CRISTIAN DOGARU "România - cea mai activă piaţă din CEE şi în 2016, la vânzarea creditelor neperformante"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 aprilie 2016

BNR: "Continuăm să ne comparăm favorabil cu multe dintre statele UE, din perspectiva gradului de acoperire cu provizioane a NPL"

România rămâne şi în acest an cea mai activă ţară din Europa Centrală şi de Est (CEE) în ceea ce priveşte vânzarea creditelor neperformante, arată un raport realizat de Deloitte.

Documentul menţionează că, în 2015, ţara noastră apare în topul regional al Europei Centrale şi de Est, cu vânzări estimate la 2,5 miliarde euro, acestea incluzându-le şi pe cele în derulare la sfârşitul anului.

Radu Dumitrescu, director consultanţă financiară în cadrul Deloitte România, a declarat: "Dacă comparăm volumul creditelor neperformante (NPL) tranzacţionate în România în ultimii doi ani cu celelalte ţări din regiune, putem spune cu certitudine că România se numără printre cele mai active ţări din regiune". Domnia sa a menţionat: "Potrivit studiului Deloitte, un număr de tranzacţii iniţiate la finalul anului trecut sunt în continuare în derulare şi acestea vor reprezenta factorul-cheie ce va influenţa tendinţele pieţei din acest an".

În contextul în care vânzările de portofolii de credite reprezintă o metodă tot mai frecventă de dezintermediere, acestea continuă să fie un element strategic pentru bănci, apreciază specialiştii de la Deloitte.

Studiul Deloitte arată că, în 2015, cei mai activi cumpărători din CEE au fost Deutsche Bank, Kredyt Inkaso, Kruk şi APS. Printre cei mai activi vânzători s-au numărat Banca Comercială Română (BCR), Unicredit Ţiriac Bank (România) şi Piraeus România.

La nivelul CEE, tranzacţiile încheiate în 2015 au rămas în linie cu nivelurile înregistrate în 2014.

Studiul Deloitte vine după ce, în februarie, Comisia Europeană (CE) a evidenţiat că ţara noastră se află printre statele din CEE care înregistrează cele mai dinamice vânzări de credite neperformante.

Raportul CE subliniază: "Curăţarea bilanţului băncilor s-a realizat în principal prin eliminarea unor credite nerecuperabile provizionate integral sau parţial. În plus, în 2014 şi 2015, piaţa românească a fost una dintre cele mai dinamice pieţe din Europa Centrală şi de Est în ceea ce priveşte vânzarea activelor depreciate. De exemplu, în 2014, băncile au vândut credite neperformante în valoare de aproximativ 8,9 miliarde lei".

Vânzarea unor portofolii importante de credite neperformante, de cele mai multe ori cu discounturi ce depăşesc 90%, reprezintă o practică uzuală a unora dintre băncile care activează pe piaţa noastră şi care ridică multe semne de întrebare în rândul clienţilor.

Reprezentanţii sistemului bancar spun, însă, că, în general, NPL-urile vândute sunt acele credite din care instituţiile financiare nu mai pot recupera nimic, iar băncile nu pot acorda discounturi semnificative debitorilor, pentru că ar crea hazard moral.

BNR: "Riscul de credit se menţine cel mai ridicat în domeniile construcţii şi imobiliar"

Instituţiile de credit au continuat curăţarea bilanţurilor de credite neperformante şi în cursul anului 2015, dar dimensiunea acestui proces a fost mai redusă, menţionează Banca Naţională a României, în Raportul de Stabilitate. Soldul creditelor scoase în afara bilanţului (write-off) a fost de 16,1 miliarde lei, în decembrie 2015, arată documentul citat, subliniind că activitatea de scoatere în afara bilanţului este concentrată la patru instituţii de credit (63% din soldul write-off-ului), iar creditele afectate sunt în principal acordate companiilor (74%).

Documentul citat menţionează: "Soldul creditelor neperformante conform definiţiei naţionale (22,4 miliarde lei în decembrie 2015) a scăzut la jumătatea nivelului existent la sfârşitul lunii martie 2014, cea mai mare parte din contracţie fiind contabilizată în 2014. Conform definiţiei ABE (n.r. Autoritatea Bancară Europeană), soldul creditelor neperformante atingea 36,1 miliarde lei (decembrie 2015). În acest context, rata creditelor neperformante conform vechii definiţii a scăzut până la 11,65% în noiembrie 2015, de la 13,94% în decembrie 2014. Potrivit noii definiţii a creditelor neperformante formulată de ABE, valoarea ratei s-a redus de la 16,20% în iunie 2015 la 13,61% în decembrie 2015".

Firmele aflate în insolvenţă păstrează un rol ridicat şi în creştere în distorsionarea disciplinei la plată în economie, potrivit BNR. Restanţele totale generate de aceste firme s-au majorat cu 17% în perioada iunie 2014-iunie 2015. Companiile aflate în insolvenţă au generat jumătate din NPL-urile băncilor, în luna decembrie 2015, majoritatea având o probabilitate redusă să redevină performante, spune Banca Centrală.

Aceasta arată că, fără expunerile aferente firmelor insolvente, rata creditelor neperformante în sectorul bancar ar fi fost de circa 15%, în luna decembrie 2015.

Raportul BNR menţionează: "După dimensiunea companiilor, atât corporaţiile, cât şi întreprinderile mici şi mijlocii au înregistrat diminuări ale riscului de credit în perioada iunie-decembrie 2015, însă decalajul între cele două clase de dimensiune se menţine semnificativ. În cazul corporaţiilor, rata creditelor neperformante s-a redus de la 13,9% la 12,8%, în timp ce la nivelul IMM aceasta s-a situat la 31,5% în luna decembrie 2015, de la 33,5% în luna iunie 2015. În cadrul IMM, microîntreprinderile rămân cea mai riscantă clasă de firme, fiind urmate de întreprinderile mici. După sectorul de activitate, riscul de credit se menţine cel mai ridicat în domeniul construcţiilor şi imobiliar (rata creditelor neperformante înregistrând o valoare de 39% în luna decembrie 2015, în scădere de la 40,3% în luna iunie 2015). La polul opus se situează societăţile din servicii şi utilităţi, unde rata creditelor neperformante a înregistrat o valoare de 19,5% la sfârşitul anului 2015, acest sector fiind urmat de industrie, cu o rată de neperformanţă de 22,6% (diminuare de la 26%, în luna iunie 2015). Defalcarea companiilor din industria prelucrătoare în funcţie de gradul de tehnologizare indică o capacitate mai bună de onorare a serviciului datoriei din partea firmelor ce compun sectorul medium high-tech şi high-tech, rata creditelor neperformante în acest caz fiind de 19,5% în luna decembrie 2015 (reducere de la 23,9% în iunie 2015), în timp ce întreprinderile ce încorporează o valoare adăugată mai scăzută în produsele lor (sectorul low-tech şi medium low-tech) au exercitat o presiune mai ridicată asupra bilanţurilor bancare (rata de neperformanţă fiind de 22,7% în decembrie 2015, în scădere de la 26,7% la jumătatea anului 2015)".

Evoluţia favorabilă a NPL a fost influenţată şi de reluarea creditării sectorului privat, conform sursei citate. Sectorul bancar prezintă o asimetrie importantă la nivel individual, atât în ceea ce priveşte rata creditelor neperformante, cât şi pentru gradul de acoperire cu provizioane.

Calitatea portofoliilor de credite continuă să fie o vulnerabilitate pentru multe dintre pieţele bancare europene, afectând profitabilitatea. Stocul încă mare de credite neperformante rămâne un obstacol important pentru băncile europene, în ceea ce priveşte capacitatea acestora de a oferi credite noi sectorului privat şi de a constitui amortizoare suplimentare de capital, potrivit BNR, care apreciază că, din perspectiva gradului de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane, România continuă să se compare favorabil cu o mare parte dintre ţările din UE.

Calitatea activelor se află într-un proces de îmbunătăţire, adaugă instituţia de supraveghere, menţionând: "Acest aspect este evidenţiat de continuarea scăderii ratei creditelor neperformante şi de volumul cheltuielilor nete cu ajustările pentru deprecierea activelor financiare, semnificativ mai mic în cursul anului 2015". Potrivit BNR, la noi, gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante se menţine la un nivel adecvat, peste media la nivel european.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb