Cum falimentăm tocmai la recoltă

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 2 iunie 2010

Cum falimentăm tocmai la recoltă

Criza în agricultură: angajamentele la plată ale fermierilor urmează să ajungă la scadenţă şi riscă să împingă peste 60% dintre firme în faliment, chiar la recoltă

Peste 60% din firmele din agricultură riscă să dea faliment anul acesta din cauza subfinanţării sectorului şi a problemelor financiare pe care le întâmpină, avertizează Viorel Matei, preşe-dintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR).

Cele mai multe dintre afaceri vor fi închise în a doua jumătate a anului curent, atunci când proprietarii lor vor avea de achitat facturi pentru îngrăşămintele chimice sau erbicide cumpărate anul trecut, potrivit preşedintelui FNPAR.

Din cauză că mulţi dintre fermieri nu au putut să-şi cumpere, anul trecut, îngrăşămintele chimice sau erbicidele cu banii jos, le-au achiziţionat cu angajament de plată la următoarea recoltă (adică pentru cea de la jumătatea anului acesta).

Dar, din cauza subfinanţării sectorului, la care s-ar putea adăuga şi apariţia unor epidemii (din cauza ploilor în exces şi a inundaţiilor), producţiile agricole vor fi mai mici ca în 2009, iar situaţia face să asistăm la falimente tocmai în perioada recoltei...

De altfel, Monitorul Oficial este plin de societăţi cu profil agricol care îşi sus-pendă activitatea sau care recurg la măsuri de reducere a capitalului social ca să-şi diminueze din pierderi. "Vor rezista doar firmele din agricultură cu capital străin, dar noi, românii, cu ce o să începem producţia la toamnă?", se întreabă Viorel Matei.

Desigur, situaţia paradoxală are şi o explicaţie. În primul rând, totul porneşte de la "producţiile mici", care s-au diminuat cu 20% faţă de cele din 2009 şi incomparabil mai mici dacă ne raportăm la potenţial.

Viorel Matei susţine că anul acesta vom avea o producţie de grâu de 3,6-4 milioane de tone, iar producţia medie la hectar va fi de 2-2,2 tone. Datele Minis-terului Agriculturii arată că, anul trecut, am avut 5,1 milioane tone de grâu, cu un randament la hectar de 2,3 tone.

Producţia de grâu este suficientă să acopere consumul intern de 2,6 milioane de tone, însă insuficientă ca să ne scoată din criză.

Explicaţia pentru faptul că avem producţii mici şi pentru că nu vom ieşi din criză prin agricultură este că fermierii noştri beneficiază de subvenţii mici care nu le asigură costurile la hectar.

Potrivit lui Viorel Matei, agricultorii noştri primesc 86 euro/hectar (circa 352 lei), în condiţiile în care costul mediul de înfiinţare al unui hectar este în jur 400-500 euro (circa 2.000 lei).

"Noi primim subvenţii de 86 euro la hectar, în timp ce Serbia, ţară după război, acordă fermierilor 200 euro la hectar", spune dezamăgit Viorel Matei, care subliniază: "În aceste condiţii nu numai cu nu putem concura pe piaţa comunitară cu alţi fermieri, dar începem să fim depăşiţi la capitolul agricultură şi de statele care încă nu fac parte din UE".

Iar peste toate acestea, spune Matei, ne confruntăm cu ploi în exces şi inundaţii, care au favorizat, deja, apariţia unor boli ce afectează culturile agricole.

"Fermierii nu au bani de tratamente şi vreau să vă spun că este posibil să fie necesară, în scurt timp, intervenţia aviaţiei pentru combaterea acestor boli pentru că umiditatea este foarte ridicată şi lucrurile tind să escaladeze în sensul rău", consideră Viorel Matei.

Dar necazul nostru, bucuria altora.

Viorel Matei consideră că în urma falimentelor, foarte multe dintre fermele din ţara noastră vor fi achiziţionate aproape degeaba de către străini.

De altfel, unele statistici arată că peste 40% din ferme au mai puţin de un hectar, iar alte surse indică că preţul terenurilor de la noi din ţară este de două, trei ori mai mic faţă de alte state, chiar şi vecine, precum Serbia sau Ucraina.

Printre potenţialii cumpărători, îndeosebi în zona Ardealului, vor fi investitorii maghiari, conchide preşedintele FNPAR.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cativa "ananalisti economimici" sustineau ca trebuie marit impozitul.

    Poate se doreste desfintarea propritarului roman si de teren. 

    1. lasa ca ne cumpara terenurile gratis acum, ca e criza, o sa importam totul, inclusiv seminte de grau

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb