Ţara noastră şi-a stabilit drept obiectiv o pondere a energiei din surse regenerabile de 24%, pentru anul 2018, astăzi atingând deja pragul de 27%, a declarat Cristian Buşu, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, potrivit unui comunicat.
"Acesta s-a întâlnit cu Li Yong, director general al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO), miercuri, la sediul Ministerului. Venirea delegaţiei UNIDO în România a constituit o premieră, iar întâlnirea a avut ca teme centrale promovarea utilizării energiilor verzi, securitatea aprovizionării cu energie şi stocarea energetică în depozite sustenabile", mai informează documentul.
Li Zong consideră că suntem o ţară care ar putea fi parte a acestui grup şi ar dori să avem o participare activă din partea noastră.
Directorul general UNIDO a menţionat că energia este unul dintre obiectivele prioritare ale Organizaţiei şi, pe lângă creşterea ponderii energiei din surse regenerabile, eficienţa energetică constituie un alt aspect esenţial, conform comunicatului.
Cristian Buşu a subliniat importanţa finalizării Strategiei Energetice Naţionale până la încheierea mandatului, ca fiind unul dintre obiectivele principale ale Ministerului Energiei: "Strategia Energetică Naţională se află în faza de analiză, iar acurateţea datelor colectate este esenţială. În proces sunt implicaţi nu numai echipa ministerială, dar şi sectorul privat sau Legislativul. Gestionarea eficientă a proiectului, îndrumarea atentă şi noi legi în sectorul energetic reprezintă elemente fundamentale pentru îndeplinirea obiectivului".
Domnul Zong a afirmat: "Apreciez Strategia voastră. Strategia României este un exemplu pentru alte state în curs de dezvoltare".
Potrivit ministerului, Li Yong a adus în discuţie subiectul energiei din surse regenerabile, capitol la care România deja şi-a atins target-ul stabilit, cu 3 ani înainte de termen.
Secretarul de Stat, Cristian Buşu, a vorbit despre necesitatea stocării energiei din surse regenerabile într-un mod sustenabil, în contextul dificultăţilor pe care România le întâmpină din cauza infrastructurii şi a condiţiilor meteo neprielnice din timpul iernii, mai informează sursa citată.