DE CE VIN SCUMPIRI INTEMPESTIVE Furnizorii de gaze recuperează costuri de 400 milioane euro

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 17 august 2012

Furnizorii de gaze recuperează costuri de 400 milioane euro

Furnizorii de gaze naturale din ţara noastră îşi vor recupera, în următorii şase ani, costuri de circa 400 milioane euro, nerecunoscute în tariful reglementat practicat în ultimii trei ani.

Nicolae Havrileţ, preşedintele ANRE (reglementatorul pieţei de energie), ne-a declarat: "Operatorii au avut, în ultimii trei ani, costuri suplimentare de circa 400 milioane de euro cu achiziţia gazelor de import. ANRE nu le-a recunoscut aceste costuri în tariful reglementat, motiv pentru care operatorii au acţionat în instanţă instituţia.

Ei au solicitat recuperarea acestor costuri printr-o creştere a preţului reglementat cu 15%. Noi am decis că acest procent nu este suportabil de către consumatori şi am hotărât să aplicăm, din septembrie, o majorare de 5% pentru preţul gazelor livrate populaţiei, instituţiilor publice şi centralelor electrice, precum şi o creştere de 10% pentru gazul livrat agenţilor economici care încă mai beneficiază de preţ reglementat".

Domnia sa ne-a explicat că scumpirea gazelor pentru populaţie va permite recuperarea costurilor operatorilor în şase ani, iar cea pentru agenţii economici - în doi ani.

ANRE va demara, din acest an, şi procesul de liberalizare a pieţei gazelor, care se suprapune peste aceste scumpiri. Peste doi ani, toate companiile vor avea preţ liberalizat pentru gaze, iar populaţia - peste şase ani.

O nouă scumpire a gazelor pentru populaţie va avea loc peste un an (8%), când începe procesul de liberalizare, ne-a mai spus preşedintele ANRE.

Firmele vor mai suporta scumpiri chiar din acest an (5%), pentru ele procesul de liberalizare fiind programat să înceapă din decembrie.

Şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional, Erik de Vrijer, a anunţat, marţi, că preţul gazelor naturale livrate populaţiei va creşte din septembrie cu 5%, iar pentru firme majorarea va fi de 10%.

Fostul premier Emil Boc a declarat, ieri, citat de Mediafax, că majorarea preţului la gaze este dovada incapacităţii actualului Guvern de a negocia cu FMI: "Acum să înţeleg că sunt acuzat că nu am majorat preţul la factura de gaze, că dacă îl măream eram acuzat de ce am făcut-o".

"Această majorare a preţului la gaze este dovada incapacităţii Guvernului de a negocia cu FMI. Pentru că ştiu cât de dure au fost negocierile de fiecare dată cu privire la preţul utilităţilor şi la gaze şi ştiu că arde buzunarul fiecărui cetăţean".

Domnia sa a afirmat că în perioada cât a condus Guvernul a apărat interesele cetăţenilor pentru a nu creşte preţul la gaze.

Întrebat de jurnalişti care este motivul pentru care Guvernul a decis această majorare, premierul Victor Ponta a afirmat că Executivul a constatat acum că fostul Cabinet nu a dispus majorarea preţului, aşa cum avea obligaţia: "Pur şi simplu ne-am trezit că această mărire trebuia făcută de Guvernul anterior şi nu a fost făcută. Este îndeplinirea unei obligaţii asumate de Guvernul Româ-niei, care anul trecut a amânat aceste reglementări, iar noi le punem în practică".

Ponta a arătat că majorarea preţului reprezintă o actualizare şi nu are legătură cu programul de liberalizare.

Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), a declarat: "Legea spune clar că factura de gaze, costurile reglementate, sunt recunoscute de ANRE. Orice întârziere, şi aici vorbim de întârziere de ordinul anilor la nivelul costurilor, aduce prejudicii operatorilor, cel puţin pe piaţa reglementată".

Domnia sa a arătat că au făcut profit din piaţa liberă, nu şi din piaţa reglementată: "Operatorii fac profit şi este normal, pentru că este o activitate economică ca orice altă activitate. Noi vorbim de piaţa reglementată unde se înregistrează pierderi atât la furnizorii de gaze naturale, cât şi la cei de electricitate. Ne dorim ca reglementatorul să emită la timp şi să respecte propriile reglementări".

Preţul energiei termice livrate de ELCEN consumatorilor din Bucureşti nu va creşte, chiar dacă preţul gazelor naturale utilizate de ELCEN drept combustibil pentru producţia căldurii va fi majorat în septembrie, susţine Rodin Traicu, secretar de stat din Ministerul Economiei.

Ministerul Economiei este acţionarul majoritar al ELCEN Bucureşti, furnizorul energiei termice în Bucureşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb