DEPUTATUL PNL LUCIAN BODE: "Riscul să nu avem gaze suficiente la iarnă pentru toţi consumatorii este real"

ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 3 noiembrie 2017

"Riscul să nu avem gaze suficiente la iarnă pentru toţi consumatorii este real"

"Furnizorii sunt obligaţi să ofere neîntrerupt energie electrică şi gaze naturale către toţi consumatorii"

Comisia parlamentară de anchetă ANRE solicită Consiliului Concurenţei şi ANRE să investigheze preţul gazelor

Eric Stab: "Guvernul trebuie să-şi actualizeze planul de urgenţă"

Continuitatea în alimentare cu energie electrică şi gaze naturale a consumatorilor în România depinde de vreme, dar mai ales de vremuri, ne-a declarat deputatul PNL Lucian Bode, membru în Comisia de anchetă a activităţii ANRE, după audierile de ieri ale furnizorilor şi distribuitorilor din energie, respectiv companiile Electrica, Enel, CEZ România, ENGIE România, E.ON România.

Întrebat de Lucian Bode dacă avem gaze suficiente pentru primul trimestru al anului viitor, Eric Stab, directorul general al Engie România, a declarat, ieri, că, în cazul unei ierni grele, gazele ar putea deveni insuficiente, iar unii consumatori industriali va trebui să fie deconectaţi ca să se asigure alimentarea cu prioritate a populaţiei.

Lucian Bode ne-a spus: "În calitate de membru al Parlamentului României, le transmit tuturor furnizorilor de energie electrică şi de gaze naturale care operează în România că alimentarea neîntreruptă cu energie electrică şi gaze naturale depinde şi de lege. Iar prin lege toţi furnizorii sunt obligaţi să furnizeze neîntrerupt energie electrică şi gaze naturale către toţi consumatorii din România. După discuţia din Comisie, sper ca toţi furnizorii de gaze naturale din România să se achite de obligaţia legală ce le revine, anume să furnizeze neîntrerupt, pentru toţi consumatorii, atât casnici, cât şi industriali.

Personal, le-am atras atenţia asupra acestei obligaţii legale chiar dacă mesajul ENGIE a fost unul destul de clar: dacă avem o iarnă grea, riscul să nu poată furniza gaze naturale către toţi consumatorii este unul real".

În cadrul audierilor din Comisia de anchetă a activităţii ANRE, Eric Stab a subliniat că Guvernul ar trebui să actualizeze planul de urgenţă pentru această iarnă, dacă gazele vor fi insuficiente pentru toţi consumatorii.

Potrivit şefului Engie, în condiţiile unui deficit de gaze naturale, singura soluţie este deconectarea unor consumatori mari, industriali:

"Singura soluţie, dacă nu avem suficiente gaze, este să întrerupem furnizarea către anumiţi consumatori, ceea ce trebuie definit printr-un plan de urgenţă întocmit de Guvern. Acest plan există din trecut, dar trebuie updatat de urgenţă. Cel mai important lucru este să definim clar ce consumatori trebuie să fie întrerupţi şi în ce ordine, dacă va fi o lipsă de resurse".

Şeful Engie a mai spus, ieri, că preţul gazelor a crescut în acest an, de la finalul lunii martie: "La 1 aprilie 2017, când s-a liberalizat piaţa, preţul reglementat era 60 de lei pe MWh. În vară, acesta a crescut la 72-75 de lei, iar acum, dacă ne uităm la cele mai recente tranzacţii, preţurile sunt de 105 lei. În această iarnă, având în vedere evoluţia preţurilor din acest an, preţurile vor fi mult mai mari decât iarna trecută".

În timpul discuţiilor de ieri, Comisia parlamentară privind activitatea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) a decis să trimită o scrisoare Consiliului Concurenţei şi ANRE prin care le solicită o investigaţie pe piaţa gazelor.

Iulian Iancu, preşedintele Comisiei, a spus: "Vrem să vedem care a fost modul în care producătorii au stabilit preţul în anul 2017, ce argumente au avut, ce instrumente de piaţă au fost folosite pentru tranzacţiile de gaze, precum şi dacă preţul este corect, competitiv şi bazat pe regulile stabilite de ANRE".

Eric Stab, şeful ENGIE, a mai menţionat că, deşi obligaţiile de înmagazinare pentru această iarnă sunt mai mici decât anul trecut, Engie şi-a realizat în totalitate obligaţia de stocare: "Obligaţia de înmagazinare a fost emisă foarte târziu. Noi ne-am îndeplinit în totalitate obligaţia de înmagazinare, am stocat chiar mai mult, însă nivelul obligaţiei nu este stabilit de noi, ci de ANRE".

România are stocate pentru iarnă mai multe gaze decât necesarul estimat, a declarat, ieri, în faţa Comisiei de anchetă a ANRE, Robert Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei, explicând: "Conform hotărârii de Guvern, avem obligaţia de a înmagazina pentru această iarnă o cantitate de gaze de două miliarde de metri cubi. În acest moment, avem în depozite 2,23 miliarde de metri cubi, astfel că obligaţia de înmagazinare este depăşită, ca în fiecare an".

Preşedintele Comisiei de anchetă, Iulian Iancu, l-a întrebat de ce obligaţia de înmagazinare este de două miliarde de metri cubi, în condiţiile în care România dispune de o capacitate totală de stocare de 3,1 miliarde de metri cubi. Tudorache a răspuns: "Obligaţia de înmagazinare este decisă în funcţie de consumul estimat. Anul trecut, de exemplu, am depăşit cu 500 de milioane de metri cubi obligaţia de înmagazinare".

Romgaz a anunţat, ieri, că şi-a îndeplinit obligaţia de stocare gaze conform ordinului ANRE, depăşind cantitatea la care era obligată să stocheze. La ora actuală, Romgaz are înmagazinate 633,83 milioane metri cubi (avea obligaţia să înmagazineze peste 300 milioane metri cubi), iar capacitatea totală de stoc este de 1,93 miliarde metri cubi, depăşind stocul minim obligatoriu care era de 1,78 miliarde metri cubi, pentru toţi operatorii din piaţă. Conform Romgaz, în total, incluzând depozitul Depomureş, la ora actuală, România are înmagazinate 2,18 miliarde metri cubi de gaze, cantitate mai mică decât cea anunţată de Tudorache.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Unii ar vrea sa scape de legea cererii si a ofertei. Din păcate pentru ei nici Ceaușescu n-a scăpat. De aceea erau faimoasele cozi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb