Salariaţii din cadrul CFR Călători intenţionează să intre în grevă generală şi chiar să declanşeze conflictul de muncă dacă nu vor reuşi să renegocieze Contractul Colectiv de Muncă (CCM), ne-a spus Iulică Măntescu, preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă din România.
Domnia sa ne-a precizat: "Avem probleme legate de renegocierea Contractului Colectiv de Muncă. Săptămâna viitoare expiră acest contract şi conducerea refuză să negocieze pentru încheierea unuia nou, pentru că, potrivit legii, CCM nu poate fi negociat decât după aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al companiei. Dacă nu se va rezolva nimic, vom ieşi în stradă, în 2-3 săptămâni şi vom picheta sediile regionalelor. În paralel, intenţionăm să declanşăm conflictul de muncă şi, dacă nu vom ajunge la o conciliere, vom intra în grevă generală".
Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel Alfa, ne-a spus că angajaţii de la CFR Călători sunt îngrijoraţi şi din cauza faptului că "se prevede reducerea numărului de trenuri cu 18%, care înseamnă, practic, disponibilizări de personal".
Valentin Dorobanţu, directorul general de la CFR Călători, ne-a declarat, însă, că nu se pune problema reducerii efectivului de trenuri, adăugând: "Este o dezinformare. Eu nu am spus niciodată acest lucru. Am precizat doar că planul meu de management va urmări echilibrarea financiară a companiei. Atunci când acest plan va putea fi public, îl voi prezenta".
• Protest spontan la CFR Călători pentru întârzieri ale salariilor; compania spune că "circuitul financiar intern nu s-a derulat corespunzător"
În jur de 2.000 de salariaţi din cadrul companiei de Reparaţii Locomotive, care ţine de CFR Călători, au oprit spontan lucrul, ieri dimineaţă, ca urmare a faptului că nu-şi primiseră salariile, care ar fi trebuit să fie virate vineri în conturile lor.
Potrivit sindicaliştilor, acest lucru nu a fost posibil deoarece conturile companiei de stat erau blocate.
Protestul s-a desfăşurat la toate filialele din ţară unde există sedii ale societăţii.
Potrivit lui Iulică Măntescu, locomotivele care ar fi trebuit să suporte lucrări de reparaţii nu au mai fost reparate.
Potrivit reprezentanţilor Ministerului Transporturilor, circuitul financiar intern nu s-a derulat corespunzător, ceea ce a cauzat întârzieri la plata salariilor pentru un număr de aproximativ 800 de salariaţi, din totalul de1.800 de angajaţi.
Aceştia au anunţat, într-un comunicat de presă, că CFR Călători a virat, ieri, suma de 1,7 milioane lei, necesară pentru plata salariilor angajaţilor de la Reparaţii Locomotive CFR SCRL SA Braşov, filială a operatorului naţional de transport feroviar.
"În acest moment (n.r. ieri dimineaţă) se depun toate eforturile astfel încât anagajaţii să-şi primească drepturile salariale în cel mai scurt timp. Ministrul Transporturilor, domnul Relu Fenechiu, a discutat şi a analizat această problemă în şedinţa operativă din cursul dimineţii (n.r. de ieri), împreună cu managerul şi preşedintele Consiliului de Administraţie al CFR Călători şi a solicitat aplicarea în mod urgent a măsurilor necesare împotriva persoanelor responsabile, astfel încât probleme de acest gen să fie evitate pe viitor".
Traficul feroviar nu a fost afectat de protestul spontan de ieri, au mai spus reprezentanţii CFR Călători.
Societatea Comercială de Reparaţii Locomotive CFR SCRL SA Braşov desfăşoară activitate de reparaţii material rulant.
George Micu este noul director general al Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA, începând de ieri. Acesta a fost numit de noul Consiliu de Administraţie (CA) al societăţii, care, la rândul său, a fost numit, luni, de Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA), după ce aceasta a respins planul de administrare al managementului privat pus la conducerea CFR la începutul lunii februarie.
George Micu a fost consilier pentru privatizare şi şef de cabinet al lui Cristian Ghibu - fostul director general al CFR, numit secretar de stat în MT de către Relu Fenechiu. Noul şef de la CFR SA a fost şi directorul general al CFR Marfă.
Ceilalţi membri ai Consiliului de Administraţie de la CFR SA sunt Sorin Mîndruţescu, CEO Oracle România, care este şi preşedintele CA, Jiru Enache, secretar de stat la Ministerul Finanţelor Publice, Peter Weiss, fost director al Bancpost şi RBS România şi Peter Raimund Kubinschi, vicepreşedinte executiv al Nextebank.
Dimitris Sophocleous consideră că respingerea planului său de administrare a companiei de infrastructură feroviară a fost o decizie politică.
•
CFR Călători a informat, înainte de închiderea ediţiei, că toţi angajaţii Societăţii Comerciale de Reparaţii Locomotive "CFR SCRL" SA Braşov şi-au reluat activitatea, începând cu ora 13.00 fiind virate în conturi drepturile salariale.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.04.2013, 10:40)
mergeti pe reg galati