Despăgubiri de 373 de milioane de dolari pentru Malaxa şi Auschnit

Andreea Stefan
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Fondul Proprietatea / 4 octombrie 2006

Statul român îi despăgubeşte pe moştenitorii marilor industriaşi, Nicolae Malaxa şi Max Auschnit. Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor le-au înmânat, ieri, titlurile de despăgubire pentru proprietăţile confiscate abuziv, în perioada comunistă. Valoarea nominală a titlurilor acordate prin Fondul Proprietatea depăşeşte un miliard de lei noi. În această sumă se încadrează despăgubirile pentru Societatea Anonimă pe acţiuni, Reşiţa, Malaxa, Faur şi Republica. Aprecierea valorii pentru aceste proprietăţi a fost făcută de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), pe baza documentelor şi a actualizării preţului acţiunilor. Sumele revendicate de moştenitorii celor două familii corespund cu estimările AVAS.

Avocatul Corin Trandafir, reprezentantul celor două familii, spune că moştenitorii mai au şi alte proprietăţi de recuperat. Familia Malaxa solicită despăgubiri pentru Uzinele Tohan de la Braşov, care se ocupă cu producerea de armament şi biciclete. Domnia sa a afirmat: "Familia Malaxa a primit doar o parte din ceea ce i se cuvine. În acest moment, există o cerere care trebuie să fie soluţionată de Ministerul Finanţelor". Moştenitorul familiei Auschnit, Steven Auschnit, solicită la AVAS Uzinele Titan, peste despăgubirea deja primită. Steven Auschnit declară că a început demersurile pentru recuperarea proprietăţilor încă din 1993, când s-a întors în România pentru prima oară după începutul Razboiului Mondial . Steven Auschnit declară: "Din toate ţările foste comuniste, doar România a făcut paşi serioşi pentru restituire. Sper ca aceste titluri să fie listate la Bursă, pentru ca restituirea să se finalizeze". Steven Auschnit a rămas singurul moştenitor al familiei după decesul de anul trecut al fratelui său şi este stabilit în America, unde are o afacere în industria ambalajelor, cu o cifră de afaceri de 117 milioane de dolari. Auschnit a precizat că nu doreşte să vândă titlurile după listarea lor la Bursă, ci intenţionează să investească în România. O altă proprietate a familiei Auschnit este imobilul în care funcţionează acum Ambasada Libiei la Bucureşti.

Legea prevede că titlurile de despăgubire nu pot fi înstrăinate decât în caz de deces. Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţii, Ingrid Zaarour, spune că Guvernul pregăteşte o Ordonanţă de Urgenţă care va facilita intrarea la bursă a acestor titluri. Domnia sa declară că peste alte 2900 de decizii de despăgubire au fost deja emise de Comisia Centrală. Reprezentanţii Autorităţii afirmă că deciziile sunt eliberate greu, argumentând că necesită multă muncă. Uneori o hotărâre poate privi până la şase-şapte persoane. Alte zeci de mii de dosare aşteaptă răspuns, informează ei.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţii, Ingrid Zaarour spune că lăcaşurile de cult nu pot fi retrocedate. Posesorii de drept sunt reprezentanţii bisericii. Andreea Ştefan

Drepturile de proprietate acordate ieri reprezintă o proporţie de 8% din Fondul Proprietatea, afirmă preşedintele Grupului de Economie Aplicată, analistul Liviu Voinea. Acesta afirmă că sumele sunt foarte mari comparativ cu valoarea actuală de piaţă a acestor active. Domnia sa consideră că fie calculul după care s-a cuantificat valoarea acestor drepturi de despăgubire este disproporţionat, fie estimarea valorii Fondului Proprietatea este prea mică. Domnia sa spune: "Nu există un audit al tuturor firmelor componente ale Fondului. Valoarea Fondului este dată de suma capitalului social al acestor firme, valoarea fiind diferită. Când titlurile vor fi listate la bursă, ele vor fi cotate la valoarea lor reală". Liviu Voinea apreciază că soluţia creării Fondului nu este una viabilă, o decizie mai corectă fiind ca despăgubirile să se facă prin acordarea de titluri de stat.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb