CU DOAR CÂTEVA SĂPTĂMÂNI ÎNAINTE DE LANSAREA OFERTEI SECUNDARE Retrogradarea Transgaz bate la ochi

ALEXANDRU SÂRBU, RALUCA MARIN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 septembrie 2012

Retrogradarea Transgaz bate la ochi

Decizia de ieri a "Standard&Poor's" de retrogradare a companiei naţionale de transport a gazelor naturale "Transgaz" (TGN) vine cu doar câteva săptămâni înainte ca statul să lanseze oferta publică secundară (SPO) pentru vânzarea a 15% din acţiunile TGN pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Având în vedere acest anunţ, este puţin probabil ca investitorii să se înghesuie să mai cumpere acţiuni TGN. Vom repeta oare eşecul ofertei "Petrom", în condiţiile în care "Transgaz" deţine monopolul transportului de gaze, este o companie solidă şi profitabilă? Sau are cineva interesul să pună presiune pe stat pentru ca acesta să fie nevoit să vândă cât mai ieftin?

Standard&Poor's (S&P) a coborât, ieri, ratingul "Transgaz" (simbol TGN) la "BB", de la "BB+", atât pentru împrumuturile în lei, cât şi pentru cele în valută, păstrând pers-pectiva negativă. Agenţia de rating şi-a motivat decizia prin faptul că sis-temul de reglementare a transportului de gaze naturale din ţara noastră riscă să afecteze poziţia competitivă a companiei. Din această cauză, S&P şi-a revizuit aprecierea cu privire la profilul de risc al afacerilor al "Transgaz" de la "acceptabil" la "slab".

Guvernul s-a angjat în faţa Fondului Monetar Internaţional (FMI) să lanseze SPO-ul pentru 15% din "Transgaz", aceasta fiind una dintre cele patru măsuri în absenţa cărora board-ul Fondului nu va analiza evaluarea acordului cu ţara noastră.

Marius Mureşan, BT Asset Management": "Acţiunea S&P este un argument suplimentar în favoarea unui preţ de ofertă mai scăzut"

Abaterea de la regulile stabilite (în cazul de faţă, de la mecanismul de reglementare) reprezintă o sursă de risc pentru investitori şi, astfel, ei sunt dispuşi să investească doar la un randament sperat mai mare (preţ mai mic), ne-a precizat Marius Mureşan, Analist Investiţii la "BT Asset Management".

"În conjunctura actuală, investitorii solicită o primă mai mare de risc decât în mod obişnuit pentru investiţiile riscante (acţiuni), aşa încât sporirea profilului de risc al unei firme care urmează să treacă printr-o ofertă publică de vânzare de acţiuni nu este benefică", ne-a declarat analistul.

Acţiunea S&P este un argument suplimentar în favoarea unui preţ de ofertă mai scăzut, a mai subliniat Marius Mureşan.

Nicu Grigoraş, "Intercapital Invest": "Reducerea ratingului «Transgaz» îngreunează procesul de vânzare a acţiunilor statului"

Reducerea ratingului "Trans-gaz" îngreunează procesul de vânzare a acţiunilor la care statul intenţionează să renunţe prin intermediul unei oferte secundare de vânzare, este de părere Nicu Grigoraş, broker la "Intercapital Invest". Misiunea intermediarilor acestei oferte devine, astfel, mult mai dificilă, având în vedere şi condiţiile de piaţă, care nu sunt printre cele mai optimiste în acest moment, a mai subliniat brokerul.

Simion Tihon, "Prime Transaction": "Decizia S&P nu va afecta oferta publică"

Reducerea ratingului "Trans-gaz" de către S&P ar putea determina o reanalizare din partea inves-titorilor instituţionali care aşteptau această ofertă publică, este de părere Simion Tihon, broker la "Prime Transaction". "Chiar şi în aceste condiţii, nu cred că investitorii intituţionali nu au şi nu au avut în calcul incertitudinea reglementărilor din domeniul energetic, ca atare, cred că decizia S&P nu va afecta oferta publică", ne-a declarat brokerul.

Ionel Blănculescu: "La cât de mic este preţul pe care l-am obţine în urma SPO, eventualele retrogradări nu mai contează"

Preţul pe care statul român l-ar putea obţine în urma vânzării a 15% din acţiunile "Transgaz" în perioada următoare ar fi foarte redus, ceea ce face vânzarea nerecomandată, consideră analistul economic Ionel Blănculescu. În aceste condiţii, retrogradarea TGN de către S&P ar diminua în mod nesemnificativ acest preţ. "Preţul ar fi derizoriu, iar orice este sub derizoriu nu mai contează", ne-a declarat domnia sa.

Ionel Blănculescu este de părere că Guvernul ar trebui să sisteze, pentru moment, orice listare, primară sau secundară, aşteptarea unei reintrări pe creştere a economiei, care ar duce şi la o apreciere puternică a cotaţiei acţiunilor acestor companii. "Ne aflăm într-o piaţă a cumpărătorului, iar vânzarea acum s-ar face la preţuri de câteva ori mai mici decât cele care s-ar putea obţine peste câţiva ani", potrivi domniei sale.

Analistul economic recomandă aplicarea unei strategii similare celei practicate de către Polonia, Cehia şi Ungaria, unde companiile de stat îşi cumpără propriile acţiuni din piaţă, pentru ca guvernele să îşi consolideze deţinerile la acestea.

Standard&Poor's pune retrogradarea "Transgaz" pe seama întârzierilor în stabilirea noilor tarife la trans-portul de gaze naturale. Comunicatul S&P notează: "Am înţeles că agenţia de reglementare în domeniul energiei, ANRE, nu a finalizat revizuirea mecanismului existent de stabilire a tarifelor până în iulie 2012, care marchează începutul celei de a treia perioade de reglementare de cinci ani. În cadrul celui mai bun scenariu anterior, am presupus că va exista vizibilitate atât asupra recuperării veniturilor pierdute înainte, cauzate de volume mai reduse de gaz transportate în anii recenţi, cât şi asupra noii metodologii de stabilire a tarifelor înaintea debutului perioadei în cauză. În schimb, înţelegem că ANRE şi-a anunţat veniturile reglementate pentru intervalul iulie 2012-iunie 2013, dar nu şi noul tarif şi nici valoarea veniturilor de recuperat şi calendarul pentru recuperarea acestora". Drept urmare, "Transgaz" aplică tarife neschimbate din anul 2009, precizează S&P, care consideră că perspectivele recuperării tarifelor rămân foarte incerte. Acest lucru nu este conform cu precedenta evaluare a agenţiei de rating, potrivit căreia cadrul de reglementare din ţara noastră manifestă o susţinere relativă faţă de transportul de gaze naturale. "În plus, evidenţiază riscuri cheie în domeniul reglementării într-o jurisdicţie în care, în opinia noastră, deciziile privind reglementarea nu sunt independente de voinţa Guvernului", se mai arată în raport.

S&P se aşteaptă ca datoria "Trans-gaz", care era de 146,5 milioane lei (32 milioane euro) la sfârşitul anului trecut, să coboare în acest an şi anul viitor. Acest lucru urmează să se întâmple deşi agenţia estimează că TGN urmează să înregistreze fluxuri discreţionare de numerar negative şi să îşi utilizeze deţinerile de numerar pentru a acoperi orice posibilă reducere a fluxurilor de numerar, precum şi pentru amortizarea cheltuielilor. Cu toate acestea, S&P vede o revenire a companiei la niveluri normalizate de investiţii cel mai târziu în anul 2014, ceea ce, împreună cu plata unor dividende mari către acţionari, este probabil să ducă la o deteriorare graduală situaţiei financiare pe termen lung.

Agenţia de rating nu a luat în calcul impactul financiar pe care ar putea să îl aibă participarea "Trans-gaz" în cadrul proiectului Nabucco, din cauza incertitidinilor pe care aceasta le vede cu privire la sursele aprovizionare cu gaze naturale şi la finanţarea proiectului. Această participare reprezintă un risc material adiţional, însă momentan izolat, pentru profilul financiar al TGN, în viziunea S&P.

Rantingul "Transgaz" ar putea să fie coborât în continuare, în cazul în care S&P consideră că noul cadru de reglementare ar afecta în mod semnificativ generarea de fluxuri de numerar.

Agenţia ar putea să urce ratingul TGN dacă va fi convinsă că modificările la nivel de reglementare ar oferi suficientă vizibilitate, predictibilitate şi susţinere pentru veniturile companiei. Acest lucru ar însemna ca acest cadru să fie suficient de izolat de intervenţii politice cu efecte negative, generate de modificări asupra mediului macroeconomic şi fiscal naţionale, precizează S&P.

Probabilitatea unei urcări a ratingului este, însă, redusă în acest moment, din cauză că depinde de o creştere cu cel puţin două trepte a calificativului ţării noastre, se mai arată în raportul agenţiei.

S&P a modificat perspectiva ratingului "BB+" al "Transgaz" de la "stabilă" la "negativă" în luna iulie, anticipând că ar putea coborî în viitorul apropiat calificativul companiei din cauza incertitudinilor privind reglementarea şi presiunilor din partea Guvernului pe politica de dividende. "Decizia de rating reflectă probabilitatea de a retrograda compania în viitorul apropiat deoarece observăm presiuni tot mai mari asupra profilului de risc de business al Transgaz", arăta atunci agenţia de rating.

S&P a mai retrogradat "Transgaz" şi la începutul lunii decembrie a anului trecut, de la "BBB-" la "BB+", pentru împrumuturile în lei. Decizia de revizuire a ratingului pentru moneda locală a fost determinată de retogradarea efectuată de către "Standard&Poor's" a ratingului suveran în monedă locală al ţării noastre de la "BBB-/A-" la "BB+/B.

Acţionarii "Transgaz" au aprobat, în Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA), de ieri, vânzarea, de către "Transgaz", a părţii sociale deţinute în "Compania Naţională Nabucco" (NCC) din Turcia, în valoare de 25 lire turceşti, către compania "Nabucco Gas Pipeline International GmbH" (NIC).

Tot în AGEA, acţionarii au hotărât aderarea SNTGN "Transgaz" la "Centrul Român de Energie" din Bucureşti, şi au aprobat plata cotizaţiei anuale.

De asemenea, la Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor, a fost fixat salariul brut lunar al directorului general între 6.700 şi 27.490 lei, şi a fost aprobată stabilirea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2012. (RALUCA MARIN)

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Ma simt atat de rusinat ca fac parte dintr-un popor care in 20 de ani nu a reusit sa-si promoveze in fruntea tarii niste oameni de bunsimt,patrioti si care sa puna mai presus interesele tarii decat interesul personal .

    Ce viitor mai are ROMANIA daca se va continua JAFUL in acest ritm ? 

    Se spune ca furturile se faceau la adapostul intunericului nu ca acum in vazul tuturor,sub supravegherea 

    directa a marilor democratii, care  

    ,,impart fericirea si binele in lume,,

    RUSINE pentru toata clasa politica din Romania, care numai se scuza si se vaicareste . 

    1. tepes? daniel tepes?

    senzational.....ca la dan senzationescu....make, mai da-le fetelor peste pix ca se trasforma bursa in cancan financiar...or fi aia de S&P prosti, ca au dat AAA la toate MBS-urile, dar acum si hoti...cred ca o fortare mare de dragul senzationalului...plus ca eu as multumi S&P ca a amanat pana acum retrogradarea, si a asteptat ca poate poate se vinde pachetul (e depasit de mult termenul initial)....retragradarea trebuia sa vina in primele zile din iulie cand nu s-a anuntat tariful...de aia se va vinde greu TGN, din cauza ANRE, nu din cauza S&P...iar Blanculescu e un baiat desptept, dar in nici un caz independent...asa ca atentie la interesele din spate...daca se mai vinde 15% din TGN o sa fie si mai multi cu ochii pe companie...o sa fie din ce mai greu de furat...pai si noi care abia am ajuns la ciolan ce facem? de ce doar PDL? vreem si noi easy theft...

    1. sa nu ne vindem tara pe nimic

      Nu, dragutule, s&p fura de multa vreme si fura si tot fura, dar daca tie nu-ti vine a crede, atunci cloceste mai departe locul gol, caci ti-au luat si oul de sub fund, in timp ce tu citeai Can-can.

      foarte posibil...ceva argumente?

      vezi ce parere are comisia europeana si guvernul sua despre s&p

      Stimate domnule anonim,

      Intr-adevar, daca retrogradarea Transgaz ar fi survenit in luna iulie, cand ANRE ar fi trebuit sa anunte noul tarif, dar nu a facut-o, acest lucru ar fi starnit mai putine suspiciuni decat a starnit in prezent. 

      Noi, autorii articolului (o fata si un baiat), atragem atentia ca retrogradarea survine cu doar cateva saptamani inaintea termenului pentru SPO-ul TGN, masura in absenta careia Fondul nu va analiza evaluarea acordului cu tara noastra.

      Nu am acuzat S&P de nimic, dar pe pagina de internet a agentiei scrie ca aceasta poate primi compensatie financiara pentru ratingurile pe care le acorda si analizele pe care le realizeaza, in general din partea emitentilor de actiuni si a actionarilor. 

      acesti nemernici au misiunea sa subaprecieze totul in romania ca sa poata fi vanduta pe nimic

      Yanks Go Home! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb