DEPUTATUL PNL LUCIAN BODE: "Energia nu ar trebui să aibă carnet de partid"

ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 19 octombrie 2017

"Energia nu ar trebui să aibă carnet de partid"

Dumitru Chiriţă - noul preşedinte al ANRE

Bode: "Comisia de anchetă a activităţii ANRE este doar un paravan"

------

Actualizare 15:38 Borza: "Există o complicitate între partidele PSD-PNL-ALDE"

Remus Borza spune că există o complicitate între partide, în condiţiile în care toate ajung să aibă oameni la autorităţi-cheie din România. Deputatul a explicat concret şi a dat exemplul ANRE-ului, potrivit unei surse din presă.

Conform sursei, Borza precizezaă că toate marile partide au ajuns să aibă oameni la ANRE, pe lângă PSD, marele câştigător al alegerilor.

"Chiar şi UDMR a primit o funcţie, într-o mişcare strategică a social-democraţilor, a susţinut Borza.

Remus Borza a menţionat, pentru DCNews: "Şi ALDE are un om, Gabriel Gheorghe, în comitetul de reglementare de la ANRE. UDMR-ul are un vicepreşedinte, PNL-ul îl are pe Teodor Atanasiu încă de acum trei luni de zile. PSD-ul a luat caimacul, da, prin preşedintele, vicepreşedinte şi doi membri. Constatăm o încercare de apropiere a PSD-ului faţă de UDMR. Îi ţin la cald tot timpul, nu se ştie cum va evolua relaţia cu ALDE şi îi ţin ca variantă de rezervă pe cei de la UDMR. Tot timpul UDMR-ul a fost la datorie când i s-a cerut serviciul".

Potrivit sursei citate, Borza spune că nu va exista opoziţie reală atât timp cât există un câştig de partea tuturor partidelor în cadrul autorităţilor aşa zis independente.

Remus Borza a conchis: "Opoziţia nu există. Au orbul găinii. E o complicitate şi aici. Nu putem vorbi de opoziţie reală în România, câtă vreme toţi câştigă. Toţi au după cum vedeţi, la Curtea de Conturi şi PNL-ul are la BNR, la ANRE. În toate instituţiile, la toate aceste autorităţile acestea chipurile independente şi PNL-ul şi-a trimis oameni tot numiţi politic, nu neapărat pe competenţe. Nici de la USR nu a venit să explice că nu au fost de fapt creşteri de preţ la energie".

(A.C.)

-----

Activitatea Comisiei de Anchetă a activităţii ANRE îşi va pierde din intensitate odată cu numirea noului comitet de reglementare al ANRE, a declarat, ieri, deputatul PNL Lucian Bode, membru în comisie şi preşedinte al Comisiei de transporturi şi infrastructură din Camera Deputaţilor. Domnia sa a spus: "Este normal ca guvernul să lucreze cu oamenii săi, dar aceştia ar trebui să fie competenţi, nu să fie total nepregătiţi, legitimaţi doar cu carnetul de partid. Nu neapărat apartenenţa acestora la un partid sau altul este principala problemă în aceste numiri, ci slaba pregătire profesională a majorităţii acestora. Unii n-au nici cea mai mică tangenţă cu domeniul energetic. Cunoscându-l pe noul preşedinte ANRE, Dumitru Chiriţă, nu cred că este cazul lui şi am mari aşteptări de la domnia sa. Dar sunt multe jocuri politice. Din păcate, odată cu aceste numiri, ANRE este înscris în PSD, cei de la ALDE încearcă să înscrie Electrica în ALDE".

În opinia lui Lucian Bode, Comisia parlamentară de anchetă privind activitatea Autorităţii de Reglementare în Energie (ANRE) este doar un paravan, fiind înfiinţată doar pentru a justifica o viitoare mutare de la ANRE a activităţii de monitorizare a investiţiilor derulate de companiile energetice. Domnia sa a precizat, citat de Agerpres: "Consider că această comisie de anchetă privind activitatea ANRE este inutilă, eu o văd ca pe o acţiune politică a celor de la PSD care vor să-şi construiască un cadru prin care să poată justifica eventualele neplăceri care pot apărea în sezonul rece.

Această comisie va fi exact cadrul potrivit să spună că au crescut preţurile la energie şi gaze din cauza vechii conduceri ai ANRE, pentru că nu şi-au făcut treaba, nu avem stocurile de gaze pentru că nu au fost în stare să monitorizeze investiţiile şi atunci ar fi extraordinar să luăm acest atribut de verificare a investiţiilor de la ANRE şi să-l mutăm la Guvern şi să fim noi, Guvernul, atenţi la ce se întâmplă cu investiţiile din sectorul energetic".

Întrebat dacă are informaţii concrete privind această intenţie a Guvernului, el a răspuns: "Îmi bazez afirmaţia pe spusele domnului ministru (Toma Petcu, ministrul Energiei - n.r.), care la un moment dat spunea că poate că ANRE nu este capabil să monitorizeze aceste investiţii şi ar trebui să le luăm noi".

Bode a mai afirmat că un alt aspect care i se pare în neregulă este faptul că, după patru ani în care Parlamentul a aprobat şi a aplaudat rapoartele de activitate ale ANRE, cel din acest an a fost respins: "Cele patru rapoarte acceptate au fost toate cu aprecieri la superlativ. Ei, cum să vii după patru ani şi să spui că nu este bine nici asta, nici asta, nici asta, când patru ani la rând ai spus că este extraordinar de bine. Este o fractură logică pe care orice om de bună credinţă o vede".

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat, la începutul lunii septembrie, că, în funcţie de ancheta comisiei parlamentare, o parte a activităţii ANRE ar putea fi preluată de Guvern.

Scandal între Raluca Turcan şi Călin Popescu Tăriceanu

Senatorii şi deputaţii au adoptat, în şedinţa de ieri, proiectul de hotărâre privind numirea preşedintelui, a unui vicepreşedinte şi a doi membri în Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei. În funcţia de preşedinte al ANRE a fost ales Dumitru Chiriţă, cu 220 de voturi "pentru" şi 79 "împotrivă", vicepreşedinte - Nagy Bege Zoltan, cu 220 de voturi "pentru" şi 79 "împotrivă". În calitate de membri ai Comitetului de reglementare al ANRE au fost aleşi Cornelia Sulger, cu 219 voturi "pentru" şi 80 "împotrivă" şi Gheorghe Gabriel Gheorghe, cu 219 voturi "pentru" şi 80 "contra". Votul a fost secret, cu buletine.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a condus şedinţa comună a Parlamentului, i-a întrerupt de mai multe ori microfonul liderului deputaţilor PNL, Raluca Turcan, în cadrul dezbaterilor privind numirea conducerii Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), pe motiv că foloseşte acest prilej pentru a face declaraţii politice.

"Parlamentarii PNL nu înţeleg de ce trebuie să mai dăm un vot în plen în cazul acesta. Era suficientă o decizie a CEx sau poate să semnaţi o declaraţie a Parlamentului prin care să vă asumaţi că adăugaţi şi ANRE la butoniera politică a instituţiilor controlate de PSD", şi-a început discursul Turcan, enumerând instituţii "subordonate politic".

Tăriceanu a avertizat-o că va întrerupe microfonul: "Doamna Turcan, vă atrag atenţia că aveţi posibilitatea să vă exprimaţi aceste puncte de vedere, cu toată consideraţia vă spun, la declaraţii politice. (...) Vă rog să vă referiţi la ordinea de zi. (...) Cred că aveţi obligaţia să respectaţi Parlamentul şi pe colegi. Nu confundaţi un proiect de hotărâre cu declaraţiile politice".

"Nu respect mai puţin decât dumneavoastră", a replicat Turcan.

Tăriceanu a avertizat-o din nou pe Turcan că, dacă nu se referă la proiectul de hotărâre privind numirea conducerii ANRE, îi va opri din nou microfonul. "Evident, că doar altceva nu aveţi de făcut. Nu aveţi, că nu aveţi alte preocupări - legile pe Justiţie, controlul politic al instituţiilor", a adăugat Turcan.

Tăriceanu a continuat: "Doamna Turcan, dumneavoastră confundaţi Parlamentul cu o piaţă publică. Vă rog foarte mult, respectaţi regulamentul! Altfel sunt nevoit să cer chestorilor să facă ordine în sală".

Turcan a afirmat: "PNL este împotriva acestor numiri. De ce? Pentru că, pe de o parte, o transformaţi într-o marionetă politică, iar pe de altă parte încercaţi să vă găsiţi un instrument în lupta dumneavoastră de identificare a unor duşmani imaginari. ANRE nu este vinovat de creşterea preţurilor, pentru că nu a crescut ANRE acciza la combustibil. ANRE nu este responsabil pentru tot ceea ce se întâmplă în domeniul economic, pentru că măsurile guvernamentale sunt asumate de PSD. PNL consideră că aceste numiri nu au legătură cu profesionalismul, nu au legătură cu un comportament parlamentar echilibrat şi lipsit de abuz şi în plus respingem cu fermitate acest asalt la adresa instituţiilor statului pe care doriţi să vi le subordonaţi în mod direct".

Cei patru noi membri ai comitetului de reglementare ANRE se numesc pe o perioadă de cinci ani, pe locurile rămase vacante prin încetarea mandatului început la data de 23 octombrie 2012, potrivit Hotărârii Parlamentului României.

Potrivit Legii 160/2012, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei este o autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar, finanţată integral din venituri proprii, independentă decizional, organizatoric şi funcţional, având ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea şi monitorizarea aplicării ansamblului de reglementări obligatorii la nivel naţional necesar funcţionării sectorului şi pieţei energiei electrice, termice şi a gazelor naturale în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb