Creşterile în lanţ ale preţurilor la gazele naturale pentru consumatorii noncasnici din ultima jumătate de an, la care se vor adăuga majorările tarifelor la energia electrică de anul viitor, vor afecta toată industria noastră, după cum ne-a declarat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR): "Toată industria va fi afectată. Competitivitatea şi exporturile României vor pierde din profitabilitate, dacă le va mai rămâne marjă după creşterile preţurilor la utilităţi, după creşterea salariilor minim şi mediu etc". Domnia sa ne-a mai spus că micşorarea profitului va conduce la stoparea investiţiilor, necesare pentru ca investitorii să fie competitivi, şi, respectiv, la "târârea" afacerilor. Reprezentantul AOAR susţine că societăţile trebuie să aibă un managemant capabil să gestioneze această situaţie, pentru a nu intra în faliment.
Din cauza preţurilor gazelor, în continuă creştere, "Interagro" şi-a închis toate combinatele, potrivit lui Ioan Niculaie, care ne-a declarat: "6.000 de oameni vor pleca în şomaj definitiv. De la 15 ianuarie nu vom mai reţine decât 400-500 de angajaţi din cei aproape 6.000 pe care îi avem. Am închis toate combinatele la jumătatea lunii noiembrie. Costul de producţie este atât de mare că nu mai pot să lucrez. Este pentru prima dată când le închidem pe toate după 1997. Este o situaţie de urgenţă. Foarte mulţi consumatori de energie îşi vor opri activitatea din cauza creşterii preţurilor la utilităţi".
Companiile din panificaţie lucrează deja pe pierdere, potrivit lui Aurel Popescu, preşedintele ROMPAN, care ne-a spus că după Sărbători preţurile produselor de panificaţie vor fi majorate.
O altă ramură care se află în dificultate este cea a alcoolului, care mai funcţionează cu doar câţiva producători. Romulus Dascălu, preşedintele GARANT, ne-a spus: "Suntem pe ultima sută de metri. Avem şanse mari să stingem lumina. Suntem foarte aproape de marginea prăpastiei. Producătorii de alcool vor fi primii care vor stinge lumina".
Nici sectorul confecţiilor nu va rămâne neatins de ceea ce se întâmplă în piaţa energetică, scumpirile utilităţilor afectând în mod direct producţia de textile, după cum ne-a declarat Mihai Păsculescu, preşedintele FEPAIUS. Domnia sa este îngrijorat şi de lipsa forţei de muncă din domeniu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.12.2011, 08:56)
Ce se doreste de catre guvern, FMI si Europa?Sa plecam toti din tara?Nu ajung 3 milioane de oameni care au plecat?
1.1. Preambulul (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Prostu în data de 12.12.2011, 16:09)
Depopularea este preambulul repopularii ! Misterul este daca vor fi tot daco-romani ! Spatiul carpato-ponto-danubian este frumos si bogat. Mereu a fost ravnit de catre cineva. Cateodata chiar de prea multi. Problema este ca unii voevozi s-au turcit ! Dupa aia au jucat kazaciok.Dupa aia a venit Halloweenul sub forma FMI. Dupa aia..................?