Corlăţean: "Exportul de gaz românesc susţine securitatea energetică a Republicii Moldova"

Elena Deacu
Companii #Energie / 10 martie 2015

La 4 martie 2015 a început oficial exportul de gaz românesc spre Republica Moldova, reuşită a României şi a Guvernului de la Bucureşti care vine în întâmpinarea necesităţilor reale în materie de securitate energetică ale Republicii Moldova şi cetăţenilor săi, declară senatorul PSD Titus Corlăţean.

Potrivit domniei sale, acest proiect esenţial de interconectare energetică Republica Moldova - România / Uniunea Europeană a fost posibil graţie eforturilor celor două guverne şi sprijinului Comisiei Europene, materializate mai întâi prin inaugurarea la 27 august 2014 a gazoductului Iaşi - Ungheni, în prezenţa premierilor român şi moldovean, Victor Ponta şi respectiv Iurie Leancă, dar şi a Comisarului european pentru energie, Gunther Oettinger.

"Acest proiect, care ar putea elimina gradual monopolul gazului rusesc pe piaţa din Republica Moldova, înseamnă azi gaz românesc exportat în Republica Moldova semnificativ mai ieftin decât cel rusesc şi respectiv un sprijin important pentru securitatea energetică a acestei ţări", transmite senatorul, printr-un comunicat.

Domnia sa susţine că prioritatea pentru perioada următoare o reprezintă realizarea celui de al doilea segment al gazoductului, Ungheni - Chişinău, cu o contribuţie bugetară românească semnificativă şi sperăm una mai consistentă a Comisiei Europene.

Potrivit lui Titus Corlăţean, "acest lucru s-ar încadra în logica firească a relaţiei dintre Uniunea Europeană şi un stat asociat, Republica Moldova, care a progresat constant în ultimii ani şi care şi-a fixat drept obiectiv politic integrarea europeană".

"Vorbim, în ultimă instanţă de un proiect vital pentru asigurarea securităţii naţionale, într-un context regional de securitate modificat radical de criza ruso - ucraineană", precizează senatorul.

Domnia sa înceie declaraţia reafirmând rolul României de principal susţinător al Republicii Moldova pe traseul său european, precum şi aşteptările ca "Summit"-ul de la Riga al Parteneriatului Estic al UE din luna mai a.c. să confirme aspiraţiile europene legitime ale Chişinăului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb