Cutuma şi inteligenţa acţionarilor TLV au câştigat în faţa speranţei

Mihai Iordache
Ziarul BURSA #Editorial / 29 septembrie 2006

Cumpărătorii optimişti, dar şi unii care se cred specialişti, au prognosticat o scădere a cotaţiei acţiunilor "Banca Transilvania" (simbol TLV) la momentul intrării pe piaţă a acţiunilor dis-tribuite ca urmare a majorării capitalului social.

Aşa cum am mai scris în ziarul "Bursa", numai în anul 2001 atunci când s-a dublat capitalul social de la 50 la 100 miliarde lei vechi, după întreruperea cauzată de intrarea acţiunilor noi, s-a deschis şedinţa la preţul minim istoric de 1300 lei vechi, probabil cu speranţa că cei care au primit gratuit acţiunile în proporţie de 100% vor vinde în draci şi preţul va scădea şi mai mult. Cel care a iniţiat scăderea cred că regretă şi acum peste ani, deoarece după deschidere, preţul a crescut şi a tot crescut. Numai după vreo trei luni a făcut o pauză, scăzând de la 2.800 la 2.400 lei vechi/acţiune, pentru a ajunge la data de referinţă la 4.000 lei vechi.

Acum când, înainte de majorare, erau peste 2,3 miliarde de acţiuni, cei care aveau de vândut, puteau vinde oricând atât înainte, cât şi după intrarea acţiunilor noi.

Ieri, la deschiderea şedinţei de tranzacţionare, după o pauză de aproape două săptămâni, piaţa s-a deschis în creştere la 1,06 lei noi şi a evoluat în majoritatea timpului între 1,04 şi 1,06 lei, cele mai multe tranzacţii fiind făcute la 1,05 lei.

Se poate spune astfel că aşteptările cumpărătorilor optimişti au fost înşelate şi a prelevat inteligenţa vechilor acţionari pe post de vânzători şi cutuma ultimilor cinci ani, care arată că preţul a crescut la intrarea pe piaţă a acţiunilor TLV nou-emise.

Singura satisfacţie pentru cumpărători este că după des-chiderea la 1,06 lei, au putut cumpăra la 1,05 lei sau chiar la 1,04 lei câţiva norocoşi care au avut inspiraţia să bage primii ordinele de cumpărare.

De acum încolo, totul va intra în normal pe TLV, adică foarte încet dar foarte sigur, acţiunile vor ajunge unde trebuie la data de înregistrare.

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere. Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb