Criza diminuează consumul de energie

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 6 noiembrie 2008

Criza diminuează consumul de energie

Cel mai pesimist scenariu indică o scădere cu 2%, în 2009

ANRE vrea să separe consumatorii industriali captivi de consumatorii casnici

Criza financiară internaţională afectează, indirect, şi sectorul energetic din ţara noastră, prin scăderea consumului industrial. Pentru 2009, ANRE (reglementatorul pieţei de energie) nu are prognoze certe de consum şi are dificultăţi în stabilirea producţiei pentru piaţa reglementată.

Nicolae Opriş, preşedintele ANRE, a declarat, în cadrul unui interviu acordat ziarului BURSA: "Nu ştim exact evoluţia consumului aferent pieţei reglementate în 2009. Datele certe vor fi disponibile abia în februarie - martie anul viitor. Cel mai pesimist scenariu indică o scădere de 2% a consumului din cauza restrângerii activităţii industriale, iar cel mai optimist prevede o creştere de 3%. Vom derula mai multe scenarii de programare a producţiei de electricitate şi, cel mai probabil, vom alege o variantă optimă în urma consultărilor cu operatorii din piaţă, pe care o vom aproba la finele lunii decembrie. Dacă ţara noastră va reuşi să aibă o creştere economică de peste 4%, atunci consumul de energie se va încadra în limitele normale prognozate. O altă variantă pe care o luăm în calcul este ca România să exporte surplusul de energie în ţările vecine, în condiţiile scăderii consumului. Dar, acest scenariu este şi el riscant pentru că nu ştim, momentan, care este nivelul cererii din regiune. Ţările vecine resimt mai puternic efectele crizei şi s-ar putea să-şi reducă destul de mult consumul de energie".

Domnia sa ne-a explicat că ANRE are în vedere o separare a consumatorilor casnici de cei industriali captivi din punct de vedere al preţului şi structurii de achiziţie a energiei: "Vrem să-i convingem pe consumatorii industriali să-şi exercite dreptul de eligibilitate şi să-şi schimbe furnizorul de energie în condiţii mult mai avantajoase. Există acum multiple posibilităţi în acest sens pe piaţă. Astfel, consumatorii casnici pot fi protejaţi de fluctuaţiile mari în consum, care atrag cos-turi suplimentare şi, implicit, creşteri de tarif. Ungaria a abordat mai brutal problema şi a impus tuturor consumatorilor industriali să-şi schimbe furnizorul. Noi am optat pentru negocieri şi găsirea de variante avantajoase pentru consumatorii industriali mici şi mijlocii".

Reduceri de consum vor avea loc în industria metalurgică şi în cea siderurgică, dar şi în ramura produselor petrochimice. Dacă marii consumatori au putut oferi date certe despre activitatea pe 2009 şi şi-au ajustat contractele de achiziţie a energiei, operatorii industriali mici şi mijlocii, care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate şi au preferat să rămână pe piaţa reglementată, suportă mai greu criza financiară şi nu ştiu cum îşi vor ajusta activitatea în cursul anului viitor. În aceste condiţii, ANRE va trebui să aleagă o variantă de programare a producţiei care să nu implice costuri suplimentare mari prin depăşirea sau neîndeplinirea consumului prognozat.

Nicolae Opriş ne-a spus că şantierele de construcţii reprezintă cel mai imprevizibil segment de consum de pe piaţa reglementată. Şantierele în derulare sunt foarte multe şi foarte dispersate şi o eventuală scădere dramatică a activităţii din construcţii se va resimţi din plin prin scăderea consumului total de energie din piaţa reglementată. Piaţa construcţiilor trece acum printr-o perioadă incertă, afectată de scăderea tranzacţiilor cu locuinţe. Foarte puţini dezvoltatori şi-au anunţat schimbări în planurile de afaceri pentru 2009, dar se aşteaptă o reducere a activităţii în domeniul construcţiilor civile noi.

Preşedintele ANRE ne-a precizat că există şanse mari ca tot mai mulţi consumatori eligibili să-şi optimizeze costurile cu energia prin renegocierea contractelor sau schimbarea furnizorilor. Datele disponibile în 2008 arată că preţul energiei pe piaţa liberă a devenit egal şi chiar mai mic decât cel reglementat, spre deosebire de anii trecuţi când era mult mai convenabil să fii consumator captiv. Domnul Opriş susţine că, în aceste condiţii, tariful reglementat a devenit dezavantajos pentru anumite categorii de consumatori şi anul 2009 va aduce mai mulţi agenţi economici pe piaţa liberă de energie.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. libere de energie, pret ignorat insa cu desavarsire atunci cand a semnat ca sef de serviciu, contractele incheiate fara licitatie cu ''baietii destepti''.

    Cu atat mai mult cu cat insusi domnia sa ne vorbeste de o scadere de profit pentru producatorii de energie, rezulta ce utila Hidroelectricii pentru traversarea perioadei care urmeaza ar fi fost suma de cca o jumatate de miliard de euro, constatata de DIICOT ca fiind paguba inregistrata ca urmare a semnarii si de catre dl. Opris a celebrelor contracte cu ''baietii destepti''. 

    pai pana acum au facut jaf la drumul mare,ne este lezata libertatea financiara,ni se cere sa platim anticipat niste facturi ireale,poate cineva sa spuna cu exactitate cat consuma lunar?

    ce face electrica cu banii pe care i incaseaza de la noi si care nu au acoperire in consumul nostru lunar? 

    nu se aduna diferente enorme in contabilitate si care la nivel de tara se ridica la milioane de lei? 

    e normal ca ei sa faca dobanzi grase de pe spinarea noastra? 

    oare cat mai trebuie sa rabdam nesimtirea aceastor indivizi?

    sau probabil ca dupa 100 de ani va veni si la noi un OBAMA,care sa dea de pamant cu astia.adica baietii cu ochi albastri stau datori cu miliarde de lei si pe mine daca intarzii plata facturilor 2 luni ma rad astia... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb