Statul va crea un lanţ naţional de depozite de legume şi fructe, iar investiţiile vor fi derulate prin parteneriat public-privat, a declarat ieri ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, citat de Mediafax. "Vom crea un lanţ la nivel naţional de depozite de legume şi fructe. Suntem în discuţii cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru a finanţa prin măsura 123 anumite parteneriate publice private pentru crearea de centre de colectare legume fructe", a spus Constantin.
El a mai precizat că anul trecut s-a investit mult în depozitele de cereale, care i-au ajutat pe fermieri să ţină cerealele şi să le vândă doar atunci când au considerat că pot avea profit. "La începutul lui 2012 fermierii nu au vândut imediat, ci atunci când au văzut că nu ies în pierdere", a afirmat ministrul.
• România a absorbit din 2007 prin programul PNDR, peste 4 miliarde de euro, plătiţi către beneficiari
Gradul de absorbţie a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) a ajuns la 50%, România plătind astfel către beneficiari, prin acest program, peste 4 miliarde de euro începând din 2007, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Domnia sa a spus: "România are în perioada 2007-2013 un pachet financiar de 13,5 miliarde de euro, dintre care 8,5 miliarde prin PNDR şi 5 miliarde de euro plăţi directe. Pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală gradul de absorbţie este deja de 50%. Este un grad de absorbţie destul de ridicat, dacă ne raportăm la celelalte programe. Dar dacă ne uităm la gradul de absorbţie pe dezvoltare rurală al celorlalte ţări din UE mai avem foarte mult de lucru".
El a adăugat că, dacă pentru dezvoltare rurală, 50% înseamnă peste 4 miliarde euro, plătiţi către fermieri şi rambursaţi de Comisia Europeană, pe zona de plăţi directe, din 2007 şi până în prezent, 3,6 miliarde de euro sunt deja sunt viraţi către agricultori. În 2012 au fost plătite către fermieri, prin APIA, aproximativ 600 de milioane de euro.
Constantin a mai spus că menţine obiectivele predecesorilor săi în ministerul Agriculturii, adică 2,5 miliarde de euro fonduri pentru agricultură care vor fi atraşi în acest an. Din această sumă, 1,4 miliarde de euro vor fi atraşi pe dezvoltare rurală, iar restul de 1,1 miliarde de euro sunt destinaţi plăţilor directe.
Proiectele finanţate în cadrul PNDR vizează: instalarea tinerilor fermieri, modernizarea exploataţiilor agricole, îmbunătăţirea valorii economice a pădurii, creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere, îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii, lucrări de construcţii, refacere şi modernizare a infrastructurii de prevenire şi de protecţie împotriva inundaţiilor, sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă, modernizarea exploataţiilor agricole, înfiinţarea grupurilor de producători, prima împădurire a terenurilor agricole, sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi, încurajarea activităţilor turistice, renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale, investiţii privind lucrări de refacere şi modernizare a infrastructurii rutiere afectate de inundaţii în anul 2010.
• România solicită CE extinderea de la 7 la 12 milioane de ha a suprafeţei agricole pentru care primeşte bani
România solicită Comisiei Europene să ia în calcul prin noua Politică Agricolă Comună o suprafaţă agricolă de 12 milioane de hectare pentru care se calculează alocări financiare, faţă de 7 milioane de hectare, cât s-a stabilit la aderarea în UE, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. "România are câteva solicitări pentru Politica Agricolă Comună. Ce cred că ar fi bine ca România să obţină? Un pachet mult mai mare, mult mai bun. România şi-a exprimat dorinţa de a se recalcula alocarea financiară prin luarea în calcul a unei suprafeţe agricole ceva mai mari. În momentul aderării, pentru România a fost luată în calcul o suprafaţă agricolă de 7 milioane de hectare, dar noi an de an am plătit între 8,6 şi 9,6 milioane de hectare", a afirmat ministrul Agriculturii.
El a mai spus că, având în vedere potenţialul României, Guvernul solicită ca în noua Politică Agricolă Comună, pentru perioada 2014-2021, să se calculeze o suprafaţă agricolă de 12 milioane de hectare.
"Pe de altă parte, există dorinţa ca plata care se va acorda pe suprafaţa din 2014 să crească. În momentul de faţă, România se află la 75% ca sumă de referinţă din media Uniunii Europene vis-a-vis de plăţile pe suprafaţă", a menţionat ministrul.
El a explicat că în România un fermier primeşte 180 de euro pe hectar, dintr-o medie europeană calculată de 270 de euro pe hectar.
Propunerea iniţială, agreată prin tratatul de aderare, este ca în 2016 România să ajungă la 90% din media UE.
"Propunerea noastră este ca la 1 ianuarie 2014 suma primită să crească cu două treimi din diferenţa de până la 100%. Ne dorim ca într-o perioadă cât mai scurtă de timp România să recupereze acea diferenţă care creează un dezavantaj competiţional vis-a-vis de fermierii din UE", a mai afirmat Constantin.