Actualizare 21:58
Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a cerut reprezentanţilor CNADNR să se asigure că utilajele sunt pregătite de deszăpezire, la nivel naţional, iar şefilor CFR Călători le-a solicitat să facă verificări suplimentare înainte ca trenurile să plece în cursă, arată un comunicat al ministerului.
Ministrul a convocat astăzi Comandamentul de iarnă de la nivelul Ministerului Transporturilor, iar după prezentarea situaţiilor la zi de către directorii companiilor implicate în această acţiune, ministrul a solicitat prezentarea rapoartelor de intervenţie de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, inclusiv cu prognoza meteo detaliată.
De asemenea, Costescu a atenţionat aeroporturile să asigure degivrarea astfel încât programul de zbor al aeronavelor să fie cât mai puţin perturbat, precizează comunicatul. Căpităniilor portuare le-a cerut să se mobilizeze pe toată perioada de vreme rea şi să actualizeze lista cu navele de intervenţie astfel încât circulaţia să se desfăşoare în siguranţă şi să fie afectată cât mai puţin.
"Ieri seară (duminică, n.r.), am fost în trei baze de deszăpezire de lângă Bucureşti. Am vrut să văd cum se mobilizează angajaţii CNADNR la prima ninsoare. De asemenea, am vrut să mă asigur că situaţia utilajelor de deszăpezire prezentată este una şi aceeaşi cu cea din teren. La fel şi stocurile de material antiderapant", a declarat Costescu.
(S.A.)
-----------
• CNADNR acţionează pe întreaga reţea de drumuri naţionale şi autostrăzi cu utilaje de deszăpezire şi materiale antiderapante
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) acţionează pe întreaga reţea de drumuri naţionale şi autostrăzi cu utilaje de deszăpezire şi materiale antiderapante, având în vedere avertizarea emisă luni de către Administraţiei Naţionale de Meteorologie, prin care se comunică prezenţa precipitaţiilor mixte ce favorizează formarea poleiului.
Potrivit unui comunicat remis astăzi redacţiei, reprezentanţii CNADNR informează că, în perioada 3 ianuarie 2016, ora 17,30 - 4 ianuarie 2016, ora 5,30 s-a acţionat pe toată reţeaua de drumuri naţionale şi autostrăzi din România cu 870 utilaje şi s-au răspândit 5.926 tone material antiderapant, 5,6 tone clorură de calciu şi 13 tone produs ecologic. 'Datorită acestui fapt, în această perioadă, nu au fost semnalate blocaje sau restricţii de circulaţie datorate fenomenelor meteorologice', se menţionează în comunicat.
Potrivit CNADNR, stocurile existente la acest moment sunt de 157.616 tone sare, 108.851 tone nisip, 849 tone motorină, 1.090 tone clorură de calciu şi 262 tone produs ecologic, asigurând intervenţia pe timp de iarnă pentru două luni de zile.
De asemenea, reprezentanţii CNADNR precizează că o altă măsură de prevenire a evenimentelor rutiere cauzate de fenomenele meteo menţionate se referă la monitorizarea modului în care îşi desfăşoară activitatea firmele angajate de CNADNR pentru întreţinerea pe timp de iarnă a reţelei de drumuri naţionale şi autostrăzi.
În acest context, CNADNR recomandă tuturor participanţilor la trafic să pornească la drum doar cu autovehicule echipate cu pneuri de iarnă, săculeţ cu material antiderapant şi lopată, să aibă o conduită preventivă în trafic, să folosească cât mai mult frâna de motor şi să evite depăşirile acolo unde nu există suficient spaţiu şi suficientă vizibilitate pentru ca manevrele să fie executate în condiţii de maximă siguranţă.