DEPUTATUL ADRIAN GURZĂU: Toamna ne-ar putea aduce o reducere de două cifre a preţului gazelor

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 1 iunie 2009

Toamna ne-ar putea aduce o reducere de două cifre a preţului gazelor

Avem mari şanse ca, din toamnă, să beneficiem de o nouă reducere a preţului gazului, dar, de data aceasta, cu două cifre, ne-a declarat Adrian Gurzău, vicepreşedintele Comisiei de Abuzuri din Camera Deputaţilor. Un semnal din partea autorităţilor a fost deja dat, prin reducerea preţului cu 3% de la 1 mai şi cu 5% de la 1 iulie, după scandalul generat, la începutul anului, de modul de facturare.

Domnia sa ne-a explicat: "Comisia de Abuzuri l-a audiat, în mai multe rânduri, pe preşedintele ANRE, Petru Lificiu. Domnia sa a mers şi la Guvern pentru a purta discuţii pe această temă. Acum Comisia de Industrii a Camerei Deputaţilor analizează preţul reglementat pentru gaze şi electricitate şi a avut, de asemenea, consultări cu preşedintele ANRE. La aceste discuţii am participat şi eu şi cred că există suficiente premise ca ANRE să poată opera o nouă reducere a preţului gazului, dar de data aceasta procentul va avea două cifre. Eu consider că este o mare realizare reducerea cu un total de 8%, începând din iulie. Este cea mai mare operată de ANRE până acum".

Deputatul Gurzău susţine că, potrivit datelor furnizate de ANRE (reglementatorul pieţei de energie), preţul gazului importat va ajunge, la finalul acestui an, la 220-230 de dolari/1.000 mc. În plus, ANRE analizează, în această perioadă, cu mare atenţie, tarifele de transport, furnizare şi distribuţie.

Adrian Gurzău ne-a spus: "Autoritatea de reglementare derulează controale la toţi operatorii din domeniul gazelor.

Se verifică investiţiile efectuate, modul în care ele au fost raportate, se verifică toate cheltuielile pentru activităţile ale căror costuri sunt recuperate prin tarif. Aici intră şi cheltuielile cu chiriile, cu personalul sau serviciile externalizate. Sperăm ca într-o lună-două, ANRE să ne prezinte concluziile acestor controale şi să ia, dacă va fi cazul, primele măsuri".

Vicepreşedintele Comisiei de Abuzuri s-a declarat mulţumit că preţul gazelor rămâne în continuare în atenţia parlamentarilor şi a Guvernului. Domnia sa susţine că a ajuns la concluzia că scăderea preţului reglementat şi scăderea facturii nu înseam­nă acelaşi lucru, deşi ar fi trebuit: "ANRE a supus dezbaterii publice un nou regulament de facturare a gazelor. După cum bine ştiţi, m-am luptat pentru constituirea unei comisii de anchetă a modului în care este calculat consumul de gaze în kWh pentru că am constatat că sunt probleme cu parametri care intră în această formulă de calcul şi care umflă facturile cu câteva procente.

Deşi nu s-a aprobat constituirea comisiei, sunt mulţumit că se analizează cu atenţie acest mod de facturare".

Deputatul Adrian Gurzău susţine că doreşte ca toată lumea să înţeleagă şi să ştie pentru ce plăteşte: "Vreau ca toţi consumatorii să aibă transparenţă maximă în modul de tarifare şi preţurile reglementate. Trebuie să ştim pentru ce plătim şi să fie preţul corect. Sper ca demersul Comisiei de Industrii şi eforturile ANRE să se finalizeze cu o nouă reducere de preţ şi cu simplificarea şi clarificarea modului de calcul al facturii. Vreau ca şi consumatorii români să fie trataţi de furnizori cu aceleaşi drepturi ca şi consumatorii europeni".

În opinia deputatului Gurzău, trebuie analizate prevederile contractelor de furnizare şi de distribuţie, modul în care sunt recunoscute prin tarif pierderile în reţea, problema folosirii domeniului public şi privat de către operatorii reţelelor, dar şi modul în care se face contorizarea şi măsurarea pe reţele de transport şi distribuţie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. E de apreciat ca se ia cineva si de mafia gazelor. Pana acum nu i-a luat nimeni la intebari ce si cum in legatura cu pretul gazelor. Toti politicienii au inchis ochii. Tin sa-l felicit pe domnul Gurzau pentru aceasta initiativa care dovedeste ca mai sunt si politicieni care se gandesc la masa larga a populatiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb