DEJA INVESTITOR, Biroul de Traduceri Champollion visează la listare

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 iunie 2011

Zoltán Pethõ: "Aş fi deosebit de mândru să ne listăm".

Zoltán Pethõ: "Aş fi deosebit de mândru să ne listăm".

Tocmai regulile stricte ale Bursei, care îi sperie pe antreprenori, îl atrag pe Zoltán Pethõ, proprietarul Biroului de Traduceri Champollion SRL, care visează să îşi vadă societatea în lista Bursei de Valori Bucureşti.

"Aş fi deosebit de mândru să ne listăm. Unul dintre avantaje ar fi că ne-ar oferi o mai mare vizibilitate", ne-a declarat Zoltán Pethõ.

Societatea sa, care îl are printre clienţi pe "Franklin Templeton", managerul "Fondului Proprietatea", nu este străină de investiţia pe piaţa de capital. De la începutul anului, a cumpărat constant acţiuni FP - în total de aproape 4.000 de euro, însă acesta nu reprezintă întreg portofoliul său. Zoltán Pethõ se declară fascinat de piaţă, primele sale investiţii datând de la finalul anului 2006, astfel că are experienţa maximelor din vara lui 2007, dar şi a prăbuşirii ce le-a urmat. Domnia sa este de părere că oricine trebuie să aibă acces la piaţă. "În străinătate, şi frizerul, şi profesorul investesc la bursă. Nu este nevoie să intri cu zeci de mii de euro", ne-a declarat domnul Pethõ.

Momentan, investiţia în FP este pe minus pentru "Champollion", însă asta nu îl sperie pe domnul Pethõ, întrucât are încredere în fundamentele emitentului. Nemulţumirile sale sunt legate de hotărârea instanţei, care a dat câştig de cauză "Romgaz" în procesul cu "Fondul Proprietatea", care ceruse anularea donaţiei producătorului de gaze către bugetul de stat: "Cum este posibil să fii acţionar, iar un alt acţionar să decidă o donaţie, iar instanţa să îi dea dreptate? Cum să mai funcţioneze piaţa?"

Pe lângă FP, portofoliul "Champollion" mai cuprinde acţiuni SIF, Transgaz, bancare. Zoltán Pethõ spune că nu este un speculator, astfel că aprecieri spectaculoase, precum cea a "Oltchim", nu îl interesează.

În 2009, Pethõ şi-a lichidat participaţiile la bursă ca să cumpere un sediu nou şi să deschidă "Champollion Retail", o agenţie dedicată persoanelor fizice.

Cum a ajuns să traducă pentru "Franklin Templeton"

Zoltán Pethõ mai are printre clienţi OTP Bank şi Mol. De la Fondul Proprietatea a primit o comandă foarte mare într-un timp foarte scurt, înainte de venirea Franklin Templeton. "Probabil că au fost foarte mulţumiţi şi ne-au recomandat şi noului administrator", ne-a spus domnul Pethõ.

Planurile pentru listare

Deţinător de atestat de broker din 2009, Zoltán Pethõ are serios de lucru până să îşi împlinească visul listării la bursă. În primul rând, va demara, în cursul acestui an, un audit. Apoi, va angaja şi un consultant pentru a vedea care sunt posibilităţile pentru majorarea capitalului. Un alt pas va fi transformarea societăţii într-una pe acţiuni.

Proprietarul "Champollion" spune că, prin bursă, şi-ar putea găsi şi clienţi noi. "Mulţi dintre jucători ar prefera să lucreze cu noi pentru că vorbim aceeaşi limbă", ne-a declarat domnul Pethõ.

Champollion, locul 13 pe piaţa traducătorilor

Biroul de Traduceri "Champollion" contează cu o cotă de 2% din piaţa de profil, cu o cifră de afaceri de 364.168 euro, în 2008, potrivit unui raport al Asociaţiei Birourilor de Traduceri din România. Studiul a luat în calcul numai cifrele de afaceri. Domnul Pethõ spune însă că multe dintre primele societăţi nu se ocupă exclusiv cu traduceri. Primii 100 de jucători au rulat afaceri totale de 19 milioane euro, în 2008.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Am picat pe spate...A cumparat actiunide patru mii de euro...UUUUUUUUUUUUUUUUUAAAAAA AAAAAAAUUUUUUUUUUUU!

    O continua bataie de joc..... 

    1. Daca zicea ca a cumparat de 1 milion de euro, comentariul ar fi sunat asa: "si de unde a avut asta atata banet? ce smecher/rechin/mason/hot/polit ruc mai e si asta si de de ni-l aratati noua, oamenilor cinstiti? Va bateti joc de nou. HUUUUUUUAAAA!"

    Ocoloste bursa mai baiatule, fugi de ea. Vei pierde banii ! Fugi!

    O abordare constructiva, productiva, atipica pentru Romania. Cum il cheama? Ah, Zoltan...asta trebuie sa fie explicatia.

    Daca era roman tipic, privea bursa fie ca pe un cazinou, fie ca pe un loc pe care, pentru ca nu-l intelegi, il scuipi si il injuri.  

    Zicea un nenea de la Citibank ca Romaniei ii lipsesc povestile de succes care sa atraga investitorii. Exemple pozitive avem, dar ca sa intelegi o poveste de succes trebuie mai intai sa vrei sa citesti si sa intelegi! Or asta e prea mult. Hua, jos bursa! 

    1. cat timp este la putere farmache si a lui vali, fugi omule. nu stiu de ce ca-ul nu spune nimic. de cand a venit vali, numai publicitate negativa face. si totusi se face ca nu vede nimeni. fugi omule de bursa cat poti.

      Fugi de bursa, nu cumva sa castigi bani, ca musca! Si stii ceva? Banii n-aduc fericirea. Deci fugi.

    Bursa nu mai are subiecte de discutat? investitori cu 4000 euro? cifre de afaceri din 2008 (inainte de criza?).

    Multi amatori Coane' Iancule. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb