CEZ, cel mai mare producător de energie electrică din Cehia, nu va cumpăra, probabil, întreaga participaţie de 66% a Enel în Slovenske Elektrarne (companie slovacă de utilităţi), dacă va face o ofertă în acest sens, consideră directorul general al CEZ, Daniel Bene¹, într-un interviu pentru Bloomberg.
Firma cehă este în negocieri cu guvernul slovac (care deţine restul de 34% din Slovenske Elektrarne), pentru a determina distribuţia posibilelor riscuri ce ar apărea din construirea centralei nuclearelectrice Mochovce, a mai spus Bene¹.
În iulie, producătorul italian Enel anunţa că urmăreşte să îşi vândă activele din Slovacia şi România, pentru a-şi reduce datoria cu 4,4 miliarde euro. Directorii CEZ discută potenţiala structură a acţionariatului împreună cu guvernul Slovac, în condiţiile în care proiectul Mochovce a fost afectat de întârzieri şi de depăşiri de buget.
"Nu cred că ar fi prudent ca CEZ să cumpere întregul pachet din Slovenske Elektrarne. Nu văd acest scenariu ca pe unul probabil", susţine Daniel Bene¹.
Astăzi, Enel a anunţat că termenul-limită pentru Mochovce va fi prelungit cu circa doi ani, primul dintre cele două reactoare urmând să îşi înceapă activitatea comercială în al treilea trimestru din 2016, cel mai târziu în al doilea sfert al anului 2017. Bugetul pentru centrala atomoelectrică a fost sporit la 3,8 miliarde euro, de la 2,4 miliarde euro, cât era prevăzut în 2007.
Directorul Bene¹ a mărturisit că "nu îşi poate imagina" cum va putea Enel să vândă unitatea slovacă înainte de finele acestui an. CEZ nu va lua în considerare înaintarea unei oferte pentru Slovenske Elektrarne, în afară de cazul în care experţilor săi li se va permite să întreprindă un studiu amănunţit al Mochovce şi să determine starea reală a proiectului.
"Nu este clar cât s-a construit, la ce calitate şi dacă actualul plan de acţiuni este realist", a spus Bene¹.
Bloomberg notează că orice vânzare ar putea fi complicată şi mai mult de cererea guvernului slovac, potrivit căreia Enel ar trebui să-i plătească 200 milioane euro în plus faţă de înţelegerea originală. În 2005, Enel şi-a cumpărat participaţia în Slovenske Elektrarne în schimbul a 839 milioane euro, angajându-se să investească alţi 1,9 milioane euro în companie pe parcursul a zece ani. Înţelegerea mai prevedea ca Enel să termine construirea celor două reactoare, proiectate de URSS.
Daniel Bene¹ apreciază că, ţinând cont de tehnologia reactoarelor, ar avea sens "din punctul de vedere al afacerii" ca Rosatom Corp. (companie rusească de stat) să participe la proiectul Mochovce, întrucât ar fi cel mai bine poziţionată pentru a evalua riscurile. Rămâne, totuşi, "o chestiune deschisă" aceea dacă participaţia rusească este "fezabilă politic", dată fiind deteriorarea relaţiilor dintre Rusia, UE şi SUA, a mai punctat Bene¹.
"Din punct de vedere material, ruşii ar putea aduce cea mai mare valoare adăugată la Mochovce. Dar şi politicienii slovaci, şi cei cehi ar trebui să cadă de acord, iar situaţia geopolitică se schimbă rapid", a spus directorul general al CEZ.