Evenimentul "Transmisiile terestre, prin cablu şi satelit în Era Televiziunii Digitale - Oportunităţi şi provocări" organizat de Asociaţia pentru Comunicaţii Digitale (ACD), survine la aproape două săptămâni după ce Guvernul României a decis implementarea serviciilor de televiziune digitală terestră la nivel naţional şi finalizarea procesului de eliminare a serviciilor de televiziune analogică din banda de frecvenţe UHF, până la 1 ianuarie 2012, prin Hotărârea 1213/2009 pentru aprobarea Strategiei privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră şi implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel naţional.
În acest sens, până la sfârşitul anului 2009, şi în vederea atingerii obiectivului menţionat, vor fi atribuite primele două multiplexuri la nivel naţional, din totalul de şase alocate. Acest proces de tranziţie este impus de obligaţiile asumate de către România în calitate de stat membru al Uniunii Europene.
În prezent, 70% dintre gospodăriile din România trăiesc sub nivelul salariului mediu pe economie, iar dintre cele 1.445.000 gospodării care au acces la servicii de televiziune numai prin intermediul antenei terestre, aproximativ 38 la sută se găsesc în mediul urban şi 62% în cel rural, relevă statistica Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI).
În România, Banda III VHF este majoritar folosită de către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A. pentru transmisia programului public de televiziune TVR1.
Potrivit datelor Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), numărul total de abonaţi la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale pe bază de abonament din România a ajuns, în prima jumătate a anului 2009, la 5,72 milioane abonaţi, în creştere cu 1,4% faţă de finele anului 2008, când existau 5,64 milioane de abonaţi.
Din totalul abonaţilor înregistraţi, 3,42 milioane utilizau serviciile oferite de operatorii reţelelor de cablu, în timp ce rata de abonare la nivel de gospodării a înregistrat o creştere uşoară, de la 77,1% la finalul lui 2008, la 78,1% la 30 iunie 2009.
Totodată, gradul de abonare pentru serviciile de tip DTH /servicii de televiziune direct-to-home n.r./ este în creştere constantă, în timp ce pe segmentul serviciilor de retransmisie prin intermediul reţelelor de cablu cifrele sunt în scădere.
ANCOM informează că şi numărul total de furnizori operaţionali este în continuă scădere, de la 523 la finalul anului 2008, la 498 în prima jumătate a lui 2009.