Controlorii de trafic intră în grevă

S.A.
Companii #Transporturi / 29 mai 2017

Controlorii de trafic intră în grevă

Actualizare 18:28 ANAT: Greva generală declanşată de controlorii de trafic afectează turismul

Greva generală a controlorilor de trafic ai Romatsa, anunţată pentru mâine, provoacă pierderi agenţiilor de turism, care vor fi nevoite să găsească soluţii pentru reprogramarea sau compensarea călătoriilor şi vacanţelor turiştilor, clienţi de business şi leisure, programate pentru Rusalii, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

Însuşi anunţul grevei generale, săptămâna trecută, a creat probleme agenţiilor de turism, clienţii fiind reticenţi în a mai rezerva călătorii în această perioadă, precizează ANAT.

Alin Burcea, preşedinte ANAT, a declarat: "Este foarte grav ce se întâmplă. Sindicatele de la Romatsa se joacă cu nervii noştri şi ai clienţilor noştri şi vor bloca o ţară întreagă cu un protest pe care îl considerăm nejustificat. Cu un salariu mediu de 2.500 de euro pe lună, aceşti răsfăţaţi pot declanşa şi peste şase luni o grevă generală, supăraţi fiind că nu li se oferă trei mese calde pe zi, masaj la birou şi cămăşi călcate. Cred că putem să-i acuzăm de subminarea economiei naţionale pe angajaţii care câştigă foarte mulţi bani şi se comportă aşa. Solicităm prim-ministrului Sorin Grindeanu ca Romatsa să treacă în subordinea Ministerului Apărării Naţionale ori a Ministerului de Interne sau să modifice legislaţia, astfel încât salariaţii societăţilor de importanţă naţională să nu poată declanşa greve".

Potrivit sursei citate, pe 30 mai sunt programate plecările în mai multe vacanţe individuale sau de grup, pe zboruri de linie ori charter, precum şi călătorii de business spre marile oraşe ale Europei, în total peste 150 de decolări numai de pe Aeroportul International Henri Coandă. Şi tot atâtea aterizări, la Bucureşti, ale cetăţenilor români sau străini.

Alin Burcea a completat: "Credem că greva generală se putea evita, mai ales într-o perioadă aglomerată, cum este cea de dinainte de Rusalii. Nu contează că greva ar putea fi oprită după o oră sau două, mâine, răul este făcut. Întreruperea lucrului perturbă traficul pentru o zi întreagă".

ANAT a trecut printr-o situaţie similară şi în august 2015, când controlorii de trafic au oprit lucrul pentru câteva ore, provocând astfel pierderi agenţiilor de turism de la care mii de turişti cumpăraseră vacanţe pe charter sau bilete de avion, se mai arată în comunicat.

(S.A.)

-------------

Actualizare 17:10 Ministrul Transporturilor va trimite corpul de control la Romatsa, pentru a verifica dacă există nereguli

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a anunţat astăzi că va trimite corpul de control la Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian (Romatsa), pentru a verifica dacă există nereguli, şi a dat asigurări că regia nu va intra în faliment.

La ieşirea de la negocierile cu sindicaliştii Romatsa, care au durat peste trei ore, ministrul a afirmat: "Vizita la minister a domnului Tudorache (liderul sindical Gabriel Turorache, n.r.) în cursul lunii ianuarie a fost determinată de un control inopinat pe care l-am efectuat la Romatsa într-o noapte şi în urma căruia am avut anumite lucruri de clarificat cu dânsul la problemele pe care le-am găsit acolo şi cu managementul din acea perioadă. Aceste probleme au fost puse într-un raport al Autorităţii Aeronautice Civile. Nu vreau să intru în acest subiect. Oricum, intenţionez, pentru o clarificare a tuturor problemelor pe care le-am văzut că au apărut în mass media, să trimit Corpul de control să efectueze un control mai amplu la Romatsa".

Răzvan Cuc a susţinut că nu se pune problema ca Romatsa să intre în faliment.

"Sub nicio formă nu aş permite să se întâmple acest lucru cu o companie din subordinea ministerului", a afirmat ministrul.

(S.A.)

------------

Negocierile sindicaliştilor cu conducerea regiei Romatsa, care are monopolul dirijării traficului aerian din ţara noastră, au eşuat, iar angajaţii vor intra mâine în grevă la ora 9.00, au anunţat reprezentanţii Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR), la ieşirea de la negocierile de la Ministerul Transporturilor.

Totuşi, reprezentanţii sindicatului au precizat că "există şanse rezonabile" ca greva să fie suspendată mâine, după declanşare, potrivit News.ro, care relatează cele ce urmează.

Pe perioada grevei, angajaţii vor asigura 30% din trafic, însă nu este posibil să fie anunţate în prezent exact cursele care vor fi anulate sau întârziate, deoarece decizia va fi luată de către Eurocontrol, au mai spus sindicaliştii.

La ieşirea de la discuţiile de la Ministerul Transporturilor, care au durat trei ore, liderul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR), Gabriel Tudorache, a afirmat: "Există şanse rezonabile ca greva să fie suspendată mâine.(...) Nu după şase ore, ci după o oră sau două ore".

Sindicaliştii au precizat că exista un termen limită pentru depunerea proiectului de buget al regiei, termen care este astăzi, şi că există riscul ca Romatsa să intre în faliment.

În această dimineaţă, înaintea începerii negocierilor, reprezentanţii sindicatului precizau că greva controlorilor de trafic aerian se va face pentru a salva regia şi că ea nu are legătură nici cu minivacanţa de Rusalii, nici cu salariile.

Angajaţii Romatsa vor declanşa greva generală în 30 mai, pe termen nelimitat, începând cu ora 9.00, a anunţat joi Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR).

Regia a anunţat aseară că dialogul dintre reprezentanţii instituţiei şi sindicate continuă în fiecare zi, având loc discuţii inclusiv sâmbătă şi duminică, iar conducerea face toate eforturile pentru a ajunge la un acord cu reprezentanţii salariaţilor în vederea anulării grevei generale anunţate pentru 30 mai şi care riscă să afecteze semnificativ traficul aerian de pe marile aeroporturi ale ţării, potrivit unui comunicat transmis ieri de Romatsa.

În 12 mai, controlorii de trafic aerian au declanşat o grevă de avertisment de două ore şi au anunţat că vor continua negocierile pentru a găsi soluţii la cele aproximativ 50 de solicitări şi a încheia contractul colectiv de muncă, astfel încât să nu se ajungă la grevă generală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb