CRIZA A REDUS CONSIDERABIL CONSUMUL Seceta şi canicula nu ne vor scumpi energia

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 26 mai 2009

Seceta şi canicula nu ne vor scumpi energia

Surplusul de cerere de la populaţie şi birouri nu va compensa scăderea din industrie

Seceta va reduce producţia de energie ieftină, din surse hidro, şi va creşte cererea de electricitate din partea populaţiei şi birourilor (funcţionarea aparatelor de aer condiţionat), şi din partea agriculturii (irigaţii). Jean Constantinescu, preşedintele Institutului Român pentru Energie (IRE), ne-a declarat: "Impactul creşterii cererii asupra preţurilor nu va fi la fel de mare ca în 2007, din cauza faptul că industria îşi va menţine, în continuare, o cerere mult redusă. Consumul industrial este afectat atât de tare, încât un plus de cerere în perioada verii nu va conta foarte mult în preţ şi nici în bilanţul producătorilor de la finalul anului".

Piaţa spot de energie (n.r. tranzacţiile zilnice de pe PZU) va marca prin preţ fluctuaţiile cererii în timpul verii, dar nu va mai atinge cotele record din 2007, când cererea era atât de mare, apreciază Jean Constantinescu. Producătorii au lăsat deja din preţurile solicitate pentru a-şi vinde energia, acceptând o profitabilitate mai mică. Şi furnizorii au trebuit să accepte reduceri de preţ în negocierile cu consumatorii.

Potrivit preşedintelui IRE, vom avea suficientă producţie internă pentru orele de vârf din perioada secetei şi a caniculei, iar producătorii vor avea ocazia să mai şi exporte în ţările vecine, unde există în continuare un deficit de capacităţi. Chiar şi aşa, susţine Jean Constantinescu, vom încheia anul 2009 cu un consum mai mic cu circa 5-7% faţă de anul trecut. Scăderea consumului va afecta profitabilitatea producătorilor, iar investiţiile în modernizarea şi construcţia capacităţilor vor avea de suferit din lipsă de finanţare.

Sistemul nostru energetic naţional s-a confruntat, din cauza secetei şi caniculei din verile anilor 2003 şi 2007, cu un deficit de energie din cauza cererii foarte ridicate, în special în anumite intervale orare. Soluţia aleasă a fost conservarea apei din lacurile de acumulare, sistarea parţială a exporturilor de energie hidro şi punerea în funcţiune a capacităţilor foarte scumpe pe cărbune, gaze şi păcură din CET-uri şi unităţile Termoelectrica. Jean Constantinescu ne-a spus că nu crede că în această vară va mai fi nevoie de pornirea unităţilor foarte scumpe, pentru că economia nu mai duduie ca în anii trecuţi. Astfel că preţul pentru piaţa reglementată nu va fi influenţat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb