CONSILIUL INVESTITORILOR ROMÂNI: "Producătorii interni de gaze ignoră măsurile Guvernului"

V.B.
Companii #Energie / 1 aprilie 2014

Consiliul Investitorilor Români (CIR), organ de reprezentare al Asociaţiei Forumul Investitorilor Autohtoni (FIA), constată "cu maximă îngrijorare" că unii producători interni de gaze nu respectă măsurile Guvernului şi ignoră preţul de referinţă de 72 lei/MWh pentru consumatorii eligibili, "negocierile" rezumându-se la preţul reglementat, din calendar, de 89 lei/MWh, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

"Atragem atenţia autorităţilor asupra comportamentului incalificabil şi de neacceptat al unor companii private, dar şi de stat. Situaţia este deosebit de delicată: când o companie privată alege să nu respecte legile, îşi asumă consecinţele. Constatăm, însă, că nici companiile în care statul este acţionar majoritar nu respectă legislaţia, nu respectă măsurile anunţate de primul ministru Victor Ponta, asumate pentru a asigura creştere economică şi un nivel de trai mai ridicat pentru români!", transmit reprezentanţii Consiliului.

CIR aminteşte că în Monitorul Oficial numărul 227 din 31 martie 2014 a fost publicată Ordonanţa de Urgenţă (OUG) 13/2014, care modifică OUG 7/2013 (ce stabilea suprataxarea cu 60% a veniturilor suplimentare ale producătorilor interni de gaze naturale, ca efect al dereglementării preţurilor). "Actul normativ iniţial, chiar dacă ar fi trebuit să se aplice numai pentru preţurile reglementate de către ANRE, lăsa loc de interpretare şi, practic, anula avantajele pe care piaţa concurenţială le poate oferi participanţilor, inactivând principiul de formare a preţurilor pe piaţa concurenţială, pe baza cererii şi a ofertei, ca rezultat al mecanismelor concurenţiale", transmite CIR.

În aceste condiţii, mai spun investitorii, Cabinetul Ponta a modificat legislaţia prin OUG 13/2014, prin care taxa de 60% pentru gazele achiziţionate de către consumatorii eligibili se aplică diferenţei între preţul gazelor înainte de liberalizare (45,7 lei/MWh) şi preţul mediu ponderat al gazelor din producţia internă corespunzătoare cantităţilor comercializate pe piaţa concurenţială pentru consumatorii noncasnici, nu mai mic de 72 lei/MWh. Pentru tranzacţiile încheiate pe pieţele centralizate de gaze naturale, OPCOM şi Bursa Română de Mărfuri, preţul mediu ponderat reprezintă preţul gazelor la care sunt încheiate tranzacţiile.

Totodată, prim-ministrul a declarat că, "la gaze, de la 1 aprilie, (...) pentru toţi cei aflaţi pe piaţa liberă, preţul de referinţă va fi cel de la 1 ianuarie 2014 (72 lei/MWh, 230 dolari/1000 mc). În baza pachetului de sprijin pentru industrie, (...) pe toată piaţa liberă, preţul de referinţă la gaze la care se vor putea raporta producătorii şi consumatorii industriali va fi preţul de la 1 ianuarie, 230 dolari/1000 mc. În acest fel, pe de-o parte, ne menţinem angajamentele de a liberaliza preţul la gaze, pe de altă parte, impactul va fi minor sau chiar în baza competiţiei libere, aşa cum s-a întâmplat la energie electrică, vor scădea aceste preţuri şi, practic, marii consumatori vor putea să fie în continuare competitivi".

Cu toate acestea, mai scrie Consiliul Investitorilor Români, nici Petrom, nici Romgaz nu ţin cont de prevederile noului act normativ sau de declaraţiile premierului şi continuă să aplice vechea legislaţie. Conform calendarului de liberalizare a preţurilor reglementate, de la 1 aprilie 2014, preţul pentru micii consumatori noncasnici creşte la 89,4 lei/MWh.

"Cei doi mari producători interni, profitând, cel mai probabil, de poziţia dominantă pe care o au pe piaţa gazelor naturale, nu aplică OUG 13/2014 şi, în consecinţă, ignoră preţul de referinţă de 72 lei/MWh pentru consumatorii eligibili, «negocierile» rezumându-se la preţul reglementat, din calendar, de 89 lei/MWh! Opinia noastră este că asistăm la un abuz de poziţia dominantă pe piaţa gazelor naturale!", mai precizează CIR.

Conform articolului 7, alineatul (3) din Legea Concurenţei 91/1996, "se prezumă, până la proba contrară, că una sau mai multe întreprinderi se află în poziţie dominantă, în situaţia în care cota ori cotele cumulate pe piaţa relevantă, înregistrate în perioada supusă analizei, depăşesc 40%". Potrivit ultimului raport dat publicităţii de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), "producţia internă de gaze naturale în luna septembrie 2013 ce intră în consum a reprezentat 88,41% din totalul surselor, primii doi producători (Romgaz şi Petrom) acoperind 97,70% din această sursă", mai aminteşte CIR.

"De altfel, din anul 2009, producţia internă asigură, anual, circa 80 - 90% din consumul intern, iar Petrom şi Romgaz acoperă peste 95% din aceasta", se mai arată în comunicat.

CIR solicită Consiliului Concurenţei să se sesizeze şi să analizeze poziţia dominantă a celor doi producători interni de gaze naturale.

"Până la finalizarea analizei Consiliului Concurenţei, pledăm pentru punerea în aplicare a propunerii ministrului delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, de suprataxare a veniturilor suplimentare", potrivit comunicatului.

Recent, ministrul Răzvan Nicolescu a declarat: "Dacă producătorii nu vor înţelege corect mesajul transmis de Executiv şi decizia luată săptămâna trecută, Guvernul nu exclude ideea de a suprataxa veniturile suplimentare într-o proporţie de 95-96 sau chiar 97%".

Totodată, ministrul Răzvan Nicolescu afirmă şi că "este nevoie să păstrăm consumul de gaze naturale la nivelul actual şi locurile de muncă".

"Restrângerea consumului, din cauza preţurilor practicate de marii producători cu nerespectarea legislaţiei în vigoare, ar putea pune în pericol siguranţa sistemului naţional de gaze naturale! Pe de altă parte, mulţi dintre marii consumatori şi-ar putea înceta activitatea, ceea ce ar conduce la creşterea şomajului, diminuarea veniturilor bugetare şi, nu în ultimul rând, la o posibilă reîntoarcere a României în recesiune economică! Pe această cale, solicităm prim-ministrului Victor Ponta să ia măsurile necesare pentru ca legea să fie respectată în România! Asigurăm, încă o dată, autorităţile de sprijinul şi consultanţa noastră. Putem fi o echipă unită în interesul economiei naţionale!", încheie comunicatul.

Consiliul Investitorilor Români este organul de reprezentare al Asociaţiei "Forumul Investitorilor Autohtoni 2013", organizaţie apolitică şi neguvernamentală, ce reuneşte companii cu capital majoritar privat românesc a căror cifră de afaceri cumulată depăşeşte 5 miliarde de euro, în domeniile-cheie ale economiei româneşti, precum: industrie, agricultură, turism, IT&C, construcţii etc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb