Sancţiunile aplicate de SUA Rusiei în contextul crizei din Ucraina pun în pericol un proiect care ar putea depăşi 900 de miliarde de dolari al producătorului american de petrol Exxon cu Rosneft, companie controlată de guvernul de la Moscova, potrivit Bloomberg.
Exxon intenţionează să înceapă lucrările pentru forajul unui puţ petrolier în Marea Kara, din nordul Rusiei. Structura geologică Universitetskaia din Marea Kara, de dimensiunea oraşului Moscova, reprezintă componenta centrală a alianţei dintre Exxon şi Rosneft şi ar putea conţine peste 9 miliarde de barili de petrol, cu o valoare de peste 900 de miliarde de dolari la preţurile actuale.
Parteneriatul Exxon-Rosneft, cu proiecte comune în Siberia şi statul american Texas, va fi verificat mai atent după ce Statele Unite au impus în contextul crizei din Ucraina sancţiuni şefului Rosneft, Igor Sechin, privind îngheţarea activelor şi restricţii de călătorie.
"Sancţiunile împotriva lui Sechin ar putea complica relaţiile Rosneft cu companiile din occident. Poate vor fi ameninţate unele tranzacţii din acest motiv şi este posibil ca Rusia să răspundă şi să fie mai puţin dispusă să permită companiilor din SUA să participe la proiectele din zona Oceanul Arctic", a declarat Mattias Westman, manager care supraveghează active de 3,3 miliarde de dolari din Rusia aparţinând fondului Prosperity Capital.
Un purtător de cuvânt al Exxon a declarat, săptămâna trecută, că proiectul din Marea Kara este implementat conform calendarului, dar a refuzat să comenteze după ce Statele Unite au adăugat mai multe persoane şi companii pe lista celor vizate de sancţiuni în contextul crizei ucrainene, inclusiv şeful Rosneft.
"Rosneft îşi asigură acţionarii şi partenerii, inclusiv cei din Statele Unite că sancţiunile nu vor afecta cooperarea", a afirmat ieri Sechin într-un comunicat, potrivit surselor din presă.
Companiile americane pot face încă afaceri cu Rosneft, a declarat, ieri, un oficial al Trezoreriei SUA.
Proiectul de explorare cu Exxon este cel mai important dintre colaborările Rosneft cu parteneri străini, printre care Statoil din Norvegia şi ENI din Italia.