Deputaţii au luat suflul marilor parcuri eoliene

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 12 martie 2015

Deputaţii au luat suflul marilor parcuri eoliene

Plenul Camerei Deputaţilor de ieri a întors la Comisia de Industrii un proiect de lege care ar fi sprijinit marile parcuri eoliene, prin emiterea unor noi decizii de acreditare temporară, până la autorizarea lor de către Comisia Europeană. În lipsa acreditării, parcurile nu primesc certificate verzi.

Ţara noastră are instituit prin lege un sistem de sprijin al producţiei de energie regenerabilă prin cote obligatorii de certificate verzi încă din 2008. Consumatorii sunt obligaţi să plătească aceste certificate, iar producătorii de energie curată le primesc pentru fiecare MWh livrat în reţea.

În 2011, legislaţia a fost amendată, impunând parcurilor cu o capacitate mai mare de 125 MW instalaţi să fie autorizate individual de Comisia Europeană, ca să primească certificate verzi, conform schemei de sprijin, pentru electricitatea livrată în sistem. Până la autorizarea de către Comisie, autorităţile noastre au permis funcţionarea parcurilor mari în baza unor acreditări temporare, cu valabilitate de 2 ani.

Cum Comisia nu a autorizat nici până acum aceste mari parcuri, acreditările unor proiecte existente au expirat, iar ale altora se apropie de final.

Acesta este contextul în care parlamentarii au primit spre analiză, la finele anului trecut, un proiect de lege care propune ca ANRE (reglementatorul pieţei de energie) să le poată da o nouă decizie de acreditare temporară, întrucât autorităţile consideră că nu este vina investitorilor că cei de la Comisia Europeană nu i-au autorizat până acum ca să poată primi toate certificatele care li se cuvin.

Prin piaţă se vorbeşte că autorizarea întârzie pentru că s-a suprapus peste decizia luată de Guvern, care a amânat acordarea unei părţi importante a certificatelor verzi în 2013, fără să notifice măsura la Bruxelles.

În nota de fundamentare a actului normativ se arată: "Sistarea aplicării măsurii de sprijin prin certificate verzi pentru operatorii acreditaţi temporar după expirarea termenului de 24 de luni, pe lângă aspectul nediscriminatoriu, are consecinţe financiare importante pentru operatorii economici. Astfel, ca urmare a analizelor financiare pentru anul 2014 privind centralele electrice din surse eoliene, în cazul expirării acreditării temporare, se produc pierderi lunare ale veniturilor estimate prin bugetul de proiect de peste 65%. În această situaţie, având în vedere proiecţia de rentabilitate a acestor proiecte de circa 10%, operatorii economici sunt expuşi intrării în insolvenţă şi, în scurt timp, falimentului, veniturile realizate de circa 30-35% din cele preconizate nefiind suficiente pentru acoperirea cheltuielilor şi rambursării creditelor".

Autorităţile susţin că operatorii care riscă să rămână fără certificate verzi reprezintă circa 30% din capacităţile eoliene instalate la finalul anului 2013 şi că ieşirea din stare operaţională a acestor investiţii ar însemna un semnal deosebit de grav pentru investitori.

Lucian Bode, deputat PNL şi fost ministru al Economiei, a declarat: "Amânarea dezbaterilor asupra proiectului de lege şi întoarcerea lui la Comisia de Industrii reprezintă o gravă eroare. Ne batem joc de o piaţă de 7 miliarde de euro. Guvernul a modificat de 11 ori legislaţia care prevede sprijinirea producţiei de energie curată. Se putea interveni mai puţin brutal în domeniu pentru diminuarea sprijinului acordat operatorilor".

Domnul Bode afirmă că acest proiect de lege este o promisiune dată de Guvern pentru premierul Cehiei, întrucât grupul ceh CEZ a dezvoltat un parc de 600 MW instalaţi în Dobrogea şi se află în situaţia în care nu mai poate primi certificate verzi.

Ministerul Energiei a solicitat, ieri, o amânare cu 2 săptămâni a dezbaterilor în plen pentru a notifica şi Comisia asupra acestei modificări legislative, conform declaraţiilor deputaţilor PSD.

Lucian Bode consideră, însă, că problema energiei regenerabile trebuie dezbătură tranşant în Parlament pentru ca legislaţia să nu mai fie modificată atât de des.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Este regretabil ca protagonistul acestor comentarii este dl. deputat Bode din doua motive. Primul este ca legea respectiva a fost modificata aberant in guvernarea PDL creind acea bula speculativa care se incearca acum sa fie "reparata". Al doilea motiv este legat de pozitiile sale care totusi este fost lider de sindicat la Electrica Zalau si ar fi trebuit sa mai inteleaga cate ceva din subiectele din energie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb