CRISTIAN COLŢEANU, GENERAL ELECTRIC:  "România are un potenţial imens pentru producţia de biomasă"

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 16 septembrie 2015

"România are un potenţial imens pentru producţia de biomasă"

Colţeanu: "În următorii ani, România va deveni un important pol economic"

Ţara noastră are un potenţial imens pentru producţia de biomasă, în condiţiile în care există terenuri neutilizate de peste un milion de hectare ce pot fi folosite pentru culturi energetice, a declarat Cristian Colţeanu, preşedinte şi CEO General Electric pentru România, Bulgaria şi R. Moldova, citat de Mediafax.

Un exemplu de cultură energetică este rapiţa, din care se produce biocombustibil. În 2014, România a înregistrat o producţie record de rapiţă, de peste un milion de tone, aproape dublu faţă de anul anterior, de pe cele 423.237 de hectare cultivate. Datele Ministerului Agriculturii arată că aceasta a fost cea mai mare producţie consemnată după anul 1970.

În opinia domnului Colţeanu, ţara noastră este o ţară bogată în resurse şi, implicit, oferă multe oportunităţi de dezvoltare în sectoare precum IT, petrol şi gaze naturale, energie, sănătate.

"Mai mult, potenţialul uman din această ţară este o resursă foarte valoroasă. Dacă privim toate aceste realităţi din punct de vedere comercial, este evident că, în următorii ani, România va deveni un important pol economic", a precizat oficialul GE.

Cristian Colţeanu consideră că eficienţa energetică este absolut obligatorie, dacă România doreşte să îşi atingă obiectivele agreate la nivelul Uniunii Europene privind independenţa energetică.

"În România, eficienţa energetică reprezintă o resursă importantă pentru dezvoltare durabilă, deoarece permite ţării să îşi atingă în termen mai scurt obiectivele: consolidarea securităţii energetice, reducerea consumului primar de energie, reducerea nivelului de emisii de gaze cu efect de seră în mod fiabil, îmbunătăţirea competitivităţii industriei, creşterea randamentului investiţiilor datorită economiilor globale, dezvoltare economică, crearea de locuri de muncă şi livrarea de energie la preţuri accesibile", a adăugat Colţeanu.

Anul acesta, sectorul energetic va continua să se dezvolte prin producţia distribuită, ceea ce înseamnă că, în locul centralelor electrice de mari dimensiuni, investitorii pot construi unităţi de cogenerare foarte aproape de locul unde această energie va fi consumată, consideră Cristian Colţeanu, care adaugă: "Printre avantajele acestui gen de producţie energetică se numără costurile relativ moderate ale centralelor electrice cu capacitate redusă, posibilitatea de a se adapta cu uşurinţă la cererea de energie şi nivelul redus de pierderi în transport si distribuţie, având în vedere apropierea de locul de consum. Un alt aspect important este reprezentat de tehnologii de gestionare a reţelei mai bune, care permit conectări avansate ale energiei regenerabile la reţea. În plus, sistemul de sănătate necesită investiţii şi îmbunătăţiri masive, iar specialiştii au nevoie de acces la tehnologii moderne complexe".

Reprezentantul grupului energetic susţine că ţara noastră este un stat foarte important pentru GE, fiind prezent pe plan local de peste 30 de ani, dar, "ca orice investitor pe termen lung", este esenţial să se poată baza "pe legi şi politici clare, pe transparenţă şi pe consultarea mediului de afaceri".

Oficialul GE a afirmat, totodată, că în România există un potenţial ridicat de investiţii, atât în domeniul energiei, cât şi în infrastructură, cercetare şi sănătate.

"Toate acestea vor contribui în timp la creşterea economică sustenabilă, însă, pentru realizarea acestor proiecte, este necesară îmbunătăţirea cadrului legislativ pentru a permite investitorilor să îşi facă planuri de afaceri realiste", a mai precizat domnul Colţeanu.

Domnia sa mai opinează că fondurile europene ar putea contribui la creşterea eficienţei energetice în multe sectoare ale economiei, iar parteneriatele public-private trebuie incluse în toate eforturile de eficientizare.

Pe plan local, GE are o unitate de producţie pentru echipamente energetice, fabrica Lufkin din Ploieşti, unde produce echipamente de extracţie pentru industria petrolului şi gazelor naturale. Aceasta este singura unitate de producţie Lufkin din afara SUA. Produsele fabricate la Ploieşti sunt distribuite către clienţii GE din emisfera estică, din Rusia până în Orientul Mijlociu şi Indonezia.

Reprezentantul GE a declarat: "România este o ţară foarte importantă pentru GE - activităţile noastre de aici reflectând domeniile pe care ne concentrăm la nivel global şi care reprezintă «core business-ul» companiei, respectiv energie, aviaţie, sănătate. De asemenea, România are o tradiţie îndelungată în domeniul aviatic, ceea ce corespunde cu decizia companiei de a desfăşura aici primele activităţi de producţie ale GE Aviation din sud-estul Europei".

După implementarea unui program de investiţii de mai multe milioane de dolari, fabrica Unison Engine Components (UEC) a devenit o unitate GE Aviation şi produce piese pentru motoare de avion utilizate de cei mai importanţi producători de aeronave, Boeing şi Airbus. Mai mult, în fabrica din Bucureşti sunt produse piese pentru cel mai nou motor cu reacţie GE - LEAP - care va fi folosit la avioanele cu fuzelaj îngust de ultimă generaţie şi care generează un consum de combustibil cu 15% mai redus faţă de motorul pe care îl va înlocui.

GE s-a concentrat, anul trecut, pe producerea, în ţara noastră, de tehnologii pentru sectorul energiei şi cel al sănătăţii, dată fiind cerinţa de infrastructură medicală mai performantă şi modernizarea infrastructurii energetice.

Grupul american General Electric este prezent în România din 1984 şi are peste 250 de angajaţi. GE operează în peste 100 de ţări şi are aproximativ 300.000 de angajaţi, la nivel global.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb