CONSILIUL CONCURENŢEI NU ARE DOVEZI PRIVIND ÎNŢELEGERI ILEGALE ÎNTRE PARTICIPANŢII LA PIAŢA ENERGIEI Bogdan Chiriţoiu: "Furnizorii de energie au ţipat să intervină statul să îi apere de prostia lor"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 2 octombrie 2017

Consiliul Concurenţei nu a avut indicii ca să declanşeze o investigaţie pe piaţa energiei, în urma salturilor de preţ înregistrate în această vară, a spus Bogdan Chiriţoiu, preşedintele instituţiei, sâmbătă, în cadrul unui seminar la Sinaia.

"Nu avem dovezi că au existat înţelegeri ilegale între participanţii la piaţă", a declarat domnia sa, adăugând: "Credem că problema principală a fost legată de condiţiile climaterice, care au afectat toată regiunea, nu doar România. (...) Furnizorii au ţipat să intervină statul să îi apere de prostia lor, dar nu au fost elemente pentru declanşarea unei investigaţii".

Bogdan Chiriţoiu consideră că piaţa energiei ar putea să fie mai bine organizată, astfel încât să fie evitat impactul unor situaţii de criză asupra consumatorilor: "Teza noastră este că ar trebui să ne mutăm la contracte pe termene mai lungi şi să permitem mecanisme financiare de compensare a riscului".

În piaţă, unii specialişti au opinat că au existat manipulări şi scurgeri de informaţii, ipoteză respinsă şi de Bogdan Badea, preşedintele Directoratului Hidroelectrica, care ne-a spus recent că preţurile din piaţa energiei au fost rezultatul tranzacţionării pe o piaţă transparentă, în condiţiile unui disponibil mic în comparaţie cu cererea din piaţă şi a erorilor în strategia de contractare a furnizorilor.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a spus, recent, că preţurile energiei se află în atenţia sa şi a premierului, în timp ce Florin Tobescu, şef serviciu în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a acuzat că afirmaţiile pe care ministrul energiei le-a făcut în ultima perioadă cu privire la modul de funcţionare a sectorului reprezintă manipulare sau tentativă de manipulare.

Mecanismul de tarifare a apei utilizate pentru producerea energiei nu este transparent şi permite intervenţia arbitrară asupra nivelului contribuţiei plătită de operatori, ceea ce conduce la impredictibilitate, a constatat Consiliul Concurenţei în urma anchetei sectoriale privind gestionarea resurselor de apă de suprafaţă.

Autoritatea de Concurenţă recomadă elaborarea unui mecanism de tarifare a utilizării apei transparent, bazat pe analiză economică, care poate acoperi costurile de funcţionare al Administraţiei Naţionale Apele Române şi de respectare a legislatiei de Mediu, dar să fie avizat de Ministerul Finanţelor.

În acelaşi timp, Consiliul Concurenţei propune ca tariful plătit de producătorii de energie să fie corelat cu caracteristicile tehnologice ale capacităţilor şi cu cantitatea de energie electrică vândută.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Apa,aerul,ciordeala... se TAXEAZĂ : Fraierul plătește. Pierderile umflate ???

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb