Criza din Ucraina pune în pericol un proiect de 900 miliarde de dolari al Exxon cu Rosneft în nordul Rusiei

A.C.
Internaţional #Energie / 29 aprilie 2014

Sancţiunile aplicate de SUA Rusiei în contextul crizei din Ucraina pun în pericol un proiect care ar putea depăşi 900 de miliarde de dolari al producătorului american de petrol Exxon cu Rosneft, companie controlată de guvernul de la Moscova, potrivit Bloomberg.

Exxon intenţionează să înceapă lucrările pentru forajul unui puţ petrolier în Marea Kara, din nordul Rusiei. Structura geologică Universitetskaia din Marea Kara, de dimensiunea oraşului Moscova, reprezintă componenta centrală a alianţei dintre Exxon şi Rosneft şi ar putea conţine peste 9 miliarde de barili de petrol, cu o valoare de peste 900 de miliarde de dolari la preţurile actuale.

Parteneriatul Exxon-Rosneft, cu proiecte comune în Siberia şi statul american Texas, va fi verificat mai atent după ce Statele Unite au impus în contextul crizei din Ucraina sancţiuni şefului Rosneft, Igor Sechin, privind îngheţarea activelor şi restricţii de călătorie.

"Sancţiunile împotriva lui Sechin ar putea complica relaţiile Rosneft cu companiile din occident. Poate vor fi ameninţate unele tranzacţii din acest motiv şi este posibil ca Rusia să răspundă şi să fie mai puţin dispusă să permită companiilor din SUA să participe la proiectele din zona Oceanul Arctic", a declarat Mattias Westman, manager care supraveghează active de 3,3 miliarde de dolari din Rusia aparţinând fondului Prosperity Capital.

Un purtător de cuvânt al Exxon a declarat, săptămâna trecută, că proiectul din Marea Kara este implementat conform calendarului, dar a refuzat să comenteze după ce Statele Unite au adăugat mai multe persoane şi companii pe lista celor vizate de sancţiuni în contextul crizei ucrainene, inclusiv şeful Rosneft.

"Rosneft îşi asigură acţionarii şi partenerii, inclusiv cei din Statele Unite că sancţiunile nu vor afecta cooperarea", a afirmat ieri Sechin într-un comunicat, potrivit surselor din presă.

Companiile americane pot face încă afaceri cu Rosneft, a declarat, ieri, un oficial al Trezoreriei SUA.

Proiectul de explorare cu Exxon este cel mai important dintre colaborările Rosneft cu parteneri străini, printre care Statoil din Norvegia şi ENI din Italia.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb