Camera Deputaţilor a adoptat astăzi, proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.91/2017 pentru modificarea şi completarea Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, se arată într-un comunicat al Grupului parlamentar PSD.
Potrivit documentului, actul normativ, susţinut de PSD, a fost adoptat cu amendamente ale Comisiei pentru muncă şi protecţie socială şi ale mai multor deputaţi social-democraţi şi urmăreşte "eliminarea neclarităţilor şi disfuncţionalităţilor identificate de instituţiile şi autorităţile publice în procesul aplicării etapizate a Legii salarizării unitare".
Conform noii legi, personalul din instituţiile şi/sau autorităţile publice, nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile, beneficiază de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat. Această majorare se aplică proporţional cu timpul efectiv alocat activităţilor pentru fiecare proiect.
Totodată, indemnizaţiile lunare ale preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene şi primarilor şi viceprimarilor unităţilor administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile se majorează cu până la 25%.
De asemenea, pentru activitatea desfăşurată de nevăzătorii cu handicap grav şi accentuat, în cadrul programului normal de lucru, se acordă un spor de 15% din salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie/indemnizaţia de încadrare. Celelalte categorii de persoane cu handicap grav şi accentuat care vor beneficia de acest spor se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, emisă până la data de 1 septembrie 2018.
Potrivit sursei citate, începând cu 1 decembrie 2018, ordonatorii de credite acordă obligatoriu, lunar, indemnizaţii de hrană reprezentând a 12-a parte din două salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată, cu excepţia angajaţilor celor care sunt cuprinşi în reglementări speciale, cum ar fi fi cei din Armată sau Poliţie, care deja beneficiază de norma de hrană.
Actul normativ votat astăzi urmează să reglementeze şi plata orelor suplimentare efectuate de poliţişti (75% din solda de bază), precum şi o indemnizaţie cu 10% mai mare pentru jandarmi, în cazul intervenţiilor. De asemenea, medicii, asistenţii medicali şi ambulanţierii/şoferii autosanitară vor intra, începând cu 1 martie 2018, pe grila de salarizare din anul 2022, indiferent de locul în care îşi desfăşoară activitatea. De o majorare de salariu de 20 de procente vor beneficia şi angajaţii din cadrul Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior.
În comunicat se mai arată că legea vine cu majorări de salarii şi pentru personalul Consiliului Concurenţei, Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, Agenţiei Naţionale pentru Integritate, pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din serviciile publice deconcentrate ale instituţiilor din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Mediului, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Educaţiei Naţionale şi Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale. Majorările salariale ale acestor categorii socio-profesionale sunt cuprinse între 10-15% şi sunt necesare pentru recunoaşterea complexităţii activităţii, dar şi pentru păstrarea şi atragerea de specialişti bine pregătiţi în acest domeniu.