Deficitul comercial se intensifică şi ajunge la 7,1 miliarde de euro după primele patru luni ale anului

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 iunie 2021

Deficitul comercial se intensifică şi ajunge la 7,1 miliarde de euro după primele patru luni ale anului

Deficitul balanţei comerciale cu bunuri a României s-a intensificat cu 15,7% în aprilie 2021 comparativ cu aprilie 2020 şi a urcat la 7,06 miliarde de euro după primele patru luni ale anului, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). În primele patru luni din 2021, comparativ cu perioada similară din 2020, deficitul comercial cu bunuri s-a majorat cu 957,5 milioane de euro.

Pe relaţia comercială cu ţările UE, deficitul comercial a fost de 5 miliarde de euro, în adâncire cu 7,5% an/an în aprilie. De asemenea, deficitul comercial cu bunuri din relaţiile cu ţările extracomunitare s-a intensificat cu 42,3% an/an la 2 miliarde de euro în aprilie.

Conform INS, în total, în intervalul ianuarie-aprilie 2021, exporturile au însumat 23,9 miliarde de euro, iar importurile au însumat 31 miliarde de euro. Practic, exporturile au crescut cu 19,9% în primele patru luni ale anului în raport cu perioada similară din 2020, în timp ce importurile au crescut cu 18,9%, comparativ cu perioada ianuarie-aprilie 2020. Exclusiv în luna aprilie, exporturile au însumat 6,25 miliarde de euro, iar importurile 7,97 miliarde de euro. Comparativ cu aprilie 2020, importurile au crescut cu 74,6%. Importurile din ţările Uniunii Europene au urcat cu 19,9% an/an în aprilie la 22,8 miliarde de euro, iar componenta extra-comunitară a crescut cu 16,3% an/an la 8,2 miliarde de euro.

De asemenea faţă de luna aprilie 2020, exporturile din luna aprilie 2021 au crescut cu 113,2%, "evoluţie influenţată puternic de efectul bază, date fiind restricţiile implementate anul trecut, după incidenţa crizei sanitare", după cum arată Andrei Rădulescu, director analiză macro la Banca Transilvania. Componenta comunitară a exporturilor urcat cu 23,9% an/an la 17,8 miliarde de euro în aprilie 2021, iar exporturile spre ţările din afara Uniunii Europene au urcat cu doar 9,7% an/an la 6,2 miliarde de euro.

Exclusiv pe luna aprilie se observă deci o nouă adâncire puternică a deficitului comercial, deficitul pe luna corespunzătoare fiind de aproape 1,73 miliarde euro. În martie 2021, doar pe luna respectivă, exporturile au însumat 6,52 miliarde de euro, iar importurile 8,78 miliarde de euro, ambele având un ritm de creştere apropiat, de circa 20%. Rezultatul a fost un deficit de 2,25 miliarde euro, în creştere cu 22%.

"Ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (49,1% la export şi 36,8% la import) şi alte produse manufacturate) (29,9% la export şi 29,8% la import)", arată INS.

"Cele mai ridicate niveluri ale deficitului comercial cu bunuri au fost înregistrate în primele patru luni din 2021 de componentele: alimente şi animale vii (1,1 miliarde de euro), combustibili minerali, lubrefianţi şi materiale derivate (1,1 miliarde de euro), mărfuri manufacturate clasificate în principal după materia primă (1,7 miliarde de euro) şi produse chimice şi produse derivate nespecificate în altă secţiune (3,3 miliarde de euro)", mai notează Rădulescu.

Potrivit specialiştilor, acestea sunt deficitele clasice ale României care se menţin de ani de zile şi care se vor adânci în continuare dacă prin noul program de investiţii şi relansare nu se va pune accent, nu doar pe hârtie ci şi în practică, pe relansarea producţiei de petrochimie - de prelucrare a gazelor, şi a celorlaltor materii prime în substanţe chimice şi îngrăşăminte, unde România a devenit net importator având cel mai mare deficit, de aproape 10 miliarde de euro anual - şi producţiei din domeniul agricol, unde dacă nu vom rezolva problemele de aprovizionare şi de preluare a produselor şi de asigurare a unei producţii continue, nu doar sezoniere, deficitul se va lărgi.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Este politica pe care Citu o copiaza de la PSD, anume stimularea consumului prin marirea salariilor/pensiilor. Anul 2020 a fost an electoral, veniturile s-au marit cu aproape 10% la nivel mediu national. Si deci asta poate face Citu.

    1. lasa-te de beutura ! cand esti beat vezi veniturile marite !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb