CORNELIU BODEA, CRE: "Green Deal reprezintă o oportunitate imensă şi mecanismul cel mai potrivit pentru redresarea economiei europene"

M.G.
Ziarul BURSA #Companii #Mediu / 28 octombrie 2020

"Green Deal reprezintă o oportunitate imensă şi mecanismul cel mai potrivit pentru redresarea economiei europene"

Green Deal reprezintă o oportunitate imensă şi mecanismul cel mai potrivit pentru redresarea economiei europene, a declarat Corneliu Bodea, preşedintele Centrului Român al Energiei (CRE), la cea de-a noua conferinţă anuală organizată de asociaţie.

Intitulată "Pactul Ecologic European ca principal mecanism de redresare şi strategie de creştere pentru Uniunea Europeană", conferinţa din acest an a dezbătut, online, cadrul de dezvoltare al sectorului energetic european post-2020, provocările financiare şi de infrastructură, precum şi perspectivele industriei energetice româneşti cu privire la tranziţia la o economie cu emisii reduse de carbon, toate acestea având ca scop furnizarea de energie curată şi accesibilă pentru generaţiile viitoare.

Bodea a subliniat importanţa cooperării şi a sprijinului reciproc în special în perioadele dificile cum este pandemia COVID-19. Investiţiile sunt, de asemenea, cruciale în modernizarea capacităţilor de generare, adoptarea pe scară largă a digitalizării, a reţelelor de transport şi distribuţie mai inteligente, precum şi a eficienţei energetice, a precizat Bodea.

Ceilalţi participanţi au afirmat, printre altele, că industria energetică va ieşi semnificativ schimbată din criza SARS-CoV-2. Trei piloni cheie devin din ce în ce mai relevanţi pentru rezilienţa companiilor şi competitivitatea economică, accesibilitatea şi în cele din urmă pentru securitatea aprovizionării: (1) tehnologiile digitale, (2) reţelele inteligente şi (3) tehnologiile de generare curată - cât mai direct posibil - legate de consumatori.

Colaborarea în vederea susţinerii tranziţiei către energia verde este obligatorie şi din punctul de vedere al doamnei Kadri Simson, Comisarul european pentru energie, care a asigurat participanţii la conferinţă că există fonduri adecvate pentru susţinerea mecanismului de tranziţie către ţintele propuse pentru 2030.

"Uniunea Europeană este hotărâtă să transforme adversitatea în oportunităţi pentru modernizarea economiei şi a societăţii sale. În plus, UE se angajează să fie primul continent neutru din punct de vedere climatic şi îşi asistă activ statele membre, din toate sectoarele, pentru a reduce emisiile de CO2 cu cel puţin 55% până în 2030. 30% din următorul buget al UE şi din pachetul de redresare şi rezilienţă este propus a fi destinat investiţiilor legate de climă", a afirmat Simson.

Potrivit comisarului european pentru energie, în ceea ce priveşte oportunităţile de finanţare special destinate României, ţara noastră va dispune de aproximativ 14 miliarde de euro în cadrul Facilităţii de Redresare şi Rezilienţă şi încă 2 miliarde de euro în cadrul Fondului de Tranziţie Justă, în plus faţă de cele 29 miliarde de euro din fondurile politicii de coeziune.

Kadri Simson a menţionat, de asemenea, strategia energiei eoliene off-shore, care ar urma să fie finalizată în noiembrie 2020, aceasta reprezentând o nouă cheie a resurselor energetice pentru tranziţia verde. De asemenea, reglementarea revizuită a reţelei transeuropene de energie va fi prezentată până la sfârşitul anului 2020, iar legislaţia revizuită privind energia regenerabilă, eficienţa energetică şi piaţa internă a gazelor va deveni disponibilă anul viitor. Cu toate acestea, comisarul Simson a subliniat că Comisia Europeană nu poate acţiona singură, ci cu implicarea majoră a tuturor statelor membre, care trebuie să adopte legislaţia europeană în cadrele lor naţionale. Pieţele de energie robuste, transparente şi lichide ulterioare sunt cheia pentru atragerea investiţiilor şi asigurarea securităţii aprovizionării. Comisarul a subliniat, de asemenea, importanţa stimulării investiţiilor locale şi a creşterii durabile, cu accent special pe IMM-uri.

La rândul său, Virgil Popescu, Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri şi-a exprimat sprijinul real pentru punerea în aplicare a mecanismelor Pactului Ecologic European pentru a atinge obiectivele naţionale de energie şi climă şi pentru a echilibra corect tranziţia energetică.

Cărbunele nu poate fi exclus pe termen scurt fără a pune în schimb altceva, înlocuire care ar trebui făcută într-un mod durabil, a notat ministrul.

Totodată, Anca Dragu, director general adjunct la E.ON România, a spus că fondurile europene vor fi alocate schemelor de sprijin de stat, dar sectorul privat este cu siguranţă necesar în deciziile majore de pe piaţa energiei precum continuarea investiţiilor masive în energia din surse regenerabile pentru a atinge obiectivul surselor regenerabile de energie în cadrul Planului naţional integrat pentru energie şi schimbări climatice - PNIESC.

Adrian Goicea, Preşedintele Consiliului de Supraveghere al Transelectrica, a dat asigurări că operatorul de transport şi sistem român este foarte dedicat implementării mecanismelor Pactului Ecologic European, considerat a fi coloana vertebrală a dezvoltării sectorului energetic. Mai mult, viziunea Transelectrica este de a deveni autoritatea tehnică şi operaţională a sistemului regional de energie, împreună cu realizarea echilibrării prin stocare, a spus Goicea.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb