DEŞI PIEŢELE INTERNAŢIONALE SUNT TENSIONATE, Randamentele obligaţiunilor noastre sunt la minime record

Elena Voinea
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 3 septembrie 2012

Ministerul Finanţelor Publice intenţionează să emită, în următoarele două luni, obligaţiuni în euro pe pieţele externe.

Ministerul Finanţelor Publice intenţionează să emită, în următoarele două luni, obligaţiuni în euro pe pieţele externe.

Randamentele obligaţiunilor emise de ţara noastră pe pieţele internaţionale au scăzut, săptămâna trecută, la minime record, transmite Bloomberg.

Randamentul eurobondurilor noastre cu scadenţa în 2018 a scăzut cu nouă puncte de bază (0,09 puncte procentuale), la 4,852%, fiind cel mai redus nivel de închidere din iulie 2010, când titlurile au intrat la tranzacţionare.

Randamentul titlurilor în dolari cu maturitatea la zece ani a rămas neschimbat, la 5,63%, cel mai scăzut nivel de la intrarea pe piaţă, în ianuarie, potrivit datelor Bloomberg.

Analiştii sunt de părere că nivelul acceptabil de risc pe care îl au eurobondurile noastre au atras investitorii străini. Este foarte important ca România să aibă evoluţii economice bune, astfel încât să ofere investitorilor în obligaţiuni perspective cât mai bune, pe termen lung, potrivit sursele citate.

Călin Rechea: "Eurobondurile noastre au un nivel acceptabil de risc, comparativ cu cele emise de alte state europene"

Nivelul acceptabil de risc pe care îl au eurobondurile noastre, probabilitatea redusă ca România să intre în incapacitate de plată şi acordurile cu instituţiile internaţionale sunt câteva dintre motivele care ar fi putut creşte interesul investitorilor străini pentru titlurile emise de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) pe pieţele internaţionale, este de părere Călin Rechea, analist economic.

Domnia sa ne-a declarat: "Este posibil să existe o cerere mai mare pentru titlurile noastre, dar această explicaţie este relativă. În condiţiile actuale de pe pieţele externe, inves­titorii încearcă să obţină cel mai bun randament din obligaţiuni. Având în vedere că suntem sub tutela Fondului Monetar Internaţional, acest lucru este posibil să fi contat pentru investitorii străini, atunci când şi-au îndreptat atenţia către eurobondurile noastre".

Investitorii străini nu au devenit entuziasmaţi de perspectivele noas­tre economice, ci mai degrabă este vorba despre un "joc oportunist şi temporar", pentru că eurobondurile noastre au un nivel acceptabil de risc, comparativ cu cele emise de alte state europene, a adăugat analis­tul economic. În plus, riscul de default suveran al României este redus, ceea ce a influenţat investitorii, potrivit domniei sale.

Florin Cîţu: "Oferta redusă şi randamentele mari ale bondurilor în dolari au atras investitorii"

"Nu sunt foarte multe bonduri emise în dolari, oferta este mică şi având în vedere randamentele mari pe care le au cele emise pe pieţele internaţionale de statul român, este normal să există interes din partea investitorilor", ne-a declarat ana­lis­tul economic Florin Cîţu.

Domnia sa este de părere că emisiunea de eurobonduri pe care MPF intenţionează să o lanseze în toamnă va fi de succes dacă vor scădea cos­turile privind datoria publică.

Din punctul de vedere al analistului economic, atunci când tragem linie după ce ne-am împrumutat, constatăm că ne-au crescut costurile privind datoria publică şi ar fi important ca Trezoreria să reuşească reducă aceste costuri per total.

Florin Eugen Sinca, BCR: "Este extrem de important ca România să ofere perspective cât mai bune, pe termen lung, pentru investitorii în obligaţiuni"

"În ultimele zile s-a observat o reacţie pozitivă pe pieţele financiare, concretizată în reducerea randamentelor la obligaţiunile în valută şi prin aprecierea leului", ne-a declarat Florin Eugen Sinca, analist în cadrul Direcţiei Strategie Cercetare de Piaţă şi Macroeconomică din Banca Comercială Română (BCR).

Investitorii internaţionali aşteaptă de la România un mediu politic intern cât mai stabil şi perspective bune de creştere economică pe termen mediu şi lung, pentru onorarea obligaţiilor de plată în contul datoriei în viitor, potrivit domniei sale.

Eugen Sinca a adăugat: "Este extrem de important ca România să stimuleze creşterea economică potenţială peste nivelul de 2% prin atragerea de fonduri europene şi de investiţii străine directe şi astfel, să ofere perspective cât mai bune, pe termen lung, pentru investitorii în obligaţiuni".

Lansarea unei emisiuni de eurobonduri de către MFP, în această toamnă pe pieţele internaţionale, ar consolida rezervele valutare ale Băncii Naţionale României şi ar ţine în frâu creşterea randamentelor la obligaţiuni pe piaţa locală, în ultimul trimestru din acest an, potrivit raportului macroeconomic al BCR.

Analiştii băncii sunt de părere că randamentul la eurobonduri se va situa peste cel de la emisiunile anterioare şi nu este exclusă lansarea unei emisuni pe piaţa din Statele Unite ale Americii.

În luna ianuarie a acestui an, statul a lansat o emisiune de titluri de stat pe piaţa americană, prima după 16 ani, prin care a contractat 1,5 miliarde de dolari pe zece ani, la un randament de 6,875%. La sfârşitul lunii februarie, statul a redeschis emisiunea de obligaţiuni de pe piaţa americană şi a atras 750 de milioane de dolari, la un randament de 6,45%.

Ministerul Finanţelor Publice intenţionează să emită, în următoarele două luni, obligaţiuni în euro pe pieţele externe, în condiţiile în care ultimele emisiuni de titluri pe piaţa locală s-au încheiat fără succes, în luna august, din cauza randamentelor ridicate cerute de către bănci.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb