DEŞI S-A DIMINUAT FAŢĂ DE NIVELURILE RECORD DE ANUL TRECUT EY: Activitatea investiţiilor de capital privat rămâne peste media de dinaintea pandemiei

E.O.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 august 2022

EY: Activitatea investiţiilor de capital privat rămâne peste media de dinaintea pandemiei

Firmele de investiţii de capital privat vor rămâne în continuare active, căutând să plaseze fonduri acumulate în valoare de peste 1,4 trilioane de dolari, disponibile pentru noi tranzacţii, au anunţat reprezentanţii EY. Potrivit unui studiu al firmei de consultanţă, acest lucru se petrece deşi volatilitatea pieţei, presiunile inflaţioniste şi creşterea ratelor dobânzii reprezintă o combinaţie care face ca mediul investiţiilor să fie mult mai dificil decât în urmă cu un an, iar, în multe cazuri, firmele de investiţii vor căuta noi strategii şi teme de investiţii care să asigure o rezilienţă crescută într-un macrocontext puţin studiat în manualele moderne.

Activitatea investiţiilor de capital privat s-a diminuat faţă de nivelurile record de anul trecut, dar rămâne peste media de dinainte de pandemie, apreciază sursele citate.

Firmele de investiţii de capital privat au anunţat tranzacţii în valoare de 486 miliarde dolari în prima jumătate a anului 2022, reprezentând o scădere de 18% faţă de perioada similară a anului trecut şi de 9% comparativ cu semestrul al doilea al anului 2021. Trebuie menţionat, totuşi, că 2021 a fost un an record pentru tranzacţiile cu capital privat, fiind anunţată o activitate tranzacţională în valoare de 1,2 trilioane de dolari, astfel încât era de aşteptat o temperare faţă de anul trecut, chiar şi înainte de apariţia adversităţilor geopolitice şi a presiunilor inflaţioniste din primul trimestru. De exemplu, intensificarea activităţii M&A a reprezentat un impuls puternic anul trecut, dar aceasta s-a diminuat în ultimele luni, conform studiului EY.

Acesta arată: "Numărul de tranzacţii semnificative a scăzut faţă de recordurile de anul trecut. Dacă într-o lună obişnuită a anului 2021 se înregistrau 70 de tranzacţii în valoare de cel puţin 100 milioane de dolari, media primului semestru al acestui an este de 53 de astfel de tranzacţii. Această medie depăşeşte cu mult nivelul de dinainte de pandemie, când ar fi putut exista între 40 şi 45 de tranzacţii care să atingă pragul respectiv în fiecare lună.

Printre motivele declinului se numără creşterea discrepanţei în materie de aşteptări între vânzători şi cumpărători, un fenomen des întâlnit în perioadele de volatilitate crescută. La acesta se adaugă o vizibilitate redusă în prognozele companiilor, care afectează capacitatea participanţilor la tranzacţii de a stabili preţul activelor în mod eficace. Într-adevăr, dovezile empirice arată că multe firme preconizează o recesiune la finalul lui 2022 sau începutul lui 2023, în cadrul scenariilor de bază pentru investiţii".

Fondurile de investiţii de capital privat regionale caută în mod activ oportunităţi de plasare a capitalului de care dispun, subliniază Iulia Bratu, Partener, Strategie şi Tranzacţii, EY România, adăugând: "Nu preconizăm schimbări în apetitul acestora pentru investiţii noi, în pofida predicţiilor negative vehiculate în prezent în ceea ce priveşte perspectivele la nivel macro. Există mai multe campanii de atragere de fonduri în regiune care s-au încheiat recent, iar fondurile de investiţii de capital privat locale vor beneficia de un sprijin suplimentar ca urmare a lansării recente a fondului de fonduri în valoare de 400 milioane de euro de către Fondul European de Investiţii împreună cu Guvernul României. Preconizăm că apetitul investitorilor va creşte în continuare. În opinia noastră, factorul care putea afecta o creştere a numărului de tranzacţii M&A de pe piaţă este discrepanţa dintre aşteptările ridicate ale vânzătorilor în ceea ce priveşte preţul, pe fondul creşterii preţurilor de pe pieţele publice în ultimii doi ani, şi pragurile valorice ale investitorilor, în cadrul cărora aceştia trebuie să ia în considerare creşterea ratelor dobânzilor, creşterea inflaţiei şi randamentele dorite.

Atragerea de fonduri se menţine solidă, în pofida intensificării adversităţilor

La fel ca în cazul tranzacţiilor, şi atragerea de fonduri a înregistrat un declin în primul semestru al acestui an, potrivit specialiştilor de la EY. Aceştia menţionează că firmele au colectat fonduri în valoare de 257 miliarde de dolari până la finalul lunii iunie, o reducere de 15% faţă de perioada similară a anului anterior. Spre deosebire de anul trecut, când s-a înregistrat o activitate intensă din partea fondurilor mai mici şi pe fondul strategiilor de creştere, în 2022 activitatea a fost dominată de marile fonduri al căror obiect de activitate este achiziţionarea de companii. Într-adevăr, ca strategie, 90% din capitalul atras în ultimul trimestru a fost orientat spre achiziţia de companii, acesta fiind cel mai mare procentaj înregistrat în mai mult de ultimii cinci ani.

"Este demn de remarcat faptul că tehnologia, sănătatea şi imobiliarele rămân cele mai active sectoare, reprezentând împreună aproape jumătate din valoarea tranzacţiilor cu capital privat.

Cu toate acestea, este cu totul posibil şi poate chiar foarte probabil ca acest sector să înregistreze o scădere şi mai mare atunci când se va trage linie la finalul anului. În anii recenţi, atragerea de fonduri s-a accelerat semnificativ în contextul în care fondurile de investiţii au apelat la atrageri de fonduri suplimentare mai rapid decât în trecut. Acest lucru i-a suprasolicitat pe investitori, care au făcut eforturi mari pentru a îşi menţine alocările către toate fondurile de investiţii din portofoliul lor", susţine studiul citat.

Cercetarea EY precizează că declinul pieţelor publice (indicele S&P 500 a înregistrat o reducere de peste 20% între valoarea maximă şi cea minimă) va exacerba probabil această situaţie. Efectul de numitor, care provoacă o depăşire a alocărilor investitorilor din cauza faptului că valoarea portofoliilor publice ale acestora scade mai rapid şi mai mult decât valoarea portofoliilor de pe pieţele private, nu va face decât să amplifice această evoluţie.

Totuşi, impactul efectiv va fi, probabil, unul minim. Investitorii au încorporat o flexibilitate suplimentară în procesele lor pentru a gestiona astfel de dezechilibre, şi este puţin probabil ca firmele de investiţii de capital privat să se confrunte cu constrângeri semnificative legate de capital în viitorul previzibil.

Vânzările de active au înregistrat o scădere şi mai abruptă decât noile achiziţii, diminuându-se cu 35%, la 363 miliarde dolari în primul semestru al anului. Această scădere a fost cauzată aproape exclusiv de capacitatea limitată a administratorilor de fonduri de a executa vânzări de active pe pieţele publice.

Ofertele publice iniţiale susţinute de fondurile de investiţii de capital privat au înregistrat o scădere spectaculoasă de 93% în prima parte a anului, în contextul în care fereastra de oportunitate pentru IPO-uri practic s-a închis pentru noile emisiuni. Vânzările către societăţile vehicul investiţional (SPAC) s-au diminuat şi mai mult. În timp ce anul trecut aproape 20% dintre vânzările de active s-au realizat prin intermediul unor astfel de tranzacţii, condiţiile puternic defavorabile de pe piaţa respectivă au limitat drastic capacitatea firmelor de investiţii de capital privat de a vinde către astfel de vehicule investiţionale. Drept consecinţă, valoarea vânzărilor de active a scăzut cu 94% faţă de anul trecut.

Cu toate acestea, în cazul multor firme, presiunea de a vinde active a fost atenuată de evoluţia solidă a pieţei în intervalul anterior de 18 luni, în care firmele au avut posibilitatea de a ceda active într-un mediu caracterizat prin preţuri mari şi o disponibilitate mare spre achiziţii din partea cumpărătorilor.

În cea mai mare parte a ultimului deceniu, firmele de investiţii de capital privat au pus tot mai mult accent pe investiţiile orientate spre creştere. Cu toate acestea, creşterea ratelor dobânzii ar putea da naştere unei treceri de la strategiile de investiţii bazate pe "creştere cu orice preţ" la premise de investiţii mai degrabă orientate spre valoare.

Valoarea tranzacţiilor a crescut constant în anii recenţi, atingând un nivel maxim de 11,5 x EBITDA anul trecut, multe tranzacţii, mai ales în domeniul tehnologiilor, realizându-se la valori de peste 20 x EBITDA. În cazul în care se înregistrează o cădere a valorii activelor, firmele pot rămâne active în pofida costurilor mai ridicate ale capitalului, iar, în unele cazuri, investitorii în valoare, care au fost trecuţi pe tuşă de preţurile mari, ar putea să revină pe piaţă.

În ultimul deceniu s-a înregistrat o creştere enormă a clasei de active bazate pe datorie privată şi, în special în ultimii câţiva ani, multe tranzacţii care în mod tradiţional ar fi fost realizate pe piaţa împrumuturilor sindicalizate au fost direcţionate în schimb spre creditori privaţi. Aceasta este o dinamică preconizată a se accelera în lunile următoare, în condiţiile în care sursele de capital tradiţionale devin mai dificil de accesat, iar debitorii caută creditori care dispun de apetitul, capacitatea de subscriere şi flexibilitatea necesare pentru asigurarea finanţării.

Raportul EY mai subliniază: "Ultimul şi poate cel mai important aspect este faptul că piaţa actuală va pune probabil un accent mai mare pe valoarea adăugată operaţională. În contextul în care împrumuturile devin tot mai scumpe şi al unui mediu care favorizează contracţia indicatorilor de performanţă a investiţiilor, o abordare activă în ceea ce priveşte gestionarea lanţurilor de aprovizionare, optimizarea preţurilor, transformarea digitală, capitalul de lucru şi alte astfel de aspecte vor reprezenta principalul vector de rentabilitate".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb