DACĂ INVESTITORII STRATEGICI NU VIN CU DESTUI BANI, Publicul va putea participa la salvarea Astra

A.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 19 martie 2015

Publicul va putea participa la salvarea Astra

Administratorul special al Astra (ATRA), KPMG Advisory SRL, a decis majorarea capitalului social al asiguratorului cu aproximativ 425 milioane lei, conform planului de redresare.

Operaţiunea de majorare a capitalului social se va desfăşura în trei etape, acţiunile nou emise urmând să fie oferite atât acţionarilor existenţi cât şi unor investitori calificaţi, urmând ca acţiunile nesubscrise în cadrul primelor două etape să fie oferite publicului, potrivit unui comunicat al KPMG.

În luna august 2014, KPMG Advisory a transmis că discută cu un număr de potenţiali investitori strategici şi preconiza atragerea unui partener solid în acţionariatul asiguratorului după luna septembrie.

La finalul lunii decembrie, preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, a spus că un număr de 3-4 investitori străini au accesat informaţiile din banca de date, deschisă în procesul de atragere a unui investitor pentru capitalizarea Astra Asigurări, care s-ar putea încheia până la finele primului trimestru din 2015.

În ciuda acestor discuţii, etapa a doua de majorare a fost lansată abia acum, aproape de termenul de un an de la aprobarea planului de redresare, iar procesul prevede şi posibilitatea ca publicul să participe la ofertă.

Recent, reprezentanţii administratorului special al Astra ne-au transmis că a doua etapă de majorare urmează să se deruleze pe o perioadă de trei luni.

Planul de redresare al "Astra" a fost aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), pe 7 aprilie 2014, şi viza două etape de majorare de capital - una de 70 de milioane de lei şi alta de 420 de milioane de lei - în decurs de un an.

În prima etapă, compania a atras 65,08 milioane de lei, în urma subscrierilor făcute de cinci acţionari.

Administratorul special al Astra a transmis, ieri: "Această operaţiune de majorare a capitalului social va fi adresată atât acţionarilor existenţi cât şi altor investitori strategici şi instituţionali, şi va fi derulată în conformitate cu legislaţia pieţei de capital, în baza unui prospect de emisiune ce va detalia şi condiţiile privind subscrierea şi plata acţiunilor, precum şi eventualele condiţii pentru încheierea cu succes a operaţiunii. Ne aflăm în consultări permanente cu Autoritatea de Supraveghere Financiară pentru a asigura derularea acestei operaţiuni în condiţii optime pentru atragerea de investitori şi în conformitate cu legislaţia aplicabilă".

În prezent, societatea se află în proces de elaborare şi auditare a situaţiilor financiare pentru data de 31 decembrie 2014, ultimele informaţii financiare disponibile fiind cele la 30 septembrie 2014, publicate pe site-ul societăţii, potrivit KPMG, care adaugă: "Totodată, Astra face parte din eşantionul reprezentativ de societăţi de asigurare incluse în proiectul lansat de ASF de evaluare independentă a societăţilor de asigurări din România, care vizează evaluarea activelor şi pasivelor societăţilor participante şi efectuarea unui test de stres în sectorul asigurărilor din România şi care este programat a se încheia până la 30 iunie 2015".

Societatea a înregistrat, în primele nouă luni din 2014, venituri de 555 milioane lei din subscrierea de poliţe de asigurare şi un profit de 55 milioane lei.

După prima etapă de majorare, structura acţionariatului "Astra Asigurări" include The Nova Group Investments România - 72,75% şi Epsilon Estate Provider SRL- 27,01%, alături de mai multe persoane fizice şi juridice, cu o participaţie reprezentând 0,22% din capitalul social. Epsilon Estate Provider este controlată de omul de afaceri Dan Adamescu.

La finele anului 2013, compania ocupa primul loc pe piaţa asigurărilor din România, cu subscrieri de 921,5 milioane de lei şi pierderi de 917,3 milioane de lei.

Omul de afaceri Dan Adamescu şi judecătorii Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Rovenţa şi Sorin Viziru, de la Tribunalul Bucureşti, au fost trimişi în judecată în luna iunie 2014, în stare de arest, într-un dosar privind intervenţii în cauze de insolvenţă. La finele lunii august, Dan Adamescu şi cei patru judecători de la Tribunalul Bucureşti, acuzaţi de corupţie, au fost eliberaţi din arestul preventiv, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis definitiv înlocuirea măsurii cu arestul la domiciliu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Romanasi, nu dati/ nu bagati niciun leu; vor fi papati din nou de catre "specialistii" (in falimente) care manevreaza pietele in Romania. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb