestui an, vânzarea activelor combinatului Oltchim ar putea fi finalizată, însă tranzacţiile finale vor trebui aprobate de Comisia Europeană. Potrivit acestuia, "Oltchim-ul vechi moare".

Preşedintele Consiliului Concurenţei a declarat: "Suntem destul de aproape de o soluţie la Oltchim".

Potrivit domniei sale, există companii interesate de combinatul chimic Oltchim, însă ofertele depuse sunt neangajante.

Bogdan Chiriţoiu este de părere că aceeaşi soluţie poate fi aplicată şi la Complexul Energetic Hunedoara.

Schimbarea metodei de vânzare a Oltchim a venit în contextul în care Comisia Europeană a lansat, în aprilie 2016, o investigaţie privind un posibil ajutor de stat pentru combinat şi a transmis că opinează că procesul de vânzare, aşa cum figurează în planul de reorganizare aprobat, va conduce la o continuitate economică între Oltchim SA şi un posibil cumpărător al Oltchim SPV (o societate fără datorii, 100% deţinută de Oltchim SA şi destinată a fi vândută unui investitor).

Conform surselor noastre, cele nouă pachete de active sunt: fabrica de sodă, fabrica de oxo-alcooli, fabrica de polioli, serviciile din perimetru, 1000 de vagoane, procesarea PVC, petrochimia/PVC, rafinăria Bradu şi fabrica de anhidridă ftalică. Investitorii trebuie să depună oferte separate pentru pachetele de care sunt interesaţi.

Conform procedurii de vânzare primită de investitori, după etapa depunerii ofertelor neangajante, cei care se vor califica vor trebui să fie pregătiţi să depună ofertele angajante, în ianuarie-februarie 2017. Conform scrisorii transmise de consultanţi investiorilor, vor fi avantajaţi aceia care sunt dispuşi să reangajeze lucrătorii concediaţi. Surse din piaţă spun că investitorii trebuie să declare câţi lucrători vor să reangajeze, iar ofertele lor vor fi considerate mai mari cu aproximativ 5.000 de euro/angajat.

Unele voci susţin că sunt viabile numai secţiile sodă caustică, oxo-alcooli şi polioli. De altfel, aceste trei active reprezintă 94% din vânzări.

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) a înregistrat, în primele nouă luni ale acestui an un profit net de 16,1 milioane lei (3,6 milioane euro), comparativ cu pierderile de 15,7 milioane lei (3,5 milioane euro) raportate în perioada similară a anului trecut.

"Oltchim" a intrat în insolvenţă în ianuarie 2013, după privatizarea eşuată cu Dan Diaconescu din 2012.

Statul, care deţine 54,8% din acţiunile companiei, a mai încercat privatizarea Oltchim, dar fără succes.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Daca Vuza Stefan ia Oltchim sau parti din ele, nu va fi de bine.

    A se vedea soarta combinatului Somes Dej, care a fost luat de Vuza, bagat in faliment, oamenii dati afara. Iar Vuza pozeaza in "salvatorul" Somes Dej dupa ce tot el era proprietarul. 

    La Chimcomplex, Vuza nu da dividende dar el isi scoate banii din societate prin contracte de consultanta juridica sau prin tranzactii cu societatile afiliate din Grupul SCR - care este tot al lui. 

    Trebuia sa deruleze o oferta de rascumparare actiuni la Chimcomplex de jumatate de an dar nu a facut nimic - ASF-ul, autoritatea cu rol de supraveghere a pietei de capital, nu ia masuri, doarme in papuci. Ne mai si miram de ce se intampla la Romcab.  

    De cand e Vuza la Chimcomplex, nu exista transparenta la aceasta societate, nu se publica situatiii financiare decat din an in paste, cum e legea pe acest segment al bursei. Dar el manipuleaza opinia publica si investitorii prin comunicatele pe care le da in presa. 

    SIF Moldova, actionar minoritar in Chimcomplex, l-a dat deja in judecata. 

    Vuza a avut si are procese in instanta deschise de fostii sau actualii actionari din societatile lui - dovada de caracterul si politica acestui om. 

    El se imbogateste pe zi ce trece iar restul actionarilor minoritari, saracesc. Halal parteneriat sau idee de a investi pe bursa! 

    Fostul AVAS nu isi ia in considerare rolul de actionar, sa isi apere averea. Este doar o simpla marioneta din care Vuza Stefan face ce vrea.

    1. Vuza slogan nationalist de extrema dreapta ......

      Vuza asta are multe bube.

      Hotoman mare.  

      Firma aia chimcomplex o sa se dezvolte mult daca ia oltchim insa nu se va bucura nimeni de bani sau afacere decat vuza.

      A falimentat cu intentie Somes Dej si n-a patit nimic, poate ca vom afla in cele din urma cum a ,,rezolvat' falimentul fara a pati nimic.

      ce scriu colegii de la ziarul de valcea...

      "situația firmelor conduse de avocatul Ștefan Vuza sub denumirea ”Serviciile Comerciale Române” par să indice mai degrabă instabilitate și ridică semne de înrebare în legătură cu calitațile sale managerial – IAȘITEX SA, unul dintre cei mai mari producători autohtoni de fire și țesături a înregistrat în 2015 o pierdere de 4,3 milioane lei, SINTEROM SA (producător și furnizor de piese sinterizate complexe pentru producătorii auto) – a înregistrat în 2015 o pierdere de 1,8 milioane lei, AISA INVEST SA a avut, tot în 2015, o pierdere de 480.000 lei, SOMEȘ SA se află în faliment, cu o datorie de peste 23 milioane de euro către terți, ale crei active libere de sarcini ar putea aunge tot la Vuza, pentru nesemnificativa sumă de trei milioane de euro." 

    Ei, ma simt mai tinar, cu cinci ani, ceea ce, la virsta mea, conteaza. Oltchim, in opinia mea un activ toxic prin excelenta, de la infiintare, si-a gasit vocatia de mamzela salvabila pururi si ii sade bine. In 2012, tot Vuza si Zaremba erau salvatorii, noroc cu sindicatul reactionar, cu cel revolutionar, cu directorul legendar si cu proletariatul local, altfel combinatul era salvat de pe-atunci si nu mai raminea nimic de salvat, ceea ce ar fi creat un vid de subiecte de conversatie... In 2017, Dan Diaconescu va redeveni cumva liber... Partid nu mai are, televiziune nici atit, trebuie si el sa-si faca un rost in viata... Cred ca deja, la vorbitor, se leaga noi strategii investitionale stralucite... Sper ca si domnul Vulpescu e disponibil pentru turnarea noii serii a comediei si ca se vor gasi bani pentru viitoarea reorganizare! Cred ca, daca sapi bine prin batatura perlei petrochimiei vilcene, apare si Elodia, ramine numai sa se stabileasca daca va fi deshumata de Borza sau de Piperea...

    1. Pe linga numele sonor, care se preteaza mai bine la suspansul televizat - Cistigatorul este... pam-pam... Zaaaaaa - remba! (Suna si precum Caramba!), mai provine si din aria noastra predilecta de scouting managerial... Traditia recenta ne arata ca tot ce avem, toate minunile economice contemporane, n-ar fi fost posibile fara un Sobolewski, fara un Greg Konjek-filma, fara sloganul "Ia la neica fo doi zloti!" s.a.m.d....

      Roibu avea dreptate! Pcc a vrut sa distruga oltchim si a reusit! Daca va castiga se va face ca porneste ceva pe-acolo dar nimic!

      Ii are pe KPMG, PCC , Comisia Europeana si mai ales pe domnul Florin Georgescu la degetul MIC.Cand le spune sa sara nu il intreaga de CE , ci doresc sa afle doar inaltimea de croaziera. Cum AR putea sa fie altfel atunci cand ti ca administrator raportezi pierderi acumulate de 400 mil, KPMG iti atesta in raportul financial pierderi acumulate de 1300 milioane SI confirms in acelasi timp ca raportul administartorului corespunde cu rezultatele financiare. Si domnul Georgescu a citit, teoretic, acest raport de audit. Acesta este domnul viceguvetnator? Nu e de mirare ca Mugurel supravegheaza vita de vie a Lui Stefan cel Mare de la Chisinau...

      ... inteleg, iata. Si trebuie sa traiasca cu povara asta si cu cea ca ceilalti nu.

    Sa fie clar, Oltchim a fost distrus de pelagra democrata, iar polono-nemtii de la PCC au achizitionat actiuni, sub pret! In plus lovitura primita ilegal de la OMV prin inchiderea sectiei Arpechim care deservea Oltchim, a avut efecte mari! S-a dovedit ca si o buna administrare romaneasca poate fi de susces! Sper ca romanul Vuza sa castige lupta si Oltchim sa ramana romaneasca, spre benefiul miilor de valceni dependenti de combinat! Am vazut ca s-a facut ordine si la Termo Govora si orasul nu ramane fara caldura rezultata din coregenerare(mai ieftin)!

    1. Oltchim n-a fost distrus, s-a nascut asa... Un combinat construit din ratiuni sociale, sa dea de lucru oamenilor dintr-o zona precisa a tarii, intr-o economie a carei rentabilitate generala conta. Din pacate, si-a pastrat vocatia de subiect electoral si de pretext social. Zona ar trebui sa dezvolte alternative.

      Ai dreptate si n-ai!

      Ca au fost ratiuni sociale e adevarat dar uiti ca s-a plecat de la o materie prima existenta in apropiere ... 

      Ca s-a dorit si PVC din petrol importat a fost un calcul eronat, nu a stiut Ceausescu ca Nastase va vinde NECUGETAT Petrom si implicit rafinaria ARPECHIM !!!  

      Iar producerea de PVC din sarea de la Ocnele Mari fara propilena de la Pitesti nu e posibila ... 

      Daca actionarul majoritar ar fi avut un comportament de gospodar in decursul timpului alta ar fi fost situatia actuala a OLTCHIM !

      Dar Oltchim azi exista pe cand DOLJCHIM-ul oltenesc e demult taiat la fier vechi!!! 

      In 1973, tovarasul a facut o intelegere cu Pahlavi Ariamer, sa cumpere in veci petrol iranian la pret subventionat, de intreprindere iraniana. Era chiar dupa criza petrolului. A dezvoltat capacitati de rafinare supradimensionate, in Romania si s-a gindit la petrochimie ca exploatator de reziiduuri si gazeta de perete, pentru to'arsa. Habar n-avea care-i piata, cum merge treaba in bransa.Nici nu-i pasa, putea vinde carburanti la pret de dumping. In 1979, Ayatollahul n-a mai recunoscut intelegerea, s-a gudurat Ceasca 10 ani degeaba, a cumparat la pretul pietei cu un duscount marunt. A trebuit sa limiteze si investitiile industriale, ca in 1977 a fost cutremur pe care Ceausescu l-a folosit ca pretext pentru sistematizarea tarii pe care o avea de mult in cap. Apoi, ce combinat e ala la Vilcea, la mama dracului, departe de mare, intr-o tara cu infrastructura rutiera si feroviara de rahat, cu combinate, uzine si exploatari pereche in judetele limitrofe? S-a facut la Rimnic ca acolo era forta de munca si industrializarea trebuia repartizata echitabil teritorial. Oltchim n-a fost rentabil, in mod real, nici o secunda si nu vacfi niciodata. N-are cum! E doar un car alegoric, un morcov de fluturat magarului proletar si o vaca de muls pentru avocati, lichidatori, specialisti in insolventa, administratori speciali si alti tepari sindici.

      Privatizarea trebuie sa se faca tramnsparent sa vada toata tara cum se face ,daca se privatizeaza sa aduca un investitor capabil sa investeasca in oltchim sa nu mai facem privatizari ca pe timpul lui nastase si alti ca este pacat sa distrugem inca un combinat chimic ca cu atit am mai ramas (atentie politicul cum faceti privatizarea)

      ... s-ar face pe bune, onest si pe criterii de rentabilitate... ei, bine, nu s-ar mai face! Ar fi nevoie de un investitor care sa puna la dispozitie 1,2-1,5 mld, care bani nu s-ar amortiza niciodata. Ca o sa ia Zuza sau Varemba e alta poveste... Sa nu va mirati ca nu-si va respecta angajamentele, ca o sa fie dator, ca o sa dea oameni afara si o sa taie fier sa vinda la Remat...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb